Veselo s snegom ali brez njega

Veselo s snegom ali brez njega

Dobro počutje | feb. '11

 

 

 

 

 

 


 

Naši redni in zvesti razgibovalci se, kot mi je znano, veselo zabavajo z raznobarvnimi dežniki in se urijo v predstavljenih spretnostih iz prejšnjih dveh številk. Ker mi je zima povedala, da se bo še malo poigrala z vremenom, smo tudi tokrat rubriko popestrili s čudovito belino. V fotografirani naravi ni nikogar, ki ga sončna radost ne bi prevzela, dežnik pa se ob toplih žarkih prav hitro spremeni v sončnik.

Za ogrevanje si privoščite nekaj minut hoje v primerni hitrosti. Primerna hitrost je tista, med katero še lahko dihate skozi nos in se z očmi z užitkom pasete po okolici ter v njej uživate, ne da bi pri tem razmišljali o tem, da vas morda zebe. Pri dihanju bodite pozorni na zrak, ki skozi nosnici prehaja v telo in se na tej poti počasi segreva. Na ta način bo vaše dihanje ostalo pod kontrolo in brez hlastanja zraka skozi usta, ki lahko prehitro ohladi dihalne poti in povzroči kopico zdravstvenih neprijetnosti.

Ko začutite prijetno toploto, je čas za prvo vajo (slika 1). Kolena začnite počasi dvigovati, najprej malo in potem vedno više. Ob višjem dvigu namenite pozornost trdnemu koraku in trdni stoji na eni nogi. Čvrst in varen korak mora biti osnova te vaje. Dežnik, lahko tudi palica, pa je zgolj pripomoček, ki vas bo prisilil, da se še malo nagnete naprej in s tem raztegnete križ in hrbet. Ob tem se potrudite sprostiti ramena in zgornji del hrbta.

V tej fazi je čas še za malce razgibavanja. Slika 2 prikazuje prelaganje dežnika v obliki osmice med koleni. Preden začnete, stopite razkoračeno in se ob tem dobro počutite in se nežno nagnite naprej. Začetni položaj vam mora zagotavljati sproščenost in varnost. »Osmico« najprej naredite počasi, nato pa hitrost povečujte do vaše najvišje hitrosti. Vajo najprej naredite v eno in nato še v drugo stran. V zimskih oblačilih se boste morda počutili malce nerodno. To naj vas spodbudi k iskanju novega občutka gibanja in zviranja s telesom. Zagotavljam, da vas bo kmalu prijelo, da bi zaradi hitrega in intenzivnega dviga temperature odložili oblačila. Zato s to vajo počasi in z občutkom, še posebej ob dvigu telesa!

Tretja vaja je vaja koordinacije vsega telesa. Na sliki 3 je vse videti bolj kot poziranje, a je vaja v resnici vse prej kot to. Naredite korak naprej, nato se sklonite in z zunanje strani preložite dežnik pod kolenom proti notranji strani. Nato se dvignite in naredite korak naprej z drugo nogo in pod njo spet preložite dežnik na enak način, kot je opisan v prejšnjem stavku. Pomembno je, da se po vsakem koraku vsaj malo dvignete in da dežnik preložite pod kolenom, ko sta obe stopali na tleh. Ko vajo obvladate do te mere, da ob njej ne razmišljate več, poskusite v nadaljevanju prelagati dežnik iz notranje strani kolena navzven. Saj veste: vse za spretnost in z dobro voljo.

Tako, pa smo spet naredili nekaj dobrega. To pa je tako in tako naš glavni življenjski moto. Pa lep pozdrav do pomladi.

 



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media