Kava - tudi iz cikorije in ječmena

Kava - tudi iz cikorije in ječmena

Dobro počutje | mar. '11

Poznate staro istrsko pesem »Moja mati kuha kafe«? Kava, ta opojna pijača, je bila nekoč tako draga, da so si jo lahko privoščili le najbolj premožni. Vsi drugi pa so se morali zadovoljiti s približki iz praženega ječmena, korenine cikorije ali korenine rži. »Ma je dišalo kuker kafe«, pravijo v pesmi, ko je mama pražila ječmen.

»Zaradi bele kave smo zrasli!«, so mi skoraj v en glas pripovedovali številni starejši, ko sem jih povprašala po njej. Spomini na belo kavo, ki so jo pili zjutraj in zvečer, vanjo nadrobili kruh in ga slastno pojedli, so še vedno živi. Mnogi se z radostjo spominjajo svojih mam, ki so same pražile ječmenova zrna in korenine cikorije, celo želod, a je vse postalo laže, ko so si lahko kupili že pražen ječmenov in cikorijin prah v ličnih škatlicah. Mnogi Ljubljančani se tudi spominjajo, kako lepo je dišalo, ko so v nekdanji pražarni Adria v Ljubljani pražili tako pravo kavo, kot cikorijo in ječmen za žitno kavo.

Prava kava je napitek, ki ga dobimo, če z vrelo vodo prelijemo mleta pražena zrna kavovca. Kavovcev je več vrst, celo več kot 60, najpomembnejše pa so tri vrste s svojimi podvrstami. Našim krajem je morda še najbolj po volji okus praženih zrn kavovca Coffea arabica, vendar poznavalci prisegajo na mešanice različnih podvrst, ki dajo napitku specifično aromo. Na aromo vpliva tudi postopek priprave prave kave, in to od turške kave do italijanskega espressa in filtrirane kave. Vsak izmed njih ima določene prednosti in pomanjkljivosti ter svoje privržence. Prava kava vsebuje nekatere antioksidante, ki v zmernih količinah (2 do 3 skodelice na dan) delujejo preventivno pri preprečevanju rakavih obolenj na debelem črevesu in jetrih, kar so dokazali številnih raziskovalci.

Bela kava pravimo toplemu napitku iz kavnega nadomestka, ki ga nato zmešamo z mlekom. Drugi izraz za belo kavo je žitna kava, nikakor pa bela kava ni prava kava s hladnim mlekom. Danes so nam na voljo kavni nadomestki iz praženega in mletega ječmena, ječmenovega slada, pražene in mlete korenine cikorije, zmleta pražena kamutova semena ter različni kavni nadomestki mešanice omenjenih osnovnih sestavin z dodatkom mletih fig, želoda, čičerke. V trgovinah je mogoče kupiti celo instant pripravke za belo kavo, s čimer si močno olajšamo pripravo bele kave.

Bela (žitna) kava je bila nekoč odraslim nadomestilo za pravo kavo, otrokom pa hranilen mlečni obrok, še posebej, če jim okus mleka ni bil preveč všeč. In še star, suh kruh so tako laže pojedli.

 

Kava proti spomladanski utrujenosti?

Prava kava vsebuje alkaloid kofein, zato pitje prave kave ni primerno za otroke, večje količine prave kave pa odsvetujejo tudi nosečnicam, doječim materam in vsem, ki jih pesti visok krvni tlak. Kofein nas poživlja, a žal le kratek čas, zato spomladanske utrujenosti ne bomo premagali s pravo kavo. Bela ali žitna kava ne vsebuje kofeina, zato jo lahko pijejo vsi, tudi otroci, in to skozi ves dan. Bogata je z mnogimi hranilnimi snovmi; denimo žitna kava iz cikorije s prebiotikom inulinom, ki je hrana za koristne probiotične bakterije v črevesju, zato to kavo priporočajo za lajšanje prebavnih težav. Zaradi tega je odlična za poživitev prebave v zimsko-pomladnih dnevih, ko si vsi želimo biti malce lahkotnejši, zlasti v dnevih po pustu in zatorej v postnem času. Nedvomno je cikorijina kava primerna za sladkorne bolnike, saj uravnava krvni sladkor. Kavo iz želoda nekateri svetujejo zlasti želodčnim bolnikom.

 

Priprava žitne kave

 

Žitno kavo pripravimo tako, da v pol litra hladne vode zamešamo 2 žlici kavnega nadomestka. Počakamo, da mešanica zavre, nato odstavimo z ognja in jo pustimo, da se usede. Tako dobimo črno žitno kavo.

Posebej segrejemo mleko, vanj skozi gosto cedilo precedimo črno žitno kavo, po želji dodamo sladkor in premešamo. Napitek pripravimo iz tretjine skuhane kave in dveh tretjin mleka.

Če želimo pripraviti vedno svež napitek, si delo poenostavimo in precejen prevretek kavnega nadomestka shranimo v hladilniku ter si ga po potrebi vmešamo v toplo mleko.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media