Zavarovanje v Sloveniji in Srbiji se sešteva

Dobro je vedeti | dec. '10

1. novembra je začel veljati sporazum o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo (Uradni list RS štev. 30/10 MP štev. 5/10), ki ureja tudi področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja.  

Zavarovanci, ki so poleg slovenske pokojninske dobe dopolnili del pokojninske dobe tudi v Republiki Srbiji, uveljavijo svojo pravico do pokojnine tako, da zahtevek za pokojnino vložijo pri pokojninskem zavodu tiste države, kjer prebivajo v času vložitve zahtevka. Zavarovanci, ki prebivajo v Sloveniji, torej vložijo zahtevek pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Ta zahtevek velja hkrati tudi za pridobitev pravice do srbske pokojnine. Če ima zavarovanec v eni državi pogodbenici dopolnjene dovolj pokojninske dobe za priznanje pravice do pokojnine v tej državi,  mu sporazum omogoča priznanje pokojnine samo na podlagi dobe, dopolnjene v eni državi. Zato je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v primeru, ko ima zavarovanec dopolnjene dovolj slovenske pokojninske dobe, odločil o pravici in odmeril slovensko pokojnino le na podlagi pokojninske dobe, dopolnjene v Sloveniji, za pokojninsko dobo, dopolnjeno v Republiki Srbiji, pa bo zahtevek za pokojnino poslal pristojnemu srbskemu nosilcu zavarovanja. V teh primerih bo postopek za odmero slovenske pokojnine lahko zaključen dokaj hitro, saj je podatke o dopolnjeni pokojninski dobi in druge podatke, ki so potrebni za odmero pokojnine, v glavnem mogoče pridobiti iz matične evidence ZPIZ. Če pa  zavarovanec zgolj na podlagi pokojninske dobe, dopolnjene v Sloveniji, ne izpolnjuje pogojev za priznanje pravice do slovenske pokojnine,  je  treba sešteti slovensko in srbsko pokojninsko dobo, če se ta obdobja ne prekrivajo med seboj. V teh primerih bo postopek za pridobitev slovenske pokojnine nekoliko dolgotrajnejši, saj lahko Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pri ugotavljanju pogojev za priznanje pravice do pokojnine upošteva le tisto srbsko dobo, ki jo potrdi in sporoči srbski nosilec zavarovanja. To pa lahko traja tudi nekaj mesecev, saj srbski nosilci zavarovanja prek svoje matične evidence preverjajo vse zaposlitve v Srbiji (tudi tiste, ki so vpisane v delavski knjižici).

Razumljivo je, da čakanje na upokojitev povzroči veliko slabe volje zlasti pri zavarovancih, ki jim je delovno razmerje že prenehalo, saj so v času do upokojitve brez zdravstvenega zavarovanja, seveda pa tudi brez dohodkov. Zato predlagamo, da si v teh primerih pravočasno pridobijo podatke o zavarovalni dobi, dopolnjeni Srbiji, in sicer tako, da Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije predložijo izpolnjeni obrazec »zahtevek za ugotovitev delovne dobe v tujini« (obrazec je dosegljiv na spletni strani zavoda: www.zpiz.si – uveljavljanje pravic – obrazci, na voljo pa je tudi na vseh območnih enotah). Ali pa, da vložijo zahtevek za priznanje pravice do pokojnine vsaj šest mesecev pred prenehanjem delovnega razmerja.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media