Za boljše počutje - čist in svež zrak v prostoru

Za boljše počutje - čist in svež zrak v prostoru

Prosti čas | mar. '11

Za kakovostno bivanje je pomembno pravilno in zadostno zračenje prostorov. Pomanjkanje kisika, preveč radona in drugih škodljivih plinov, ki jih oddajajo različni materiali v prostoru, povzroča slabo počutje in ogroža zdravje. Priporočljivo je redno prezračevanje večkrat na dan po 5 minut. Pozimi in poleti pa je najbolje stanovanje zračiti ponoči in dalj časa.

Okna lahko odpiramo ročno ali pa si omislimo avtomatizirano odpiranje. Avtomatika je primerna zlasti za slabo gibljive ali slabotne osebe, starejše ali invalide. Stikalo je lahko v bližini okna ali pa uporabljamo sistem z daljinskim upravljalnikom. Naravno prezračevanje dosežemo s pomočjo nagibnih oken, prezračevalnih okenc in rešetk, ki so lahko del okenske konstrukcije. Za učinkovitost prezračevanja je pomembna čistoča rešetk. Mehansko prezračevanje pa omogočajo ventilatorji v napah, kopalnicah in straniščih. Na voljo so različni čistilniki s filtri, vlažilci zraka in ionizatorji, ki vsak na svoj način čistijo zrak. Najbolje je, da so posamezne funkcije ločene. Čistilci z različnimi filtri mehansko čistijo zrak. Aktivni filter z ogljem zadrži večje delce umazanije in večino neprijetnih vonjav, ne more pa zraka očistiti saj, cigaretnega dima, izpušnih plinov in podobnih podmikronskih delcev. Prav ti pa so najbolj nevarni, saj nekateri med njimi povzročajo celo raka. Za to mora čistilci vsebovati tako imenovani hepa filter. Da so čistilci učinkoviti, je treba filtre redno čistiti ali menjavati. Ventilator, ki potegne zrak skozi filter, ne sme biti glasen in moteč. Klimatske naprave postajajo del opreme prostora, saj so poletja zelo vroča, kar je moteče zlasti za otroke, starejše in bolnike. Vendar poleg prijetnega hlajenja povzroča klima slabšo kakovost zraka. Zato lahko v zaprtih, klimatiziranih prostorih hitro postanemo izčrpani. Ionizator nadomesti s klimo uničene negativne ione in vnese v prostor svežino in dobro počutje. Vlažno vročino teže prenašamo kot suho, zato poleti odstranjujemo vlago iz zraka s klimo ali s samostojnimi odstranjevalci odvečne vlage. Zelo pomembno je vzdrževanje, predvsem čiščenje in menjavanje filtrov na klimatski napravi.

Vlažilci zraka
V zimskem času je zaradi ogrevanja zrak v zaprtih prostorih suh in prašen. Relativna vlaga, pomemben dejavnik dobrega počutja, se v ogrevanem prostoru zniža zaradi toplotne razlike med toplo notranjostjo stavbe in hladnim zunanjim zrakom. Najprimernejša za zdravje in dobro počutje je 40- do 60-odstotna relativna vlaga. Vlažilci zraka oddajajo vodno paro, nekateri z ultrazvočno membrano spreminjajo vodo v prijetno meglico, podobno naravni. Dodatne arome in eterična olja ugodno vplivajo na alergijska vnetja nosu, grla ali oči, na astmatike in na bolnike s kronično boleznijo dihal. Vlažilec zraka je treba vsaj nekajkrat na teden očistiti (razprašiti, pomiti, razkužiti z alkoholnim kisom). Zaradi pomanjkljivega čiščenja je namreč lahko leglo okužb. Poznavalci pravijo, da so ultrazvočni vlažilci boljši kot toplotni, saj se v mrzli pari bakterije ne razvijajo tako hitro kot v topli. Porabijo pa tudi manj energije. Od kakovosti vode v vlažilcu je odvisna njegova učinkovitost. Ne sme pa vsebovati bakterij ali preveč mineralov (ti se naberejo okoli vlažilca v obliki belega prahu). Nekateri priporočajo destilirano vodo, ker ima manj primesi. Zračno vlago v prostoru uravnavamo s prostostoječim ali radiatorskim vlažilcem.
Biti moramo pozorni, da prostora ne navlažimo preveč, saj so vlažni zidovi mrzli, plesen na njih pa je posledica kondenza. Eden od pogojev za prijetno klimo v stanovanju so dobro izolirane stene in stropovi, obdelani z naravni materiali, ki jim pustijo dihati. Stavba ne sme biti nepropustno zaprta. V prostoru je lahko presuh zrak, ki poveča nastajanje prahu ali pa je v njem prekomerna vlaga (80- do 85-odstotna vlažnost), ki povzroča razvoj plesni. Vlaga je odvisna od temperature in tudi od predmetov in materialov v prostoru,  saj nekateri vlago vežejo nase, drugi pa jo celo oddajajo. Bistvena je zadostna prezračenost prostora, količina svežega zraka in hitrost gibanja zraka v prostoru. Eden prvih znakov prekomerne vlage v prostoru je tudi rosenje (kondenz) notranje strani okenskih stekel (kombinacija hladne površine in vlažnega toplega zraka).

Ionizatorji
Negativni ioni so zelo pomembni za zdravje, dobro počutje in notranje ravnovesje. Veliko jih je v naravi, v zaprtih prostorih pa jih uničujejo sintetični materiali, televizijski in računalniški zasloni, klima in podobno. Zato jih je treba dodajati z ionizatorjem. Negativni ioni po naravni poti znižujejo raven histamina v krvi, zato uporaba ionizatorja ustreza večini astmatikov in alergikov. Krepijo obrambni mehanizem telesa in so preventiva v boju proti infekcijam. Negativni ioni, ki jih iz ionizatorja izvrže visoka napetost, očistijo zrak  tako, da se vežejo na prah, bakterije, viruse, vonjave, alergene, dlake domačih živali in iztrebke pršic ter druge škodljive delce, ki lebdijo v prostoru. Odstranijo jih iz zraka in spravijo na tla, od koder se ne morejo več dvigniti. Tako ne pridejo v naša pljuča in nam ne škodujejo. Učinek ionizatorja je dobro viden na površinah, kjer se nabira prah, ki ga nato odstranimo. Kakovosten ionizator ima pravo ščetko iz ogljikovih nitk, oddaja zadostno količino koristnih negativnih ionov in nič škodljivega ozona. Imeti mora ustrezen atest in zagotovljeno servisiranje. Nitka mora biti na površini izdelka in ne v njem, sicer se negativni ioni do izhoda že uničijo.
Ionizator postavimo na čim višje mesto v prostoru, ker se negativni ioni med padanjem proti tlem vežejo na nesnago in jo tako odstranijo iz zraka. Negativni ioni nas umirijo in s tem znižujejo stres, uravnavajo krvni tlak in srčni utrip. Ugodno naj bi vplivali tudi na ščitnico. Spanec je bolj miren in globok. Dokazano je, da sta psiha in telo zelo povezana. Če je obrambni mehanizem telesa dovolj močan, bakterije in virusi nimajo nobenega učinka. Ionizator je koristen poleti in pozimi. Poleti je zunaj veliko ozona, kar lahko povzroči pekoče oči, zamašen nos, kašljanje in podobno. Negativni ioni povečajo odpornost organizma tudi na ozon. Pozimi zaradi ogrevanja kroži po zraku prah in ustvarja občutek zatohlosti v prostoru. Rezultat ionizacije je svež in čist zrak, ki ne potrebuje dodatnega vlaženja. Odstrani vonjave v kuhinji ali kopalnici in stranišču, slab zrak v dnevni sobi zaradi preprog in oblazinjenega pohištva. Manjši, prenosni ionizator postane del opreme, lahko ga premikamo po prostorih ali vzamemo s seboj na dopust. Postavimo ga čim više, na kuhinjsko ali kopalniško omarico, na omaro ali police v dnevni sobi ali spalnici. Pred nakupom pa se prepričajmo, ali nam ioniziran zrak prija. Poraba električne energije je zanemarljiva.

Ionizator je zame nepogrešljiv
Ko sem kot družinski pomočnik skrbela za mamo, priklenjeno no posteljo, sem v njeno sobo postavila tudi ionizator. V prostoru ni bilo sledu o slabem zraku, tako značilnem za bolniško sobo. Zrak je bil svež kot v planinah in ji je zagotovil mirno spanje. Ves prah in drugi delci so končali na tleh in na drugih vodoravnih površinah, kjer sem jih nato enostavno odstranila. Tudi dlake psičke in muce, ki sta ji lepšali enolične dneve. Negativni ioni so pospešili celjenje preležanine, ki jo je dobila v bolnišnici. V treh letih ni doma dobila niti ene same preležanine, čeprav je neprestano ležala v postelji. Negativni ioni so blagodejno vlivali tudi na njeno demenco, vitalne sposobnosti, koncentracijo in blažili motnje zavesti.
Danes je ionizator nepogrešljiv del opreme mojega doma. Poleti in pozimi imam v stanovanju čist in svež zrak, ki mi omogoča dobro počutje podnevi in miren spanec ponoči ter lajša moje alergije. Ko imam virozo, mi ionizator lajša dihanje skozi nos in kašelj. Vključenega imam ves čas.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media