„Pregrešni“ topli napitki

„Pregrešni“ topli napitki

Dobro počutje | feb. '11

V mrzlih dneh nas ogreje topel napitek, denimo skodelica čaja, o kateri ste lahko več prebrali v prejšnji številki revije, radi pa se pregrešimo tudi s skodelico kakava ali vroče čokolade.

Kakav pridobivajo iz semen kakavovca, ki ga največ pridelajo v Afriki in v Južni Ameriki. Zrele plodove oberejo in jih z zrni vred posušijo na soncu. Med sušenjem plodovi fermentirajo in tako dobijo prijetno aromo. Nato jim odstranijo zunanjo lupino in očiščena zrna še naprej sušijo na soncu ali jih prepražijo. Na koncu jih oluščijo. Ostane notranje jedro, ki tega zmeljejo v gosto, napol tekočo kakavovo maso, iz katere iztisnejo kakavovo maslo, preostanek pa zmeljejo v grenak kakavov prah (kakav v prahu). Po posebnem postopku je pridobljen nizozemski kakav, ki je temnejši, močnega okusa in lepo topljiv, kar cenimo zlasti v toplih napitkih in slaščicah. Mešanico za instant napitke dobijo, če kakavovemu prahu primešajo sladkor in dišave.

Kakavova masa je surovina tudi za slastno čokolado. Vanjo je treba vmešati le sladkor in različne dodatke (arome, mleko v prahu, dišave, smetana). Seveda pa moramo za to poznati pravilen tehnološki postopek.

Med hranilnimi snovmi v kakavu po količini izstopajo minerali (kalcij, železo, fosfor, magnezij in kalij), vitamin A in vitamine skupine B (folna kislina), antioksidanti, vlaknine, alkaloidi (feniletilamin, kofein in teobromin). Kakav je diuretik, širi krvne žile in spodbuja delovanje živčnega sistema. To spoznamo po vedrejšem počutju, če si privoščimo košček čokolade ali kako drugo slaščico s kakavom. Vendar vsebuje tudi skoraj polovico maščob, kar ni zanemarljivo. Čokoladi pa je maščoba celo dodana, kar moramo upoštevati.

 

Sladki napitki

Za topel napitek uporabljamo tako kakav v prahu, kot tudi čokolado. A če želimo pripraviti pravo slastno in dišečo vročo čokolado, moramo izbrati čokolado in ne kakava v prahu ter jo raztopiti v segretem mleku. Boljša (dražja) čokolada seveda poskrbi za boljši okus, čeprav je odlična tudi vroča čokolada iz cenejših čokoladnih tablic. Močnejši okus vroče čokolade da temna čokolada, torej takšna z vsaj 50 odstotki kakava, še bolj prvinskega okusa pa jedilna čokolada, pri kateri si sladkost vročega napitka določamo sami. Za milejši okus izberemo mlečno čokolado, zanimiv čokoladni napitek pa dobimo, če izberemo mlečno čokolado z mletimi lešniki ali mandlji. Polnjene čokolade za vroč napitek niso najbolj primerne, a to je stvar osebnega okusa.

Za polnejših okus vroče čokolade del mleka zamenjamo s sladko smetano. Okus vroče čokolade spremenimo ali obogatimo tudi tako, da ji vmešamo nekaj žlic prave kave ali dodamo začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, vanilja ali žlička likerja poljubnega okusa. Pikanten napitek pa ustvarimo, če mešanici dodamo mlet čili, poper ali ingver, ki nas v mislih in po brbončicah popeljejo v domovino čokolade.

Pri vroči čokoladi smo pozorni na gostoto napitka, ki je seveda odvisna od količine in kakovosti sestavin. Če uporabimo več mleka, kot je predpisano v receptu, bomo dobili tekoč napitek, ki bo ravno prav gost, za gostejši napitek, bolj za slaščico, ki jo zajemamo z žlico, vzamemo več čokolade (ali manj mleka) ali uporabimo gostilo (instant prašek za puding ali jedilni škrob). Gosto vročo čokolado ponudimo v majhnih, redkejšo pa v visokih skodelicah.

Vas je zamikalo? Vas zebe? Torej poskusite. Vendar ne pozabite: sladko in pregrešno koristi le v majhnih količinah.

 

Recept

Domača vroča čokolada

Za dve visoki skodelici vroče čokolade zavremo v kozici 5 dcl mleka, ogenj zmanjšamo na najmanjšo moč ter v mleko previdno stresemo 200 g na koščke nalomljene mlečne ali temne čokolade ter vrečko vaniljevega sladkorja. Z metlico mešamo in kuhamo približno 5 minut, da se čokolada povsem raztopi. Sladkamo po okusu.

Če želimo gostejši napitek, v posodici posebej gladko zmešamo preostali dve žlici mleka in eno žlico zmesi za čokoladni puding (ali dve žlički jedilnega škroba) ter vlijemo v lonec k čokoladi. Na srednje močnem ognju med neprestanim mešanjem kuhamo eno minuto in ponudimo.



 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media