Očistimo telo!

Očistimo telo!

Dobro počutje | mar. '11

V onesnaženem okolju, ki se mu, žal, težko izognemo, se nenehno srečujemo s strupi; vdihavamo jih, pridobivamo skozi kožo in uživamo s hrano. Tudi če bi živeli v popolnoma čistem okolju, bi se postopno zastrupljali. Strupi kot odpadne snovi namreč nastajajo tudi v procesu presnove hrane. Naše telo ima sicer na voljo določene mehanizme razstrupljanja, toda če je strupov preveč, ne more opraviti naloge, vsaj ne v celoti.
Namen čiščenja telesa je razstrupiti organe in telo kot celoto in s tem pomagati prebavnim organom, želodcu in vranici ter izločilom: jetrom, ledvicam, pljučem in koži. Hkrati se s tem krepijo možgani, srce in ožilje, zato po razstrupljanju bolje in hitreje mislimo, več zdržimo in se laže gibljemo, bolje spimo, imamo tudi lepšo kožo, bolj živahen krvni obtok in več volje.
Med pogostimi priporočili za razstrupitev telesa so postenje ter ''kura'' s sadnimi sokovi brez vlaknin ali z zelenjavo. Povejmo pa takoj: s postom res vnesemo manj strupov v telo, vendar tudi manj energije, ki je potrebna za ''delo'' telesa. Metabolizem se že v dveh, treh dnevih precej upočasni, s tem pa se močno zmanjša tudi odstranjevanje strupov iz telesa! Tako se pri postenju pravzaprav akumulira še več strupov v telesu. Zakaj? Ker jih telo zaradi pomanjkanja energije in vzpostavitve ''varčevalnega programa'' ne more predelati in izločiti, in jih potisne v maščobne zaloge. Ko pa začne telo zaradi stradanja te zaloge uporabljati, se strupi sprostijo v krvni obtok. Ker imamo premalo energije, tam tudi ostanejo in se z vsakim dnem podaljševanja stradanja celo povečujejo. Upočasnjena prebava in presnova znižata telesno temperaturo; s tem se precej zmanjša izhlapevanje prek kože in razstrupljanje.
Prava pot za sprotno in uspešno razstrupljanje telesa je dosledno uravnoteženo prehranjevanje. Pri ''onesnaženem '' telesu pa je potrebno uživati več hrane, ki krepi razstrupljevalne mehanizme.

Proces razstrupljanja poteka v treh fazah
Cilj prve faze razstrupljanja je pomagati prebavilom, da čimbolj učinkovito vsrkajo hrano. Pri tem pomagamo želodcu in vranici nadzorovati krvni sladkor. Cilj druge faze je izločiti strupe iz črevesja in obnoviti sluznico črevesja ter pospešiti prehod hrane skozi debelo črevo in čistiti limfni sitem, kri, želodec in črevesje. Cilj tretje faze pa je razstrupljanje v jetrih in ledvicah ter izločanje vseh strupenih snovi iz telesa. Encimi v jetrih spreminjajo strupe v vodotopne oblike, ki jih telo potem zlahka izloči z urinom in s potom.
Razstrupljevalna prehrana mora biti prilagojena posamezniku, njegovi teži, poklicu, starosti, stanju telesa in navadam.

Izbor jedi za prvo stopnjo razstrupljanja (želodec in vranica):
- beljakovine: jajca, ker med aminokislinami vsebujejo tudi metionin in cistein ter holin. Vse to pomaga pri boljši presnovi maščob. Mastne ribe, ker vsebujejo omega 3 maščobne kisline, delujejo protivnetno in antialergijsko; jagnjetina, ker sodi med najmanj alergene vrste mesa; tofu, ker veže težke kovine;
- kalčki: različnih semen vsebujejo veliko encimov in mineralov, zlasti še kalčki alfalfa, ker vsebujejo vlaknino ''plantiks'', ta pa veže številne strupe. Pšenični kalčki in semena buč vsebujejo tudi cink, ki je odločilnega pomena za encimske reakcije;
- zelenjava in sadje: krompir močno razstruplja, če ga kuhamo v olupkih. Nevtralizira strupe. Paradižnik alkalizira kri, krepi prebavo in je antioksidant. Gomolj janeža s svojimi flavonoidi pospešuje delovanje prebavnega trakta, vranice ter izločanje urina in maščob, preprečuje napenjanje in zmanjšuje željo po sladkih jedeh. Bučke in korenje alkalizirajo telo. Hruške ne povzročajo alergij, ohranjajo krvni sladkor, zaradi vlaknin odstranjujejo težke kovine iz telesa in znižujejo holesterol. Jagodičje s svojimi flavonoidi nevtralizira proste radikale in uravnoveša krvni sladkor. Ananas s svojimi encimi pomaga vsrkavati hranila. Oljka podpira delovanje nadledvičnih žlez;
- začimbe: kumina in koper vsebujeta limonen, preprečujeta pa napenjanje in spodbujata razstrupljevalne encime. Koriander pomaga pri prebavi ogljikovih hidratov. Ingver odpravlja krče, napihovanje, slabost in drisko, stimulira prebavne izločke. Poprova meta vsebuje eterična olja, zlasti mentol, deluje podobno kot ingver. Kopriva zaradi klorofila, folne kisline in bogastva mineralov podpira delovanje nadledvičnih žlez in čisti kri. Podobno kot čebula vsebuje tudi kvercetin, ki preprečuje alergije in celi črevesno steno.
Zelo pomembno je, da zelenjavo kuhamo v sopari ali jo na hitro podušimo.

Izbor jedi za drugo stopnjo razstrupljanja (obnavljanje črevesne sluznice):
- žita: riž vsebuje veliko metionina in cisteina. Ti dve aminokislini varujeta pred škodljivim bakrom in drugimi težkimi kovinami, pred škodljivimi posledicami nikotina in alkohola. Sodelujeta pri razgradnji maščob in omogočata izločanje sluzi iz pljuč. Proso je zelo alkalno, ne vsebuje glutena in varuje črevesne stene. Pira in amarant vsebujeta beljakovine, zlasti esencialno aminokislino lizin, ki preprečuje spomladansko utrujenost, pospešuje obnovo črevesne sluznice in ovira herpes;
- sadje in zelenjava: suhe slive so naravno odvajalo in poskrbijo za hitro izločanje strupov; korenje iz debelega črevesja potiska gnilobne bakterije, spodbuja izločanje črevesnih zajedavcev in uničuje bakterijo listeria, ki povzroča zastrupitve s hrano. Zeleni ohrovt in druge križnice vsebujejo sulforafan, ki varuje pred poškodbami prostih radikalov in pred rakom na črevesju. Čebula zaradi fruktooligosaharidov stopnjuje delovanje dobrih bakterij v telesu in se bojuje proti škodljivi kandidi. Podobno učinkujejo vse zelene solate in rdeč radič. Beluši vsebujejo asparagin, rutin, glutation in kalij; vsi delujejo odvajalno, razstrupljevalno in krepijo delovanje črevesja. Ker tako kot čebula vsebujejo veliko fruktooligosaharidov, podpirajo delovanje dobrih bakterij. Česen in čemaž sta vir alilnih sulfidov in delujeta proti škodljivim virusom in zajedavcem;
- probiotiki: jogurt s čim več probiotičnimi kulturami odpravlja vnetja in podpira izločanje črevesnih zajedavcev, uničuje škodljive bakterije in omogoča rast dobrih bakterij. Probiotiki preprečujejo alergije, ker obnavljajo sluznico črevesja in s tem zmanjšujejo nevarnost sindroma prepustnega črevesja;
- zelišča in semena: laneno seme mehansko odstranjuje  bakterije, tudi kandido. Enak učinek imata origano in timijan; slednji čisti tudi pljuča.

Izbor jedi za tretjo stopnjo razstrupljanja (spodbujanje encimov, čiščenje jeter in ledvic, podpiranje endokrinega sistema):
- sadje in zelenjava: limona vsebuje največ limonena in drugih limonoidov, ki so pomembni za razstrupljanje jeter. Največ jih je v lupini, zato uživajmo le ekološko pridelane limone! Jabolko odvaja strupe in odvečno vodo iz ledvic, zaradi jabolčne in tartarične kisline krepi oslabljena jetra, veže svinec in živo srebro. Enak učinek imajo tudi banane; zaradi obilice kalija odvajajo vodo in strupe. Brusnice zaradi flavonoidov iz ledvic in mehurja odstranjujejo škodljive bakterije. Črni ribez, zelena in oranžna paprika ter peteršilj vsebujejo veliko vitamina C, ki spodbuja nastajanje ''razstrupljevalca'' glutationa. Brokoli, zelje in brstični ohrovt vsebujejo veliko glutationa in glukozinolatov, to so antioksidanti, ki jetrom pomagajo izločati strupe. Brstični ohrovt vsebuje cistein in metionin, ki uničujeta predrakave celice v debelem črevesju ter zavirata delovanje plesni, ki proizvajajo strupene aflatoksine, ene najbolj kancerogenih snovi v jetrih. Prav tako zavirajo delovanje strupene plesni artičoka, avokado in rdeča pesa, saj izločajo strupene maščobe iz jeter. Zaradi silimarina artičoka spodbuja nastajanje žolča in obnavlja jetra. Avokado vsebuje tudi glutation, rdeča pesa pa spodbuja delovanje jeter in ledvic, zaradi betaina spreminja slab holesterol v žolčne kisline. Rdeča pesa močno poveča sprejem kisika v celice in je eno najboljših čistil za kri. Regrat odpravlja težave z žolčnikom, odstranjuje žolčne kamne in zaradi kalija deluje odvajalno;
- olja: olje pšeničnih kalčkov in rastlinska olja omega 3, omega 6 in omega 9 iz lanenega semena, avokada, sezama, oljk, lešnikov in orehov, grozdnih pečk, mandljev, arašidov ... pomagajo ledvicam izločiti odvečno vodo ter podpirajo imunski in endokrini sistem;
- začimbe za jetra: spodbujajo nastanek žolča ter krepijo jetra in ledvice. To so peteršilj, rožmarin in kurkuma. Peteršilj ima kumarin in limonen, rožmarin vsebuje karnozol, rozmanol in limonen; kurkuma pa ima kurkuminoide. Peteršilj odvaja vodo in strupe iz ledvic, obnavlja jetra; rožmarin spodbuja delovanje jeter in žolčnika, čisti kri in ledvice; kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in poveča pretok žolča, kar za 75 odstotkov prepreči okvare jetrnih celic. Pegasti badelj vsebuje silimarin, ki varuje jetra;
- žitni otrobi: čistijo tako, da spodbujajo peristaltiko, vežejo strupe in jih izločajo z blatom. S tem odpravijo tveganje, da bi se strupi iz črevesja spet vsrkali v krvni obtok.
- voda: je pri vsem morda najbolj nujna, saj je topilo in transportni medij za izločanje strupov.

Jedilnik za čiščenje telesa
Zajtrk: 2 kuhani jajci, solata iz prosa:
Proseno ali ajdovo kašo skuhamo posebej. Paradižnik, papriko, feferone in česen drobno narežemo in primešamo ohlajeni proseni kaši. Začinimo s poprom, soljo, limoninim sokom in oljčnim oljem. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, z meto in meliso, da postane solata zelenkasta, privlačna in okusna.
Malica: sok iz melone, breskev in ananasa; sestavine zmiksamo in po potrebi dodamo vodo.

Kosilo: bučna kremna juha, kozliček ali jagnje po kmečko, solata iz kalčkov z bučnimi semeni. Na začetku razstrupljevalnega procesa se izognimo prilogam, torej rižu ali krompirju!

Še nekaj priporočenih jedi:
Solata iz repnih cim: repne cime, zeljnata solata, kalčki, naribana jabolka, limona, drobnjak in mešanica olj (na primer arašidnega, orehovega, lešnikovega, iz grozdnih pečk in sezamovega olja). Po želji dodamo na rezine narezan kuhan krompir.

Karpačo iz bučk: bučke z lupino vred narežemo na tanke, podolgovate rezine in pokapamo z limoninim sokom; podobno narežemo česen in olupljen ingver, stremo koriander in vse skupaj prelijemo z oljno mešanico iz oljčnega olja, soli in popra. Pustimo dve uri, da se napoji.

Pečena tuna v sezamovi skorji: segrejemo pečico na 200 stopinj, medtem naredimo pasto iz oljčnega olja, medu, ščepca čilija v prahu, sojine omake po želji in s tem premažemo tunin zrezek; potresemo s sezamovimi semeni, zavijemo v alu-folijo in spečemo. Skorja mora biti zapečena, sredina pa še rožnata.

Dušeno pleče kozliča: meso natremo s soljo, poprom, papriko, rožmarinom, česnom in gorčico. Dušimo na zmernem ognju in prilivamo jušno osnovo. Meso med dušenjem obložimo s korenjem, kolerabo, čebulo. Iz te zelenjave nato naredimo omako. Na krožnik priložimo košček kozjega sira.

Kičadi: v ajurvedski medicini je znan za čiščenje telesa. V ponev damo žličko oljčnega olja, pol žličke janeževih, koriandrovih in kuminovih semen. Kuhamo dobro minuto, dodamo zmleti ingver in kurkumo, odcejen surov riž in malo fižola. Prilijemo vodo in kuhamo eno uro. Sredi kuhanja dodamo korenje, ob koncu pa še listnato zelenjavo.
Vafli iz ovsenih kosmičev: kosmiče namočimo v mleku, dodamo sončnična semena, jajce, polnozrnato moko in dobro premešamo; spečemo v ponvi.

Topla sadna solata: izbrano sadje sesekljamo in počasi podušimo, da se zmehča. Ponudimo z ovčjim ali kozjim jogurtom ali s sojino smetano.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media