Konoplja za boljše počutje

Konoplja za boljše počutje

Dobro počutje | jan. '11

Med prehranska dopolnila, ki blagodejno vplivajo na naš organizem, uvrščamo tudi konopljino olje. Vsebuje namreč veliko polinenasičenih maščobnih kislin, ki koristijo organizmu, a jih telo ni sposobno samo tvoriti, zato jih moramo zaužiti s hrano.

Konoplja je sicer cenjena v predelovalni industriji, zlasti za izdelovanje papirja, vrvi ali oblačil ter pri pripravi kozmetičnih preparatov. Uporabna je tudi v prehrani: praženo seme dodamo v testo za kruh ali pecivo, lahko ga grizljamo kot bučna semena; iz moke pečemo kruh ali pripravljamo testenine; olje iz hladno stisnjenih semen uporabljamo pri pripravi hladnih jedi, denimo različnih solat, ni pa primerno za cvrtje, saj ga nad 180 stopinj ne smemo segrevati, ker sicer oksidira.

Žal je s konopljo povezanih tudi veliko predsodkov, med drugim zavoljo prepovedane droge. Vendar naj kar takoj ovržemo vse sume: navadna, industrijska konoplja (Cannabis sativa L.), o kateri pišemo, ne vsebuje psihoaktivnega tetrahidrokanabinola (THC), torej ne deluje kot droga, ki pa je indijska konoplja je in jo bolj poznamo kot marihuano.

Zato pa navadna konoplja vsebuje druge sestavine, ki zelo pozitivno vplivajo na naš organizem. Zagotovo so to polinenasičene maščobne kisline, zlasti linolna ali omega-6 in alfalinolenska ali omega-3, ki določajo pravilno ravnovesje hormonov v organizmu ter zagotavljajo normalno delovanje možganov in živčevja. Konoplja je bogata z beljakovinami in vitamini, zlasti A, B, C in E, pa tudi z minerali (kalcij, železo, fosfor magnezij, cink ...). Zato po mnenju zdravnikov konopljino olje pomaga preprečevati bolezni srca in ožilja (zmanjšuje nevarnost srčnega napada), krepi imunost organizma in ugodno vpliva na odpravljanje težav zaradi multiple skleroze, raka in shizofrenije.

Omega-3 maščobe (v konopljinem olju jih je od 15 do 25 odstotkov) po raziskavah znižujejo krvni tlak in raven holesterola, preprečujejo strjevanje krvi (ovirajo zlepljanje trombocitov), lajšajo bolečine, varujejo pred boleznimi srca in ožilja ter blažijo vnetja, kar koristi predvsem ljudem z artritisom in avtoimunskimi boleznimi.

Med omega-6 maščobami, ki jih vsebuje konopljino olje kar v 50 do 70 odstotkih, pa je najpomembnejša gamalinolenska kislina (GLA), ki skrbi zlasti za imunsko odpornost telesa. Poleg tega pospešuje zdravljenje različnih vnetij, blaži okvare sklepov (različne oblike artritisa), pomaga pri motnjah gibanja, blaži predmenstrualni sindrom in vročinske oblive pri menopavzi ter ugodno vpliva na duševno počutje.

Konopljino olje naj bi blažilo tudi težave zaradi nepravilnega delovanja in okvare živcev pri diabetični neuvropatiji, ki lahko nastane kot posledica dolgotrajne sladkorne bolezni. Zdravilno učinkuje na kožo, zato pitje konopljinega olja in mazanje prizadetih mest priporočajo ljudem, ki imajo težave z aknami, suho kožo, luskavico ali psoriazo, nevrodermitis in druge kožne bolezni.

Naj ob tem omenimo, da je konopljino olje edino jedilno olje, ki vsebuje tudi GLA in je brez holesterola. Ni ga težko uživati, saj ima blag okus po oreških.

Za zdravje in dobro počutje mora organizem dobiti zadostno količino nenasičenih maščobnih kislin, zato naj bi vsak dan zaužili eno do dve jedilni žlici tega olja, denimo eno zjutraj in eno zvečer, pri različnih obolenjih pa ustrezno prilagojeno količino. Za uživanje je najbolj primerno hladno stiskano, nerafinirano olje iz semen ekološko pridelane konoplje.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media