Narava se prebuja

Prosti čas | mar. '11

V teh dneh lahko že obrezujemo sadno drevje, a ne preveč v živo, saj še lahko nastopi pozeba. Dokončno obrezovanje opravimo tik pred cvetenjem.

Opravimo zimsko škropljenje, če smo nanj pozabili. Zlasti je pomembno škropiti breskve proti breskovi kodravosti. To storimo takoj in nato vsaj še enkrat, preden bodo drevesa vzbrstela. Uporabimo modro galico, bordojsko brozgo (modra galica + apno), cuprablav, ziram itd. Škropiva uporabljajmo razumno in odgovorno.
S stebel odstranimo mah in debelo skorjo, saj se v razpokah lubja zadržujejo škodljivci in jih premažemo z apnom.
Sadovnjak pognojimo. Pečkarje pognojimo z »Vrtnarčkom« za sadjarstvo NPK 6-18-28 +magnezij + mor, koščičarje pa z »Vrtnarčkom« - univerzalnim NPK 15-15-15.
Za sajenje in presajanje uporabimo »Bioorganik«, ki je bogat z magnezijem in z mikrohranili, pa z borom, železom in cinkom. Vsebuje pa še posebne naravne snovi za razvoj koreninskega sistema in zanesljiv oprijem in rast.

Zatiranje strun.
Mokro zemljo, ko postane dovolj topla, da strune prilezejo proti površju, pognojimo s »Strunalom«. Gnojilo zakopljemo ali zagrebemo v globino 20 cm. Dobro je, da to storimo v dveh plasteh. Z gnojenjem ne skoparimo, da bo učinek dober. Dušik se ne izpira v podtalnico, pa tudi ne izhlapeva, pač pa ostane v zemlji in čaka na koreninice, da ga posrkajo. Dognojujemo z »Bioorganikom« ali »Vrtnarčkom« za sadjarstvo, z »Vrtnarčkom«  NPK 6-18-28 +Mg+Bor, tako da apnenje v vrtu ni potrebno.

Sadike zelenjave. Če smo sami posejali seme paradižnika, paprike, peteršilja  in imamo posodice pod steklom, jih zdaj primerno zalivamo, zračimo in pravočasno zapiramo, da jih zavarujemo pred vdorom hladnega zraka. Ko rastlinice zrastejo nekaj centimetrov, jih zalivamo z raztopino »Bioorganika« in vode. Tako pospešimo rast in razvoj koreninic. Sadike postopno utrjujmo.

Okrasne trate. Pregrabimo, očistimo in pognojimo jih, če tega še nismo storili.
Uporabimo gnojilo, ki je prilagojeno za spomladansko prehrano in razvoj okrasnih trat ter zagotavlja močan razvoj koreninskega sistema. Tako gnojilo povzroča pri raztapljanju-razkroju manjše koncentracije hranil in s tem tudi manjši šok, deluje pa je neprekinjeno in učinkovito, poleg tega pa zmanjšuje razraščanje mahu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media