Z dežnikom nam gre dobro …

Z dežnikom nam gre dobro …

Dobro počutje | dec. '10

 

 

 

 

 

… v dežju, snegu ali pa kar tako. Ker je zadnji mesec leta, sem se spomnila reka: »Stvari je dobro končevati in začenjati z dobro voljo in novim, drugačnim pristopom, če želiš napredek.«

Mi ga na vsak način želimo, zato leto končujemo in začenjamo drugo z dobrim, domačim dežnikom. Čim bolj je dežnik enostaven, tem boljši pomočnik pri razgibavanju bo. Zaradi vaj vam ni treba ven, če preveč dežuje ali sneži in če ravno pripravljate praznične dobrote. Takrat si vaje popestrite z veliko kuhalnico. Presenečeni boste, kako dobro se bo obnesla.

Sklanjanje telesa naprej je vsakdanji gib, ki ga je dobro včasih tudi načrtno narediti ter se potruditi za razteg zadnjega dela nog in ramen (slika 1). Noge naj bodo v širini bokov, stopala trdno na tleh. Tudi kolena naj ostanejo v širini bokov. Dežnik držite za hrbtom. Počasi se z rahlo pokrčenimi koleni sklonite naprej, dvignite roke za telesom, kar se da visoko, in če zmorete, brado nežno pritisnite proti prsnemu košu. Ob predklonu dihajte skozi nos. Pred dvigom in vdihom stisnite spodnji del trebuha in napnite vse mišice nog, da se trdno zasidrate v tla. Pri številu ponovitev upoštevajte svoje počutje.

Druga vaja je nadaljevanje prejšnje in zelo okrepi vse telo. Gre za dobri in preizkušeni počep (slika 2). Pri tem vas opozarjam na napetost vseh mišic, še posebej pri dvigu. Najbolje je, da počep delate počasi in z občutkom ter da ves čas enakomerno dihate skozi nos. Kolikor mogoče dolgo obdržite celotna stopala na tleh in pri tem obdržite raven hrbet. Ramena naj bodo spuščena in sproščena, roke pa nežno pokrčene v komolcih; tudi globino počepa prilagodite stanju svojega telesa. In še priporočilo: najbolje je, da počep ob enakomernem dihanju traja nekaj sekund, če pa se pojavijo kakršnekoli bolečine, z njim takoj prenehajte. Zahtevnejšim in bolj treniranim priporočam tudi močan stisk pesti.

Sledi razbremenitev in raztegnitev nog in telesa v celoti. Vajo lahko delate v visokem ali nizkem predklonu in z oporo rok na kolenih. Pomembno je, da stopala gledajo naprej ali le malo v stran, noge pa so narazen. Težo prenesite na eno nogo in bok iste noge potisnite nežno navzven (slika 3). Potrudite se za enakomerno dihanje ob prav takem gibanju in začutite raztezanje nog na notranji strani stegen. Vaja je odlična za bolj prožen korak. Priporočam, da jo med sprehodom naredite večkrat.

Za konec še zavrtite dežnik v roki najprej v eno in nato še v drugo stran. Ob vsakokratni ponovitvi bodo prsti bolj spretni (slika 4). Z gibi v bokih v levo in v desno ter s kroženjem in hkratnim vrtenjem dežnikov (najprej enega in v nadaljevanju dveh) boste na bolje zavrteli vse telo (slika 5). Najbolj zato, ker vas bo zadeva (preverjeno) spravila v dobro voljo.

Kot dežnik in boke zavrtite tudi december in v januar vstopite vrteče se vedri. Srečno!

Besedilo in fotografija: Savina Vybihal

Slika 1 (7):   Globok ali visok predklon? Izbira je vaša. 

Slika 2 (13): Dobro znani počep. Preden začnete, preberite navodila v članku.

Slika 3 (16): Sledite opisu vaje  in skušajte posnemati ta položaj.  

Slika 4 (12): Med vrtenjem dežnikov postanejo prsti veliko bolj prožni,...

Slika 5 (10):          …v družbi pa se prijetno nasmejete, ko z boki hkrati še migate v levo in v desno.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media