VAŠ SVETOVALEC - Milena Paulini

Dobro je vedeti | okt. '10

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji

Bralka A. Z. piše, da  uživa samostojno slovensko starostno pokojnino, ima pa stalno prijavljeno prebivališče na Hrvaškem. Veliko časa tudi preživi v Sloveniji, zato jo zanima, ali ima kot slovenska upokojenka pravico do obveznega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje vedno dobi negativen odgovor, čeprav sama ve za primere, ko imajo upokojenci zdravstveno zavarovanje v obeh državah.

Sporazum o socialnem zavarovanju med Slovenijo in Hrvaško določa, da je upokojenec, ki prejema pokojnino le po predpisih ene države pogodbenice in ima stalno prebivališče na območju druge države pogodbenice, upravičen do storitev po predpisih druge države pogodbenice, vendar v breme pristojnega nosilca prve države pogodbenice. Če upokojenec začasno prebiva na območju prve države pogodbenice, je upravičen do nujnih zdravstvenih storitev po predpisih in v breme te države pogodbenice.

Ker bralka ni upravičena do pokojnine po hrvaških pravnih predpisih in uživa le slovensko pokojnino, ima na podlagi omenjenega sporazuma zagotovljeno pravico do zdravstvenega zavarovanja v državi, kjer ima stalno prebivališče, torej na Hrvaškem.

V Sloveniji pa ima v času začasnega bivanja zagotovljene le nujne zdravstvene storitve, saj sporazum izključuje sočasno zdravstveno zavarovanje v obeh državah pogodbenicah in določa, da za upokojenca veljajo pravni predpisi o zdravstvenem zavarovanju tiste države, na ozemlju katere prebiva. Če imajo nekateri upokojenci dvojno zdravstveno zavarovanje, je to bržčas posledica sporočanja neresničnih dejstev, zaradi katerih je lahko prišlo do kršitve določbe sporazuma o zdravstvenem zavarovanju.

 

Vdovska pokojnina v višini mejnega zneska

Bralka M. B. iz Poljanske doline piše, da bo oktobra letos dopolnila 63 let starosti, ima pa 24 let in 8 mesecev delovne dobe. Zdaj uživa vdovsko pokojnino z varstvenim dodatkom v znesku 396,79 evra, zanima pa jo, ali bi lahko uveljavila pravico do starostne pokojnine in ali bi bila nižja od vdovske, ali pa bi lahko še naprej uživala vdovsko pokojnino z varstvenim dodatkom. Bralka ve, da nekatere vdove poleg svoje pokojnine dobivajo tudi vdovsko pokojnino.

Zdaj veljavni zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine pri starosti 61 let, če je dopolnila 20 let pokojninske dobe. Bralka torej že izpolnjuje pogoje za starostno pokojnino, zato naj pri pristojni območni enoti pokojninskega zavoda vloži zahtevek za priznanje pravice do starostne pokojnine, ta pa bo nato z odločbo odločila o pravici in odmeri starostne pokojnine.

Ker zakon določa, da lahko zavarovanec, ki je pridobil pravico do dveh ali več pokojnin iz obveznega zavarovanja, te pokojnine tudi uveljavi, ne more pa jih sočasno tudi uživati, se bo bralka lahko odločila za tisto pokojnino, ki bo zanjo ugodnejša. Delen odstop od uživanja zgolj ene pokojnine pa je pravica do dela vdovske pokojnine, ki gre vdovi ali vdovcu, upravičencu do vdovske ali družinske pokojnine in lastne pokojnine (starostne, predčasne ,invalidske), ki se je odločil, da bo užival lastno pokojnino. Ker bralka že uživa vdovsko pokojnino z varstvenim dodatkom, bi lahko namesto tega uživala svojo starostno pokojnino z delom vdovske pokojnine, ki bi se ji odmeril v višini 15 odstotkov vdovske pokojnine, če bi bil skupni znesek obeh dajatev zanjo ugodnejši.

Zakon o varstvenem dodatku pa med drugim tudi določa, da je vdovi ali vdovcu ter zunajzakonskemu partnerju, ki ima po predpisih o obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju poleg pravice do samostojne starostne ali invalidske pokojnine tudi pravico do samostojne vdovske pokojnine, zagotovljena vdovska pokojnina najmanj v višini mejnega zneska, ki je 81,6 odstotka najnižje pokojninske osnove. Če starostna pokojnina z delom vdovske pokojnine ne bi dosegala mejnega zneska, se bo bralki v skladu z navedeno zakonsko določbo odmerila vdovska pokojnina v višini mejnega zneska, ki znaša od 1.1. 2010 dalje 444,40 evra. Bralki bo pravica do starostne pokojnine priznana od prvega dne naslednjega meseca po vloženi zahtevi in še največ za šest mesecev nazaj, od istega datuma pa tudi pravica do vdovske pokojnine v višini mejnega zneska, če bo zanjo ugodnejša od starostne pokojnine z delom vdovske pokojnine.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media