Postopno do boljšega počutja

Postopno do boljšega počutja

Dobro počutje | jan. '11

Tibetanske vaje so primerne za vsakdanjo rabo. So preproste, hkrati pa na izpopolnjen način združujejo vadbo za moč, gibljivost in dihanje. Po tibetanskem prepričanju starodavnih menihov lahko z redno vadbo in z zdravo prehrano upočasnimo procese staranja.

 

Tibetanske vaje pomlajevanja nam vračajo vitalnost in življenjsko energijo, telo pa postaja vse bolj zdravo in gibljivo. Vaje lahko pomagajo vsakomur, ki vadi redno, da se bo počutil mlajšega, bolj zdravega in zadovoljnega. Z njimi krepimo večje mišične skupine ter s tem pripomoremo k oblikovanju telesa in ohranjanju notranjega miru in trdne duševnosti.

Vaje so primerne tako za tiste, ki se redno ukvarjajo z rekreacijo, kot tudi za tiste, ki še niso veliko naredili zase. Ker pa so nekatere vaje zahtevnejše, se morajo zlasti ljudje, ki imajo težave s telesno težo ali pa s hrbtenico ali sklepi, pripraviti nanje, denimo s poenostavljenimi oblikami vaj.

Izjemno pomembno je, da pred vadbo ustrezno ogrejemo sklepe, vezi in mišice, s čimer se izognemo poškodbam. Najbolje je, da se ogrevamo s preprostimi vajami, in sicer od glave do prstov. Ker pri vadbi temeljito razgibamo vrat, ramena, roke, prsi, hrbet, trebuh, pas, kolke, stegna, boke, hrbtenico, kolena, meča, gležnje, pravimo, da je vadba, skupaj s pravilnim dihanjem, nekoliko prilagojena, saj dodajamo tudi elemente joge in pilatesa. Večino vaj opravimo na dovolj debeli blazini na trdih tleh, sicer pa v prezračenem prostoru ali kar na prostem.

Cilj je vsako vajo ponoviti 21-krat tako, da bo vadba usklajena z dihanjem in ne bo povzročala težav. Sprva to ni lahko, zato se osredotočamo le na vaje in dihanje, število izvedb pa prilagodimo svojim zmogljivostim. Končni cilj dosežemo s postopnim povečevanjem števila vaj, prvi teden vadimo le trikrat, nato petkrat in nato čedalje večkrat, odvisno pač od naše splošne natreniranosti. Naše zmogljivosti pa se bodo iz dneva v dan krepile. Dobro bi bilo, da vaje postanejo del naše vsakodnevne rutine.

 

Prednosti tibetanskih vaj

Pri redni vadbi in doslednem sledenju napotkom inštruktorja vadbe boste pridobili mehkobo gibov, izboljšali koordinacijo udov, okrepili svoje kosti, sklepe, vezi in mišice. Postopoma boste pridobivali pokončno, prožnejšo držo in hojo ter krepili fizično moč. Pospešila se vam bo tudi presnova v celicah in prebava, zato boste začeli izgubljati odvečno telesno težo. Postopoma si boste okrepili imunski sistem, postajali boste čedalje bolj sproščeni, zadovoljni, kar se bo pokazalo tudi v načinu komuniciranja in v želji po druženju. Po vadbi boste v sebi čutili mir in milino, kar se bo sčasoma pokazalo v večjem samospoštovanju in samozavesti.

V koprskem klubu Zdravi in vitalni intenzivna vadba, prilagojena posamezniku, poteka z izkušeno vaditeljico. Ob najmanjšem dvomu v lastne sposobnosti se lahko posvetujete s klubskim zdravnikom. Tibetanske vaje v skupini trajajo eno uro, in sicer ob torkih in petkih ob 19.30. Ker je vaje najbolje opravljati pred zajtrkom, ponujajo možnost vadbe tudi ob sobotah ob 9. uri. Pred vadbo spijete le nekaj kozarcev čiste vode in se še pred zajtrkom odpravite na Markovec, na Razgledno 9, kjer se boste v eni uri celovito razgibali in se zatem odlično počutili. Med vadbo je sproščeno, a delovno ozračje nabito s pozitivnim razpoloženjem. Če se jim želite pridružiti, pokličite na telefon: 031 600 510 ali pišite na e-naslov: info@zdravi-in-vitalni.si



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media