Bodimo pozorni na tujo stisko

Dobro počutje | okt. '10

Slovenija sodi po v umrljivosti zaradi samomora med bolj ogrožene evropske države. Samomorov je več med moškimi, med starejšimi, med osamljenimi, ločenimi in ovdovelimi, med brezposelnimi, med ljudmi, ki trpijo zaradi depresije, med alkoholiki in pa med socialno prikrajšanimi ljudmi na robu družbe. Strokovnjaki poudarjajo, da je samomor izrazito osebno dejanje in da se okoliščine, ki do njega pripeljejo, razlikujejo med posamezniki.

Številne samomore lahko preprečimo, če le zaznamo stisko ali če se nam bližnji zaupa. Takrat mu prisluhnimo in ga spodbujajmo v iskanju drugačnih rešitev za njegovo stisko. Žal pa mnogi molčijo o svojih težavah bodisi zaradi strahu, nevednosti, slabih izkušenj ali pa so prepričani, da tako ni nobene rešitve. Zato je dobro opazovati vedenje ljudi okoli nas. Vselej, ko se nam zazdi, da človek ni tak, kot smo navajeni, in ta spremenjenost traja več dni, ga povprašajmo po počutju. Ne bodimo vsiljivi, predvsem pa poslušajmo, kako se naš sogovornik zares počuti. Tudi če se sami znajdemo v stiski in imamo občutek, da ne najdemo izhoda, se izpovejmo komu. Pogovor res pomaga, razbremeni nas in pomaga razjasniti trenutno stanje in možne rešitve. Najslabše je molčati in trpeti v sebi.

 

Kam po pomoč v stiski

Zaupajte se osebnemu ali družinskemu zdravniku, psihologu, psihiatru ali pa pokličite na katerega od svetovalnih telefonov:

- 01 520 99 00 Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

- 080 116 123 Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan)

- 080 12 34 TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)

- 112 Reševalna služba

Koristno informacijo, nasvet strokovnjaka ali izkušnjo koga s podobnimi težavami lahko najdete tudi na spletnih portalih www.med.over.net in www.nebojse.si.

V celjski regiji deluje svetovalnica za prvo psihološko pomoč v stiski »Tu smo zate«. Na pogovor s strokovnjakom v prostore Zavoda za zdravstveno varstvo Celje lahko pridete ob ponedeljkih, torkih in četrtkih med 15. in 18. uro ali pa se vnaprej naročite (po telefonu 031 778 772 ali po e-pošti svetovalnica@zzv-ce.si). Napotnice ne potrebujete. Prispevek za 45-minutni pogovor s strokovnjakom je 5 evrov.

V Ljubljani pa lahko poiščete pomoč v Centru za psihološko svetovanje – POSVET.

Če ste v duševni stiski zaradi službe ali upokojitve, težav v partnerskem odnosu, odnosov v družini, osamljenosti, brezvoljnosti, zaradi izgube ljubljenega človeka ... se lahko oglasite na Mestnem trgu 8 v Ljubljani, vsak delovni dan od 12. do 19. ure.

Več informacij najdete na spletni strani: www.posvet.org, po telefonu na št.: 01 251 29 50, ali po e-pošti: info@posvet.org.

Napotnice ne potrebujete, za vsak obisk boste plačalo 5 evrov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media