Aktiven počitek hrbta

Aktiven počitek hrbta

Dobro počutje | okt. '10

 

… in hkrati tudi njegova krepitev. Hrbtu morajo biti v pomoč tudi vse druge mišice, zato bomo danes zelo enostavno poskrbeli za vse. Za vse na en mah.

Ker vem, da so jesenski meseci za mnoge med vami tudi meseci zaključnih del v hiši in na vrtu, vam po razgibavanju iz prejšnjega meseca prilagam še nekaj zelo koristnega za čisto vse. Za hude športnike tudi eno precej pikantno, s katero smo že v pripravah na zimsko sezono.

Spet vam polagam na srce, da si prisluhnite in se poslušate prav vsak trenutek življenja. Samo s stalno miselno in čutno pozornostjo boste naredili več kot s stotimi ponovitvami.

Zdaj pa na delo.

Najprej si oglejte osnovni položaj (slika 1). Stopala so rahlo narazen, vzporedna ali rahlo navzven. Rame so spuščene in roki sproščeno visita ob telesu. Kolena so rahlo pokrčena, tako da se lahko nežno zazibate gor in dol. Za boljši občutek lahko telo nagnete rahlo naprej. Da je položaj pravilen, veste po tem, da se v njem počutite kar najbolj udobno. Umirjeno in povezano zadihajte skozi nos. Sama temu položaju pravim »stoječi aktivni počitek«. Naj traja, kolikor vam je volja.

Iz začetnega osnovnega položaja med enakomernim dihanjem počasi dvignite roki pred telo (slika 2). Ves čas bodite pozorni na spuščena ramena. Če vam dvig rok povzroča težave, potem ju spustite in ju pokrčite le v komolcih. Nato se počasi in nežno spuščajte in dvigajte v kolenih. Samo malo in samo toliko časa, da začutite toploto v kolenih in stegnih in se še počutite dobro. Ob tem boste začutili tudi manjši ali večji razteg na zadnji strani noge na peti in malo više. Bodite kar se da nežni. Še posebej si oglejte položaj kolen, ki morajo biti nad prsti nog. Tudi trebuh med spuščanjem stisnite pod popkom in ga sprostite ob dvigu. Dihajte!

Po tej vaji si le privoščite počitek (slika 3). Sede na stolu, se nagnite naprej. Raztegnili boste vso hrbtenico. Kolena naj bodo dovolj narazen, da boste lahko tisti najbolj gibljivi z rokami segli čim niže. Spuščajte se počasi ob enakomernem dihanju in ob dvigu prav tako počasi vdihujte in čisto na koncu najnežneje postavite glavo na njeno pravo mesto. Spremljajte dogajanje v hrbtenici. Hitro boste začutili raztezanje v spodnjem delu hrbta in potem vedno više. Ob tem se zelo pozorno posvetite sproščenemu dihanju, ki izdatno pomaga. Posebno pozornost namenite sproščenosti ramen in sprostitvi vratu. Ljudje smo pravi mojstri, da prav ta del ob vsaki najmanjši priložnosti zakrčimo in si s tem nezavednim gibom povzročimo veliko bolečin. In ker nas na to napetost nihče ne opomni pravočasno, iz nesproščenosti in občasnih težav pogosto nastanejo teže »popravljive« in lahko celo »nepopravljive« težave. Ob rednem opravljanju te vaje (še posebej pri mlajših) je preventiva popolna.

Zdaj pa še k pikantnemu dodatku (slika 4). Dobro si oglejte drugo vajo. Vse je enako, le z mnogo večjo napetostjo vseh mišic ob pazljivem in enakomernem dihanju skozi nos ter z mnogo nižjim počepom. Počepnite le do pravega kota v kolenu in kar se da stisnite vse mišice pod trebuhom, kar bo povzročilo napetost v vsem telesu. Sprostite rame in se potegnite navzgor ter dihajte. Po toploti v stegnih in kolenih močno napnite vse mišice telesa in se počasi dvignite. Ponovite le, če se čutite dovolj močni.

In dihajte, dihajte tudi med napetostjo, pa tudi po njej in vse do našega naslednjega srečanja. In to zdravo!



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media