Sprehod s kulturo

Sprehod s kulturo

Zgodbe | mar. '11

Rubriko namenjamo vsem radovednežem, ki uživate v glasbi, filmu, gledaliških predstavah in razstavah, tistim torej, ki imate radi kulturo. Za vas bomo iskali najbolj svetleče in dragocene kulturne bisere, ki jih ne gre izpustiti.

Kocka pada – razvoj in skrivnosti namiznih iger
Tak je naslov razstave, ki si jo lahko do konca junija ogledate v novih prostorih Narodnega muzeja na Metelkovi v Ljubljani. Namizne igre poznajo vse svetovne kulture. Pogosto odsevajo sistem vrednot, moralna načela in druge pomembne norme, na katerih temelji človeška družba. Pa vendar so Evropejci konec 18. stoletja spremenili svoj pogled na igre in jih začeli razumevati kot nekaj, kar je nasprotno delu, kar je primerno le za otroke. Drugod po svetu pa igre še vedno predstavljajo prijeten način učenja in razvijanja miselnih sposobnosti, ki je namenjen predvsem odraslim.
Avtorja razstave sta Katja in Jure Malovrh Rebec iz zavoda Stratosfera, ki sta
namizne igre razdelila v štiri skupine glede na elemente in motivacijo igralcev:družabne namizne igre, igre s kartami, igranje domišljijskih vlog in strateške igre s figuricami.
Pri vsaki zvrsti je predstavljena tudi ena od dejavnosti, ki so skupne vsem namiznim igram: učenje, tekmovanje, druženje in konjiček. V razstavo pa niso vključene igre na srečo, torej za denar, zaradi katerega so pravzaprav namizne igre prišle na slab glas.
Nekatere predstavljene igre boste lahko tudi sami preizkusili, saj se bodo med razstavo zvrstile delavnice in predstavitve. 16. marca bo okrogla miza, ki jo pripravlja klub igralcev namiznih družabnih iger z naslovom Organizirana in klubska igra v Sloveniji.

Glasbeni ciklus Mahler v Ljubljani – »Premiki in zamiki«
Glasbeni svet letos praznuje 100. obletnico smrti enega od velikanov glasbene umetnosti - Gustava Mahlerja (1860 – 1911). S slovensko prestolnico je jubilej še posebej povezan, saj je bil Mahler leto dni kot dirigent angažiran v Ljubljani in tako se naše mesto pridružuje tistim srečnim krajem, kot so Praga, Dunaj, Budimpešta, Hamburg, Leipzig, Kassel, New York, v katerih je umetnik deloval.
Gustav Mahler je prišel v Ljubljano leta 1881 na povabilo svojega prijatelja in študijskega kolega Antona Krisperja, čigar oče je bil bogat trgovec in vplivna osebnost v takratnem glavnem mestu Vojvodine Kranjske. Ko je mladi dirigent bival v Ljubljani, je celo stanoval v Krisperjevi hiši nasproti Magistrata. Več o njegovem delu in bivanju pri nas pa boste izvedeli iz knjige dr. Primoža Kureta.
Mahler je bil v Deželnem gledališču angažiran vso sezono in v tem času je dirigiral veliko del standardnega repertoarja od Mozarta do Verdija. Odzval se je tudi na novo modo, ki je narekovala telefonske prenose prireditev in tako je bilo mogoče tudi Mahlerjeve izvedbe v Deželnem gledališču poslušati prek takratnih telefonov.
Festival Ljubljana, Slovenska filharmonija in RTV Slovenija so se odločili počastiti spomin na skladatelja s ciklom sedmih komornih in simfoničnih koncertov, ki so se začeli že novembra lani in se bodo nadaljevali vse do maja letos v Slovenski filharmoniji.
Praznovanje skladateljeve obletnice bo zaokrožilo še nekaj spremljevalnih prireditev: simpozij o Gustavu Mahlerju, potujoča razstava, ki jo je posredoval kulturni forum avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani, razstava Mahlerjevih portretov slovenskega kiparja Bojana Kunaverja, odkrili pa bodo tudi njegov kip tega velikega glasbenika.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media