Ali bi skodelico čaja?

Ali bi skodelico čaja?

Dobro počutje | jan. '11

Beseda čaj izvira iz kitajske besede cha. V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovori kot t’e, kar se je preneslo v številne druge jezike: v angleški tea, italijanski te in nemški tee. Najbolj znan je pravi čaj iz listov čajevca, po katerem so dobili ime vsi čaji, tudi sadni in zeliščni. Da bi vedeli več in znali izbirati med njimi, jih prav skuhati in postreči, preberite tale prispevek.

Za pravi čaj potrebujete posušene lističe čajevca (Camellia sinensis). Aroma, okus in kakovost čaja niso odvisni le od sorte čajevca, temveč tudi od območja, podnebja, nadmorske višine, sestave in obdelave tal, časa obiranja, lege lističev na steblu ter končne obdelave nabranih čajnih lističev.

Ponavadi nabrane lističe poparijo, da bi uničili encime, ki bi sprožili proces fermentacije. Sledi ročno svaljkanje, gnetenje in sušenje. Nefermentiranemu čaju pravimo zeleni čaj, ki je milega, nežnega okusa in zelenkaste barve. Za najboljši čajni napitek velja nefermentiran čaj iz posušenih čajnih vršičkov in prvih dveh listov pod vršičkom. To je beli čaj in je nekoč veljal celo za plačilno sredstvo. Za črni čaj pustijo lističe encimsko fermentirati, tako da potemnijo, skuhan čaj pa dobi temno barvo in močno aromo. Poznamo še polfermentiran čaj (rdeči čaj ali oolong), pri katerem je fermentacija prekinjena, čaj v skodelici pa je rdečkaste barve.

Pravi čaj že vrsto let povezujemo z zdravjem, zlasti s protirakavim delovanjem, saj vsebuje številne antioksidante, predvsem katehine iz skupine polifenolov. Ti antioksidanti preventivno delujejo proti raku celotnega prebavnega trakta, pljuč, trebušne slinavke, kože, dojk, ledvic in prostate. V zadnjih letih raziskovalci odkrivajo tudi protivirusne in protibakterijske učinkovine proti številnim škodljivim črevesnim bakterijam. Vse omenjene učinkovine po količini izstopajo v belem in zelenem čaju, kjer so čajni lističi skoraj povsem neobdelani, v črnem in rdečem čaju pa jih je manj.

Pravi čaj vsebuje tudi alkaloid kofein. V čaju so našli podobno snov, ki so jo napačno imenovali tein, z novejšimi raziskavami pa so potrdili, da gre za isto spojino. V skodelici čaja je približno 50 mg kofeina, kar je približno polovica manj kot v povprečni skodelici kave. Kofein deluje na organizem poživljajoče, vendar kofein v čaju deluje drugače kot v kavi. V čaju je namreč vezan na fenolne snovi, zaradi česar ne deluje na srce in krvni obtok kot kofein iz kave, ampak zaradi boljše prekrvavitve možganov vpliva na centralni živčni sistem. Poživljajoč učinek je odvisen od časa namakanja. Velja pravilo, da pravi čaj namakamo največ tri minute.

 

Zeliščni in aromatizirani čaji

Osnova za zeliščne čaje so cvetovi, listi, plodovi ali korenine zdravilnih rastlin, ki rastejo pri nas (kamilica, meta, šipek, lipa, bezeg, idr.) ali drugod (hibiskus, roobois). Na organizem delujejo ti čaji blagodejno, so vir nekaterih vitaminov in zdravilnih naravnih učinkovin, ki jih organizem sprejema v neškodljivih količinah. Nesladkani ali le malo sladkani so odlični tudi kot pijača, ki jo pijemo ves dan. Obstajajo še čajne mešanice različnih zdravilnih rastlin, iz katerih si skuhamo čaj in imajo poseben učinek na zdravje. Tak je, denimo, odvajalni čaj, čaj za hujšanje, za sprostitev. Te čaje pa moramo piti le v predpisanih količinah.

Nekatere čaje, prave, kot tudi zeliščne, aromatizirajo z aromami. Tako dobimo pravi čaj Earl grey in številne druge, denimo zeliščni (sadni) čaj z okusom jagode in vanilije.

Čaje lahko kupimo v posebnih čajnicah, kjer jih povonjamo in dejansko vidimo lističe čajevca. Tudi nasvet prodajalca je mnogokrat zelo dobrodošel, saj je cena kakovostnih čajev visoka, zato, vsaj prvič, stežka kupujemo kar na pamet. Čaji v filtrirnih vrečicah iz trgovin so cenejši, a so pogosto slabše kakovosti. Pri zeliščnih čajih, ki jih pijemo za žejo, to ni tolikanj pomembno, pri tistih, ki jih pijemo za zdravje, pa zelo.

 

Kako pripravimo čaj?

Za prave čaje velja, da za skodelico čaja vzamemo eno čajno žličko suhih čajnih lističev in jih prelijemo s prevreto in na 70 do 80 oC ohlajeno vodo ter pustimo učinkovati 2 do 3 minute, nato precedimo in po želji sladkamo. Zeleni in beli čaj pijemo brez dodatka mleka, črnemu čaju po želji dodamo žlico ali dve mleka. Že uporabljene čajne lističe prelijemo s prekuhano vodo še vsaj dvakrat, pri čemer malo podaljšamo čas namakanja.

Pri zeliščnih čajih količina posušenih delov rastlin ni tako zelo pomembna. Ponavadi jih prelijemo s prekuhano vodo in pustimo učinkovati 10 minut.

Zeliščne čaje pogosto ponudimo z medom in limono, pri čemer moramo biti pozorni na primerno temperaturo čaja. Če želimo izkoristiti vitamine v limonovem soku in vse zdravilne učinkovine v medu, jih dodamo le v mlačen čaj.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media