Pomladne osvežitve

Pomladne osvežitve

Dobro počutje | mar. '11

Pomlad je čas za spremembe, za osvežitve, radožive barve in pisano paleto energije. Privoščite si lepotne mini rituale in storite kaj zase. Današnji dan je kot nalašč ustvarjen za nekaj lepega.

A najprej premislite, ali ste pripravljeni na spremembo. Če zamenjate barvo las, se lahko spremeni marsikaj: naenkrat vas bo opazil nekdo, ki je prej brezbrižno hodil mimo vas, povečala se vam bo samozavest in lahko si boste privoščili povsem nove kombinacije oblačil. Dobro je vedeti, kako delujejo posamezne barve. Po nekaterih raziskavah, denimo, so ljudje z rjavo barvo las najbolj vredni zaupanja ...

Barvanje
Z malo spretnosti si lahko lase pobarvate kar sami, lahko skrijete tako imenovani siv narastek, če pa želite več barv ali veliko različnih pramenov, se raje odpravite k strokovnjaku. Mi vam ponujamo nekaj osnovnih napotkov.
Preliv za neodločene. S prelivom ne morete zgrešiti, saj je najmanj trajen. Ne vsebuje peroksida, zato lasem ne bo škodil, barva pa bo zbledela v šestih tednih. Tudi nanašanje je preprosto: razporedite ga po laseh, lasišče nekoliko zmasirajte in nato sperite.
Prameni. Če se barvate doma, si lahko pobarvate nekaj pramenov ob obrazu ali na temenu, da bo barva vidna le, ko boste hodili. Bolje je manj barve kot preveč, saj bo tako pričeska delovala bolj naravno.
Barvanje za mojstre. Barva najprej razbarva naravne lase, zatem pa nanje nanese želeni odtenek. Barvo morate prilagoditi vaši naravni barvi las, sicer se lahko zgodi, da barva ne bo delovala naravno ali da bo delovala odbijajoče. Pa previdno! Barva vsebuje kemikalije, ki poškodujejo lase, če jo pustimo delovati predolgo ali če se barvamo prepogosto, zato skrb za barvanje raje prepustite frizerju. Vsekakor pa je dobro, da se vaše želje ne oddaljijo preveč od vaše naravne barve las, saj bo tako potrebnih manj škodljivih posegov v strukturo las.
Barvanje sivih las. Svetujemo vam, da kupite primeren odtenek barve, ki je podoben vašemu naravnemu odtenku barve las in se pobarvate sami. Vedno preberite navodila, saj se nekatere barve nanašajo na suhe, druge spet na mokre lase. Nekatere delujejo zelo hitro, spet druge moramo pustiti delovati dalj časa. Navodila dosledno upoštevajte. Lahko naredite tudi test in si najprej pobarvate samo pramen las na mestu, kjer ne bo viden, če boste ugotovili, da ste se zmotili pri izbiri barve.
Svetleči in čisti lasje. Čistoča las je prvi pogoj za zdrave in lepe lase. Proizvodi za oblikovanje las lahko poudarijo vsako pričesko, vendar morate pri izbiri izdelka upoštevati dolžino las, pa to, ali so lasje tanki ali debeli, se hitro mastijo ali so suhi ter ali so poškodovani. Šele tako boste izbrali najbolj primerno nego. V nasprotnem primeru se lahko pojavi prhljaj, lasišče vas lahko začne srbeti ali pa vas lahko doleti celo izpadanje las. Kaj storiti, če imate tanke in ravne lase, vi pa si želite več volumna? Šampon skrbno izberite, na mnogih je označeno prav to, da lasem povrne volumen. Regenerator nanesite le na konice las. Lase sušite z glavo navzdol, dokler niso le rahlo navlaženi. Na pramene nanesite utrjevalec in jih navijte na velike navijalke. Dovolj bo, če boste navili le nekaj pramenov na vrhu glave. Zaključite s sušenjem. Ko odstranite navijalke, kodre še enkrat učvrstite z utrjevalcem v razpršilu.

Voda od znotraj in od zunaj
Z zadostnim pitjem vode poskrbimo za vlago od znotraj, od zunaj pa moramo poskrbeti z ustrezno nego kože. Seveda je najbolj izpostavljena koža obraza, ki je najtanjša, sestavljena pa je iz tretjine vode. Če vlaga v njej pade pod 10 odstotkov, koža postane suha, brez leska, sivkaste barve in daje občutek zategnjenosti. Voda ji lahko povrne potrebno napetost, zato moramo za nego izbirati predvsem vlažilne proizvode. Njihova sestava naj bo lahka, vsebujejo pa naj sestavine, ki vežejo nase vodo, denimo glicerin. Take kreme so zaradi prefinjene sestave primerne tudi za ljudi z občutljivo kožo, ki imajo pogosto težave s popokanimi žilicami ali s pekočim občutkom na koži. Dobra vlažilna krema omili te težave, koža pa postane gladka in bolj zdravega videza.
Je prekrvavitev povezana s celulitom? Da; kako dobra je naša prekrvavitev, je povezano s tem, koliko imamo celulita. Zato imajo v wellness centrih poseben  program, ki poveča prekrvitev v tkivu in s tem povzroči odplavljanje strupov iz telesa. Hladno topla obloga je odlična terapija v boju proti celulitu, učinek poveča še krajša masaža.
Zoper celulit je učinkovita tudi presoterapija, to je strojna limfna drenaža, ki stimulira odtekanje limfe v glavne limfne vozle, razlaga Lea Sevšek Buterin, vodja Wellness LifeClass Hotels & Resorts Portorož. S tem postopkom spodbujamo odplavljanje strupenih snovi, odvajamo odvečno vodo iz telesa in zmanjšujemo celulit. Presoterapiji lahko povečamo učinek, če poprej na kožo nanesemo posebno kremo za boljšo prekrvavitev in za izboljšanje cirkulacije. Izredno učinkovite in blagodejne so tudi ročne tehnike odstranjevanja celulita, s katerimi se tudi sprostimo. Ročna masaža proti celulitu je specializirana lokalizirana masaža predela s celulitom (stegna in trebuh), s čimer pospešimo prekrvavitev ter s posebno anticelulitno kremo odpravljamo maščobe in povečujemo prožnost kože.

Kratko, a koristno!

Kaj pomaga proti neprijetnemu herpesu?
Mnogi ljudje so prinašalci virusa herpes, vendar pa se bolezen razširi, kadar opeša imunski sistem. Zato poskrbite za zdravo prehrano, polno vitaminov in mineralov, telovadite vsaj dvajset minut na dan ter poskrbite, da boste dovolj spali.
- Stres pospeši simptome herpesa. Okopajte se v sproščujoči kopeli z dodatkom pomirjujoče kamilice, sivke ali jasmina.
- Tudi spomladi se ustrezno zaščitite pred škodljivimi UV žarki. Uporabljajte ustrezen balzam za ustnice – na voljo so tudi taki, ki pomagajo blažiti herpes.
- Obolelih mest se po nepotrebnem ne dotikajte s prsti, ker lahko s tem okužite tudi druge dele telesa. Šele po nastanku krast ni o več nevarnosti  za okužbe.

Za mehko kožo - avokado in limona
Da bi bila koža na komolcih in kolenih mehkejša in nežnejša, si lahko pomagamo z avokadom in limono. Avokado prepolovite in postrgajte večino mesa, da ostane le lupina. Notranjost poškropite z malo limoninega soka ter lupino nekaj minut vtirajte v komolce in kolena. Nato kožo splaknite z mlačno vodo.  

Kopel, ki pomirja kožo
Kopel z ovsenimi kosmiči pomaga celiti izpuščaje ter pomirja suho, srbečo kožo.
Za pripravo potrebujete:
- 200 g ovsenih kosmičev
- 10 kapljic sivkinega ali kamiličnega esenčnega olja
V kavnem mlinčku zmeljite ovsene kosmiče in jih stresite v kad s toplo vodo. Dodajte sivkino ali kamilično esenčno olje. Za dvajset minut lezite v kopel, nato pa telo nežno obrišite, ne da bi ga izmili.

Oreški za spomin
Ali ste vedeli, da so oreški odlična hrana za možgane, saj pomagajo pri pospeševanju presnove, sodelujejo pri ohranjanju in povečanju mišične mase, pospešujejo izgorevanje odvečnih maščob in izboljšujejo koncentracijo? Arašidi, denimo, vsebujejo visoko vrednost tirozina, ki poskrbi za dobro voljo. Arašidi med drugim zmanjšujejo nevarnost srčne odpovedi ali obolenja žil. Zmanjšujejo raven slabega holesterola in so bogati z beljakovinami, magnezijem, cinkom in folacinom. A ne pozabite, tudi pri oreških šteje kakovost, ki je pomembnejša od količine! In če združite oboje, boste zmagali!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media