Združuje slovensko srce in slovansko dušo

Združuje slovensko srce in slovansko dušo

Zgodbe | feb. '11

V slovenskem glasbenem prostoru je Manca Izmajlova nekaj posebnega: ne le da odlično poje, da je diplomirala iz muzikala in igre na akademiji Mountview v Londonu, da je študirala operno petje na Kolidžu Čajkovski v Moskvi, pač pa tudi zato, ker o glasbi in petju razmišlja na svojstven način.

 

V tem letu bo skupaj z možem, violinistom Benjaminom Izmajlovim in Ruskim državnim orkestrom kinematografije začela svetovno turnejo, ki so jo poimenovali Slovanska duša in s katero želijo svetu približati in predstaviti glasbo slovanskih narodov, ki je izjemno lepa, bogata, a po krivici prezrta in premalo znana. V projekt so povezali glasbo kar sedmih narodov in vključili različne glasbene zvrsti - od klasike, narodne pesmi, filmske glasbe do popularnih skladb v povsem novih aranžmajih Slavka Avsenika ml.

 

Kaj je tisto najbolj dragoceno in pomembno, kar vam je dalo šolanje za vašo glasbeno kariero?

Oba študija v tujini sta me vsakič postavila na realna tla, saj sem prišla iz Slovenije v okolje, kjer so se srečavali najboljši na svetu. Naučila sem se, da je vedno najpomembnejša vztrajnost. Z njo lahko presežeš svoje pomankljivosti, s trdim delom pa lahko narediš tudi čudeže.

 

Vaš mož je violinist. Je lepo ustvarjati skupaj? Kaj dajeta drug drugemu? Zelo dobro se dopolnjujeva. Mož ima kot izvrsten naravoslovec vedno bolj znanstven odnos do stvari, sama pa sem bolj zasanjana, človek intuicije in trenutka. Vsake toliko pa zamenjava vlogi. Benjamin je izjemen glasbenik, ne le kot koncertni klasični violinist, ampak tudi kot glasbeni producent vseh mojih projektov in tudi nekaterih drugih glasbenikov. Je tudi avtor nove priredbe pesmi Ljubljanske ulice v moji izvedbi, ki te dni žanje uspeh na radijskih postajah. Veliko sem se naučila od moža.

 

Kako izbirata sodelavce, ki jih je veliko pri vajinih projektih? Kaj je pri tem pomembno?

V prvi vrsti je pomembno, da je človek umetnik po srcu, kar pa še zdaleč niso vsi, ki se ukvarjajo z glasbo in z drugimi kreativnimi poklici, ter da je vrhunski strokovnjak na svojem področju. Potem ga pustiva, da po najinih navodilih naredi po svoje in se čim manj vtikava v njegovo delo. Potem so tu še druge stvari – obkrožava se z ljudmi, ki so pozititvo usmerjeni, ki ne tarnajo, ne govorijo slabo o drugih itd. Zadnje čase nas je zajela pravcata kolektivna epidemija, da je v Sloveniji vse slabo in kar potruditi se je treba, da ji še sam ne podležeš.

 

Vaš album 'Slovanska duša' je izšel tudi v Južni Koreji. Kako so melodije in vsebino pesmi sprejeli tam, kjer je glasba vendarle zelo drugačna?

Oba albuma - Slovanska duša (2007) in Slovensko srce (2008) - sta naletela na presenetljiv odziv občinstva. Nastala sta zelo nepreračunljivo, a sta kljub temu v Sloveniji doživela platinasti izdaji. S koncerti po Evropi je ta glasba naletela na neverjeten odziv tudi pri tujcih. Publika v Aziji je znana po tem, da ji je zelo všeč slovanska glasba, in upam, da bomo v kratkem lahko albuma predstavili tudi tam.

 

Vaš projekt bo bržčas pritegnil zanimanje v tako imenovanem slovanskem svetu, ga boste skušali prinesti tudi drugam?

Gala koncert Slovanska duša z 90-članskim ruskim orksterom MOSFILM, ki je marca 2010 dvakrat napolnil Gallusovo dvorano, bomo ponovili po vsej Evropi. Z nenehnim delom nameravamo slovanski glasbi dati večjo prepoznavnost, kakršno, denimo, že imajo italijanske melodije. Želimo si, da bila bolj iskana, da bi jo ljudje radi poslušali. Mislim, da je zdaj pravi čas za to in da lahko tudi slovanska kultura in glasba veliko povesta Evropi in svetu.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media