Društvo Senior - osveščanje za zdrav življenjski slog

Društvo Senior - osveščanje za zdrav življenjski slog

Druženje | jan. '11

V društvu Senior sledijo spoznanju, da problemov staranja ni mogoče obvladovati brez lastne skrbi za zdravje, dobro počutje ter sožitje v družinskem krogu. Zato poleg programov z izobraževalno vsebino (učenje računalništva, angleščine na začetni in nadaljevalni stopnji, nemščine, španščine, italijanščine in japonščine) teče tudi izobraževalni program za ohranjanje zdravja in osveščanja za zdravo starost.

Pri načrtovanju teh aktivnosti se opirajo na lastne izkušnje s problemi, ki se pojavljajo v zrelih letih: ustrezno prehranjevanje, ritem spanja, vzdrževanje telesne kondicije in šibke mentalne aktivnosti, kar vse nemalokrat povzroča stres in zdravstvene težave. Ugotavljajo, da je za ohranjanje zdravja in mentalnih sposobnosti v starosti odločilen uravnotežen in zdrav življenjski slog. Programi za ohranjanje zdravja, kot so predavanja o zdravi prehrani in različnih obolenjih ter program nordijske hoje, so v prvi vrsti namenjeni preventivi, svetovanju ter razvijanju lastnega kritičnega razmišljanja o zdravju.

K skrbi za zdravo življenje sodi tudi skrb za čisto okolje, zato pripravljajo krajše tečaje in predavanja o temah, kot so oživljanja tržnice Koseze, kaj lahko storimo za čistejše ozračje, ločevanje odpadkov, vzdrževanje čistoče v domovih, ekološko kmetijstvo ...

Svetovalci v društvu osredotočajo svoje delo tudi na preventivo in obvladovanje psihičnih problemov in težav, ki jih prinaša starost. Velik pomen pripisujejo druženju in socialnemu vključevanju ter sodelovanju v skupini. Kot pomoč in samopomoč pri premagovanju psihičnih težav pripravljajo delavnico osebne rasti in medsebojne komunikacije ter predavanja o socialni varnosti in psihični stabilnosti po upokojitvi, pa šolo pozitivnega mišljenja.

V društvu Senior gradijo na spoznanju, da miselne sposobnosti ohranjamo z reševanjem primerno zahtevnih nalog. Učenje je učinkovitejše, če sposobnosti vizualizacije razvijamo s pomočjo opomnikov ali miselnih vzorcev. Pomembno je tudi, da se človek v zrelih letih ne odreče novim izzivom, zastavlja pa naj si cilje, ki so dovolj zahtevni, da se je treba truditi zanje.  

V minulem letu so v projektu Dvig ravni pismenosti za starejše odrasle še intenzivneje razvili računalniško in digitalno opismenjevanje in računalniško znanje starejši doma s pridom uporabljajo; znajo poiskati informacije, uporabljajo prevajalnik, si dopisujejo po elektronski pošti, nalagajo digitalne fotografije ipd.

Glavni cilj društva pa je razvijati in krepiti medgeneracijski dialog kot pomoč tistim, ki se znajdejo v stiski in se jim oži življenjski prostor. Z dejavnostjo prostovoljcev animatorjev in družabnikov izboljšujejo odnose med mlajšo in starejšo generacijo in rešujejo problematiko stereotipov v družbi. Prostovoljstvo je namreč ena glavnih značilnosti odzivanja civilne družbe na potrebe družbe in hkrati ustvarja možnosti za aktivno delo vseh, tako mladina, kot tudi starejši pa na ta način pridobivajo nove priložnosti za osebno rast.

Če bi društvo Senior želeli še bolje spoznati, pišite na naslov: senior.drustvo365@gmail.com ali jih obiščite na v njihovih prostorih na Trgu komandanta Staneta 4 v Ljubljani.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media