Domače živali v vlogi termoforja

Domače živali v vlogi termoforja

Prosti čas | feb. '11

Šestdeset odstotkov starejših skrbnikov dopušča delitev postelje s psičkom ali mačko in celo spodbuja živali k temu. Druženje z domačo živaljo v postelji ljudje obožujejo, saj jim odvrača pozornost od skrbi, božanje toplega, dlakavega bitja sprošča hormone sreče in krepi medsebojno povezavo, hitro zaziblje v spanec in hkrati učinkovito nadomešča termofor, čemur so bile prvotno tudi namenjene nekatere vrste mačk in psov.

Zimsko obdobje se kaže tudi pri živalih, ki živijo v stanovanjih. Izpostavljene so gretju, umetni svetlobi in izobilje hrane, kar jih naravnost peha v dremež.

Mačji počitek zgleda tako, da ima mačka oči le priprte. Ta način je genetsko pogojen, saj je mačka po naravi ves čas na preži. Drugače od psov imajo mačke lahkoten spanec, iz globokega spanca pa se lahko popolnoma prebudijo že v nekaj sekundah. Kot nočni plenilci zlahka dremajo trinajst ur na dan, potreba po spanju pa je odvisna od vrste, narave in starosti mačke. Mačji in pasji mladiči spijo skoraj ves čas, narava jih je naredila take, da ne bi premladi uhajali iz gnezda.

Psi lahko prespijo dve tretjini dneva in večino noči. Čim manj se dogaja okoli njih,  tem več spijo, sicer pa zaradi ustrežljivosti in prilagojenosti večinoma spijo ob enakem času kot njihovi skrbniki. Pes opravlja svoje fizične aktivnosti in svoje fiziološke potrebe zunaj doma, zato je življenjski ritem povprečnega stanovanjskega psa razdeljen na trikrat po osem ur.

Temperatura in vonj vplivata na izbiro prostora in telesni položaj počitka mačke in psa. V hladnem prostoru se zvijeta in glavo položita med sprednji tački ter na ta način preprečita izgubljanje telesne temperature. Kljub njim namenjenim ležiščem si mačke in psi sami pogosto izberejo nenavaden prostor, ki ga med dremanjem večkrat zamenjajo. V vročih poletjih mačke iščejo senčno in visoko ležišče, psi pa najraje legajo na keramične ploščice v kuhinjah in kopalnicah. V zimskih dneh oboji legajo v bližino radiatorjev in na dvignjeno, oblazinjeno pohištvo, najraje na postelje ali sedežne garniture. Skrbnikov vonj, ujet v tekstil, še tako pogumnemu psu in še tako samostojni mački daje občutek varnosti v dolgih zimskih dnevih.

Ljudje pa s starostjo poleg upočasnjenega načina življenja spremenijo tudi svoj vzorec spanja. Mnogi imajo težave s spanjem, a jih ne občutijo kot omembe vreden problem, zato jih njihovi svojci težko zaznavajo. Težave se kažejo v pogostih prekinitvah spanca, v prezgodnjem zbujanju, v dnevni utrujenosti, v nepremagljivi potrebi po popoldanskem počitku, pa tudi v razdražljivosti in potrebi po zgodnjem leganju k nočnemu počitku. Drobni obroki večkrat na dan, zmerno, a pogosto gibanje čez dan, vztrajanje v budnosti do mraka in manj pijače v večernih urah lahko pripomorejo h kakovostnejšemu nočnemu počitku.

Uro do uro in pol dolg dnevni počitek deluje krepčilno, a mnogim se namera razvleče v več ur dolgo popoldansko spanje, kar ima za posledico nočno nespečnost. Pomembno je, da je popoldanski počitek v ležečem položaju. Dremanje v sedečem položaju namreč povzroča nabiranje vode, zatekanje nog, obremenitev hrbtenice, povzroča motnje v krvnem obtoku v območju križa in oteženo dihanje. A dremajočega človeka je težko pripraviti k temu, da se bo iz stola premaknil do postelje. V takem trenutku lahko dremajoča hišna žival, pa naj bo pes ali mačka, služita kot primerna vzornika, ki človeka nevede razbremenita občutka betežnosti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media