Pikantna kremna bučna juha

Dobro počutje | feb. '11

Potrebujemo(za štiri osebe):

2 žlički olivnega olja

1 veliko čebulo

4 rdeča jabolka

900 g olupljene muškatne buče

1 velik krompir

2 žlički karijevega praška

1 žličko mletega ingverja

1 žličko soli

1 žličke cimeta

700 ml vode

250 ml polposnetega mleka

30 g praženih indijskih oreškov

V veliki kozici segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in med mešanjem pražimo pet minut oziroma dokler čebula ne pozlati. Tri jabolka in polovico četrtega olupimo, narežemo na rezine in damo v kozico skupaj s tankimi rezinami buče in krompirja, dodamo kari, ingver, sol in cimet. Premešamo, zalijemo z vodo, pokrijemo in počasi kuhamo 30 minut, oziroma dokler se buča ne zmehča. Juho prelijemo v multipraktik in zmešamo v gladko zmes, jo vlijemo nazaj v kozico, dodamo mleko, dobro premešamo in na šibkem ognju pregrejemo.

Juho nalijemo v skodelice ali krožnike, potresemo s grobo sesekljanimi praženimi indijskimi oreški in okrasimo s tankimi rezinami neolupljenega jabolka.

 

Zelenjavna enolončnica z osličem

Potrebujemo(za štiri osebe):

2 žlici olivnega olja

2 srednje veliki čebuli

3 stroke česna

1 veliko rdečo papriko

450 g sladkega krompirja

3 žličke soli

320 ml vode

1 žličke mletega timijana

230 g zamrznjenega graha

110 g zamrznjene koruze

680 g na osličevega fileja

V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in česen in med mešanjem pražimo pet minut. Dodamo na palčke narezano papriko in na centimeter velike kose narezan sladki krompir, pokrijemo in dušimo dobrih pet minut. Zalijemo z vodo, posolimo, dodamo timijan in zavremo. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo in počasi kuhamo, dokler se krompir ne zmehča, nato primešamo grah in koruzo.

Po vrhu zelenjave razporedimo kose osliča, pokrijemo in kuhamo še približno sedem minut. Riba mora biti kuhana, a še vedno čvrsta.

 

Pečena zimska zelenjava

Potrebujemo(za štiri osebe):

3 žlice olivnega olja

6 strokov česna

340 g zimske buče

280 g brstičnega ohrovta

230 g svežih gob šitake

2 veliki jabolki

100 g posušenega paradižnika, vloženega v olju

1 žličko zdrobljenega suhega rožmarina

1 žličke soli

50 g naribanega parmezana

Pečico segrejemo na 200 stopinj C. V velikem pekaču zmešamo olivno olje in narezan česen in zmes tri minute segrevamo v pekaču. Dodamo na kose narezano bučo in jabolka, razpolovljen brstični ohrovt, debelo narezane šitake brez betov, na tanke rezine narezan in odcejen paradižnik, sol in rožmarin ter vse skupaj premešamo. Pečemo 35 minut, oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. Vsakih deset minut premešamo. Potresemo z naribanim parmezanom in pečemo še pet minut.

Opomba: Namesto brstičnega ohrovta lahko vzamemo korenček ali pastinak, dodamo lahko tudi čebulo.

 

Pita z borovnicami in pomarančo

Potrebujemo:

170 g moke

40 g sladkorja v prahu

2 žlici naribane pomarančne lupinice

1 žličke pecilnega praška

1 žličke soli

100 ml olivnega olja

60 ml in 2 žlici pomarančnega soka

680 g zamrznjenih nesladkanih borovnic

8 žlic sladkorja

1 žličke popra

ščep muškatnega oreščka

3 žlice jedilnega škroba

V skledi zmešamo moko, sladkor v prahu, pomarančno lupinico, pecilni prašek in sol. Dodamo olje in dve žlici pomarančnega soka ter dobro premešamo. Testo preložimo na pomokano delovno površino in desetkrat pregnetemo, da nastane kepa. Potlačimo jo v krog, zavijemo v prozorno folijo in pustimo stati 30 minut na sobni temperaturi.

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Testo položimo v pekač za pite s premerom 22 cm in ga pritisnemo ob dno in stranice. Dno pite prebodemo z vilicami, obložimo z aluminijasto folijo, na katero nasujemo suh fižol in pečemo 15 minut. Folijo s fižolom odstranimo in pečemo še 10 minut. Biskvit preložimo na rešetko, da se ohladi.

Medtem v kozico stresemo borovnice, dodamo ves pomarančni sok, 6 žlic sladkorja, poper in muškatni orešček ter zavremo. Zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo pet minut.

V skledici zmešamo preostali sladkor in jedilni škrob, nato zmes vmešamo v borovnice in kuhamo dve minuti, oziroma dokler se ne zgosti.

Borovničev nadev ohladimo na sobno temperaturo, nato ga naložimo na biskvit in vse skupaj za eno uro postavimo v hladilnik.

Opomba: Naj vas poper v nadevu ne preseneti, poudari namreč okus borovnic! Olivno olje lahko nadomestimo tudi z maslom.

 

Recepte, ki pripomorejo h krepitvi spomina, smo si sposodili iz knjige Jejmo zdravo, ki sta jo izdala Založba Mladinska knjiga in Reader 's Digest.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media