Za bolj varen korak

Za bolj varen korak

Dobro počutje | mar. '11

V toplejših dneh, ko smo vse bliže uradnemu datumu začetka pomladi, se prileže sprehod. Lahko je nežen kot prva topla pomladanska sapica ali pa intenziven kot topel sončni žarek v zavetrju.
Vsak sprehod pa lahko obogatite z vajami za varnejši korak in boljšo gibljivost, ki jih predstavljamo tokrat.
Na začetku si privoščimo lagodno hojo, ki nas bo malo ogrela s poglobljenim dihanjem in malce močnejšim bitjem srca. Začnite vedno počasi in intenzivnost stopnjujte, pri čemer pa spremljajte svoje počutje.
Ko ste se ogreli, dodajte telesu še malo ognja z višjimi in visokimi dvigi kolen med hojo. Višino dviga postopno zvišujte in ob vsakem dvigu izdihnite. Bodite kot meh, ki ga praznite. Ko začutite toploto in teže enakomerno dihate skozi nos, je čas za nadaljevanje v naravnem tempu hoje z enakomernim dihanjem skozi nos.
Ko bo vaše telo spet v »normalnem teku«, ste nared za naslednjo vajo. Ta je zahtevnejša od prejšnje in med hojo si jo naj privoščijo le dobro gibljivi, drugi pa jo poskusite narediti v mirovanju in ob hkratni opori ob drevo ali grm, da boste lahko obdržali ravnotežje na eni nogi. Ko vas vaja ogreje, je čas da nadaljujete sprehod ter se dobro izdihate.
Za naslednjo vajo se odločite, ko je vaše telo že spet lepo utečeno v naravnem sprehodu. Večkrat se ustavite in poskusite posnemati položaj na sliki 3. Zadeva je malce zahtevnejša, saj od vas pričakuje stojo na eni nogi z dotikom pete zadaj. Pogled nazaj in navzdol je dodatek le za zelo spretne. Privoščite si pomoč z oprijemom za bližnje drevo, grm ali pa za sosprehajalca, če ste raje v paru kot sami. Opozarjam pa vas na varnost: ob hitrem zasuku glave nazaj se lahko komu zgodi, da ga bo zajela rahla vrtoglavica. Zadevo omilite tako, da vajo delate najprej brez zasuka glave in ta gib dodate šele takrat, ko osnovno vajo naredite varno in z dobrim občutkom.
Vsi se kdaj primemo za komolce. Prikazani prijem je osnovna drža, iz katere je mogoče izpeljati veliko različnih vaj. V tej drži osredotočite pozornost na trdno stojo z nogami v rahlem razkoraku in z nežno pokrčenimi koleni. Ramena naj bodo spuščena, poskusite doseči občutek dolgega vratu. Ob vsem tudi enakomerno in neprekinjeno dihajte skozi nos. Ob večkratni ponovitvi vaje boste opazili, da se vam drža poravnava kar sama od sebe.
In zdaj še k zadnji vaji. Iz položaja prejšnje vaje telo zasučite v eno stran in ob tem v stran zasuka potisnite tudi komolce. Pomagate si lahko s potegom za komolec, kot vidite na sliki. Ob tem počasi izdihnite in obrnite glavo v smer giba. Vajo nežno ponovite nekajkrat v vsako stran.
Ob sprehajanju in vadbi pa se le ozrite na prebujajoče se barve okrog vas. Te vas bodo še dodatno obogatile in okrepile.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media