Recepti Marec

Dobro počutje | mar. '11

Češnjevi krofi
Potrebujemo (za 10 do 12 krofov):
50 g svežega ali 25 g suhega kvasa
2,5 dl mlačnega mleka
650 g bele moke
150 g sladkorja
2 veliki jajci
125 g zmehčanega masla
4 žlice češnjeve marmelade
1 l rastlinskega olja
sladkor v prahu
Kvas, mleko in sladkor zmešamo in pustimo stati deset minut, da vzhaja. V skledi zmešamo mešanico kvasa, sladkor, sol in jajci. Prenesemo na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo, da dobimo gladko in prožno testo. Maslo penasto umešamo in ga med gnetenjem dodamo testu. Pustimo počivati eno uro, da se masa podvoji.
Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo na en centimeter debelo. Z modelom premera 7,5 centimetra izrežemo kroge. Polovico jih premažemo z marmelado, nanje položimo drugo polovico krogov in ob robu dobro spojimo.
Olje v fritezi ali kozici segrejemo na 190 stopinj. Temperaturo preverimo tako, da v olje vržemo majhen kos kruha. Če takoj priplava na površje in postane zlate barve, je olje dovolj vroče. Krofe odcedimo na papirnatih brisačah, potresemo jih s sladkorjem in ponudimo še tople.
(Povzeto po Zlata knjiga: Slaščice)

Flancati
Potrebujemo:
50 g masla
40 g sladkorja
1 žličko vaniljevega sladkorja
1 ščepec soli
1 srednje veliko jajce
2 žlici ruma
250 g pšenične moke
sladkor v prahu
1 kg prečiščenega masla za cvrenje

Maslo razpustimo, prelijemo v skledo in počakamo, da se ohladi do mlačnega.
Z ročnim mešalnikom, vklopljenim na najvišjo hitrost ga gladko umešamo. Postopoma primešamo sladkor, vaniljev sladkor in sol. Mešamo tako dolgo, da se masa poveže. Primešamo jajce in rum. Moko presejemo in jo polovico primešamo masi, drugo polovico pa ugnetemo v testo.
Na pomokani delovni površini testo razvaljamo tri centimetre na debelo in razrežemo na rombe s stranico sedem centimetrov. Maslo segrejemo in v njem zlato rjavo ocvremo na obeh straneh (1 do 2 minuti). Flancate odcedimo na papirnatih brisačkah in še tople poprašimo s sladkorjem v prahu.  
Opomba: Namesto v maslu lahko flancate ocvremo v kokosovem olju.

Ocvrti skutni obročki
Potrebujemo:
1 zavitek (375 g) osnovne mešanice za kvašeno testo
100 g mlačnega mleka
1 srednje veliko jajce
40 g zmehčanega masla ali margarine
125 g puste skute
naribano lupino pomaranče (neškropljene)
1 kg maščobe za cvrenje
Za preliv:
100 g presejanega sladkorja v prahu
2 žlici pomarančnega soka

Testo pripravimo po navodilu z zavitka z navedenimi sestavinami. Pokrito pustimo na toplem, da vidno naraste.
Testo vzamemo iz sklede, na pomokani delovni površini kratko pregnetemo, razvaljamo približno pol centimetra debelo in izrežemo približno obročke. Ostanke testa znova razvaljamo in izrežemo še več obročkov. Položimo jih na pladnje, pokrijemo in pustimo tako dolgo na toplem, da vidno narastejo.
V vrelo maščobo damo toliko obročkov, da lahko plavajo in jih po obeh straneh svetlo rjavo ocvremo. S penovko jih poberemo iz posode in odcedimo na papirnatih brisačkah. Za preliv sladkor v prahu in pomarančni sok (eno žlico soka lahko nadomestimo z rumom) umešamo v gosto tekočo maso in z njo premažemo še tole obročke.

Ocvrto pustno pecivo
Potrebujemo:
500 g pšenične moke
2 ravni žlički pecilnega praška
150 g sladkorja
1 ščepec soli
3 do 4 kapljice arome grenkih mandljev
rumovo aromo po okusu
3 srednje velika jajca
150 g masla ali margarine
1 kg maščobe za cvrenje
Moko zmešamo s pecilnim praškom in presejemo v skledo. Dodamo vse druge sestavine za testo in zamešamo z ročnim mešalnikom, najprej kratko vklopljenim na najnižjo, potem pa na najvišjo hitrost.
Na pomokani delovni površini ugnetemo gladko testo. Če se lepi, ga zavijemo v folijo in za nekaj časa damo v hladilnik. Nato testo razvaljamo na en centimeter debelo. Z modelčkom izrežemo mandljaste oblike ali pa z dvema žličkama oblikujemo žličnike. Maščobo segrejemo in v njej po obrokih ocvremo pecivo, ki ga nato temeljito odcedimo na mrežici. Še vroče kose povaljamo v sladkorju ali v mešanici sladkorja in mletega cimeta. Ohlajene pa lahko posujemo še s sladkorjem v prahu. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media