Večja vloga medicinskih sester

Dobro počutje | feb. '11

Aprila naj bi v nekaterih ambulantah družinskih zdravnikov diplomirane medicinske sestre prevzele del obveznosti zdravnikov in jim tako omogočile, da se bodo laže posvečali huje bolnim pacientom.

V tako imenovanih referenčnih ambulantah, ki jih bo po vsej Sloveniji zaenkrat 40, bo poleg srednje medicinske sestre delala še diplomirana medicinska sestra, ki bo posebej usposobljena za delo s kroničnimi bolniki z urejeno boleznijo. Med temi so bolniki s pljučnimi boleznimi (KOPB, astma), sladkorni bolniki, pa bolniki s srčnim popuščanjem, z bolečinami v križu, s kroničnimi ledvičnimi obolenji, sčasoma pa bodo sestre prevzele tudi onkološke in revmatološke bolnike, ki potrebujejo predvsem redne kontrole, stalno preverjanje zdravstvenega stanja, nasvete in spodbudo. Zanje bodo v referenčnih ambulantah vzpostavile in vodile ustrezne registre. Diplomirana medicinska sestra bo skrbela tudi za preventivo in presejalne programe ter za povezovanje s specialisti in bolnišnicami, s tem pa bo zdravniku odvzela kar četrtino dela, tako da bo imel več časa za nujne primere in hude kronične bolnike s komplikacijami. Za svoje delo bo tudi polno odgovorna, po svoji presoji pa bo paciente napotila k zdravniku.

Ob tem ne smemo pozabiti omeniti, da ponekod posebej usposobljene medicinske sestre v ambulantah že zdaj samostojno skrbijo za kronične bolnike, ta praksa je že dobro uveljavljena zlasti za diabetike.

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je ta projekt izjemen v Evropi. Na podlagi izkušenj iz referenčnih ambulant (delitev dela in pristojnosti, model plačevanja, kadrovska strategija) naj bi razvili standardni model za bolj učinkovito in celostno obravnavo pacientov v ambulanti družinske medicine.

Diplomirane sestre se za nove naloge že usposabljajo, po predvidevanjih bo ena sestra delala pri dveh zdravnikih, tako da naj bi jih zaposlili dvajset.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media