Zdravstvene novice

Dobro počutje | feb. '11

Ne izogibajte se mamografu

Ženske med 50. in 69. letom so vsaki dve leti upravičene do brezplačne mamografije, torej rentgenskega slikanja dojk. Na mamografijo jo lahko napotita ginekolog ali osebni zdravnik, vendar pa jih to možnost izkoristi le malo, čeprav vsako leto za rakom dojk na novo zboli blizu 1100 žensk.

K zmanjševanju obolevnosti, predvsem pa k odkrivanju zgodnjih oblik raka dokazano pomaga presejanje, zato smo v Sloveniji že pred časom uvedli državni presejalni program za rak dojk Dora. Rak dojk je najpogostejši pri ženskah po 50. letu, zato vabila na brezplačno rentgensko slikanje dojk pošiljajo navidezno zdravim ženskam med 50. in 69. letom. Postopek mamografije, pri kateri dojko stisnejo med dve rentgenski plošči in jo pregledajo v dveh smereh, ni boleč in tudi ne škoduje zdravju, lahko pa o preiskava odkrije sumljive spremembe dojk, še preden postanejo tolikšne, da bi jih lahko zatipale.

Ker pa rak ne izbira starosti, je prav, da si odrasle ženske vseh starosti same redno, vsak mesec pregledujejo dojke in ob vsaki spremembi obiščejo zdravnika. Vse več pa je prizadevanj tako pri nas, kot v drugih evropskih državah in tudi v evropskem parlamentu, da bi starostno mejo presejanja premaknili in da bi rentgensko slikanje lahko opravile ženske v starosti od 40. do 75. leta, kar pa je seveda povezano s stroški ...

Tudi pri nas presejalni pregledi za rak dojk zaenkrat še vedno potekajo le na območju ljubljanske regije, sčasoma pa naj bi se razširili na vso državo. Letos bodo predvidoma pregledali 25 tisoč žensk, raka pa povprečno odkrijejo pri odstotku pregledanih.

 

Proti raku na materničnem vratu

V Sloveniji vsako leto za rakom na materničnem vratu zboli kakih 150 žensk, od 30 do 40 pa jih umre zaradi te bolezni. Rak na materničnem vratu se razvije iz okužbe z rakotvornimi virusi HPV. Vsaj polovica ljudi, ki imajo spolne odnose, se v življenju okuži s HPV, a večina za to sploh ne ve. Pri večini žensk okužba spontano izgine, pri kakih 10 odstotkih žensk pa je okužba trajna in se lahko razvije v raka. Obolevnost pri nas je še vedno dokaj visoka (14,8 zbolelih na 100.000 žensk), kljub preventivnim ukrepom na nacionalni ravni. Številke bi bile namreč mnogo manjše, če bi ženske redno hodile na ginekološke preglede in odvzem brisa materničnega vratu za odkrivanje predrakavih sprememb (test PAP). Učinkovit je tudi državni presejalni program Zora za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu, saj je od leta 2003 obolevnost upadla kar za 38 odstotkov. S precepljenjem šestošolk (prvič so ga uvedli lani) pa bi sčasoma to vrsto raka lahko celo izkoreninili.

 

Pravna pomoč s področja zdravstva

Če ste v zdravstveni ustanovi naleteli na težave, se želite pritožiti ali sprožiti kak pravni postopek, lahko dobite pravni nasvet na ministrstvu za zdravje.

V času uradnih ur (ponedeljek, sreda, petek od 9. do 12., sreda tudi od 14. do 16. ure), lahko pokličete na številko 01 478 60 37. Pisno pritožbo pa lahko pošljete po elektronski pošti na naslov: gp.mz@gov.si ali po navadni pošti na naslov: Glavna pisarna ministrstva za zdravje, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

Odgovor naj bi dobili v petnajstih dnevih.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media