Stene z zgodbo ali vrnitev tapet

Stene z zgodbo ali vrnitev tapet

Prosti čas | feb. '11

Tapete so bile nepogrešljiv del dekoracije plemiških in meščanskih bivališč. Desetletja nazaj, predvsem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bile zelo moderne tudi pri nas. Potem so nekako potonile v pozabo in postale zastarele. Zadnja leta se modne smernice opremljanja spreminjajo in tapete spet postajajo čedalje bolj popularne. Z razmeroma majhno investicijo lahko dosežemo velike spremembe v stanovanju.

 

Sodobne tapete so dekorativne in kakovostne, pralne in odporne na svetlobo ter primerne za alergike. Polaganje tapet je preprosto, njihova obstojnost je večja, ko pa se jih naveličamo, jih enostavno odstranimo. Navadne papirnate tapete (lahko so izdelane iz recikliranega papirja) so sestavljene iz dveh slojev, zgornji sloj pa je potiskan. Sodobne tapete so zelo različnih izvedb in najrazličnejšega videza, vzorcev in barv. Lahko so gladke, v sijoči ali mat izvedbi, lahko so reliefne in profilirane. Nekatere tapete posnemajo videz brokata in damasta. Včasih so bile tapete izdelane pretežno iz papirja, dandanašnji pa so narejene iz različnih plastificiranih materialov, različnih vrst tekstila (tudi svile), bambusa, lesa in drugih naravnih materialov (celo listja). Uporabne so v vseh prostorih, tudi v kuhinji ali kopalnici, saj so izdelane iz materialov, ki dobro prenašajo vlago.

Končno podobo prostora zaokrožajo barve, strukture in vzorci. Zaradi številnih možnosti izvedbe, stotine odtenkov in vzorcev je priporočljivo, da pred pričetkom tovrstne prenove doma sami izdelate barvno študijo ali pa to prepustite strokovnjaku. Veliko število različnih, med seboj neusklajenih barv, namreč vnaša zmedo v prostor. Barvitost prostora lahko dosežemo z različnimi odtenki ene ali več barv. V prostoru naj prevladujejo ena, dve ali največ tri barve v pravi kombinaciji. S pravilno izbiro barv in vzorcev stenske dekoracije popestrimo še tako dolgočasno sobo. Mešanica skrbno izbranih vzorcev in barv v prostoru pričara posebne učinke. Močni barvni odtenki in veliki vzorci sodijo v velike prostore, saj nam približajo stene in s tem optično pomanjšajo prostor. Navpične ali diagonalne črte prostor optično podaljšajo ali zvišajo. Dve močno obarvani nasprotni steni prostor navidezno zožita in podaljšata. Za majhne prostore so primerni manjši vzorci in mirnejše barve z eno skrbno izbrano kontrastno barvo za poživitev prostora. Vodoravne črte prostor navidezno razširijo in s tem povečajo.

Barvne smernice dekoracije zidnih površin se hitro spreminjajo in jim ne smemo slepo slediti. Pri barvni prenovi stanovanja ali bivalnega prostora upoštevamo barve, ki so nam všeč in pozitivno vplivajo na naše počutje, ter tiste, ki ustvarijo prijetno ozračje v prostoru. Izbiramo jih skladno s stilom pohištva in z barvami, vzorci ter teksturami tal, stropa, tekstilne in druge dekoracije v prostoru. Pri izboru je zelo pomembna svetloba v prostoru in osvetlitev posameznih sten. Nevtralne tone, ki pomirjajo, lahko kombiniramo z močnimi barvami. Še vedno so modne tudi stilne tapete, obogatene z ornamenti iz posameznih stilnih obdobij, močnih, temnih ali kremnih barv. Polagamo jih v prostore, opremljene s stilnim pohištvom, ali kot zanimiv kontrast sodobnemu pohištvu čistih in gladkih površin. Zelo modni so različni retro vzorci, fantazijski in geometrijski ornamenti, vzorci iz narave. Dovoljeno je mešanje stilov, barv, struktur in vzorcev. Cvetne vzorce lahko kombiniramo s črtami ali karom, pazimo le, da bo prostor učinkoval uravnoteženo.

Sodobna tehnologija omogoča digitalni tisk velikih formatov (fotopovečava vzorca po želji) in s tem izvedbo fototapet po naročilu. S fototapetami, na katerih je motiv z izrazito globino (na primer, pogled na travnik ali morje, geometrijska kompozicija v perspektivi in podobno), lahko navidezno povečamo prostor. Motivi so natisnjeni na papirju, odpornem na vlago, ki se ne zmoči ob nanosu lepila. To so lahko enkratni detajli iz narave, veliki posnetki cvetov, vej ali listov. Lahko je to pogled z gore, panorama mesta ali narave, spomini iz mladosti - možnosti je res nešteto. Fotografije so lahko le povečane ali pa obdelane kot pop art ali grafike. Za otroke so zelo zanimive fototapete, ki jih pobarvajo sami. Lepljenje fototapet je priporočljivo prepustiti strokovnjakom. Proizvajalci nudijo celovito storitev - od zasnove motiva ali dodelave vaše ideje do montaže na steno. Stenske nalepke ali »walltatooji« so samostojne samolepilne stenske poslikave, s katerimi enostavno in hitro okrasimo bivalno okolje povsem po svojem okusu. Obstojne so kot tapete, enostavno jih nalepimo na različne površine (stene, strop, keramika, les, steklo in drugo) in tudi odstranimo in spet prilepimo drugam.

S stensko dekoracijo lahko zakrijemo tudi napake na steni. S tapetami ali fototapeto lahko obložimo celotno steno ali pa le del stene. Lahko jih nalepimo neposredno na steno ali jih na podlagi (lesena ali kaka druga plošča) namestimo bolj ali manj tik ob stene. Odmik od stene lahko izkoristimo za namestitev diskretne razsvetljave. Tapete, fototapete ali stenske nalepke pa niso uporabne le za stene. Z njimi lahko oblepimo vrata prostora ali pohištvo - vrata omar, okvir ogledala, police in podobno. Keramične ploščice polepimo z obrobami ali samolepilnimi okrasnimi nalepkami. Zelo zanimive, dekorativne in tudi praktične so grafike na kuhinjskih steklih. Montiramo jih med zgornje in spodnje kuhinjske omarice, lahko tudi prek stenske obloge ali ploščic. Drsna ali navadna vrata vgradnih omar obnovimo in poživimo s potiski na specialnih folijah, ki so lahko samolepilne. Sliko lahko dodatno plastificiramo in ji dodamo UV zaščito. Izbrane slike ali motivi v polmat ali sijajni izvedbi so tiskani ali kaširani na različne površine, kot so PVC plošče, steklo, na tekstil in podobno.

Celovita dekoracija odseva ozračje v prostoru in mu daje osebno noto. Zelo modno je poudarjeno dekoriranje le ene stene s tapetami v intenzivnem barvnem odtenku ali z močnim vzorcem, druge stene pa so obarvane v eni izmed barv tapete. Barva je lahko enako intenzivna ali pa je nežnejši, pastelni odtenek. Če je del sobe poln pohištva, drugi del pa je bolj prazen, lahko s primerno stensko dekoracijo uravnotežimo prostor.

Sodobne kolekcije dekorativne notranje opreme so kompleksne in obsegajo blago za zavese, tapetniško blago, tekstilne talne obloge in preproge ter tapete in samolepilne stenske poslikave, ki se med seboj skladajo in dopolnjujejo v materialih, teksturah, vzorcih in barvah.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media