Mozaik barv in vzorcev

Mozaik barv in vzorcev

Prosti čas | apr. '11

Idealna pomlad je polna živahnih barv, sončne svetlobe in svežine narave. Že od nekdaj velja tudi za obdobje, ko precej časa namenimo čiščenju, urejanju in prenavljanju stanovanja. Dokaj enostavno in cenovno ugodno lahko v dom vnesemo vidne spremembe in svežino z barvami in vzorci dekorativnih tkanin in na novo prepleskanih sten.

Urejanje bivalnega okolja je nikoli dokončano opravilo; vedno je treba še kaj izboljšati, popraviti, očistiti, zamenjati, osvežiti ali olepšati. Pomemben dekorativen element opreme prostora so tekstilije. Mednje uvrščamo pregrinjala, prevleke, zavese, okrasne blazine, prte, posteljnino, preproge in vse tiste predmete iz tekstila, ki stanovanje spremenijo v dom. Možnosti prenove s tekstilom so neizčrpne. Z izborom primernega hišnega tekstila hitro in učinkovito spremenimo značaj prostora. Poigramo se lahko z materiali (bombaž, svila, lan, volna in podobno), z barvami (s pasteli, nasičenimi in močnimi barvami, odtenki iste barve, kontrasti in podobno), z vzorci (drobnimi ali velikimi, s črtami, geometrijskimi liki, z elementi iz narave in podobno) in s strukturami (gladko, grobo, reliefno, svetleče, mat in podobno). Vendar pretiravati ne smemo; lepo stanovanje mora biti tudi uporabno! Iz bogate palete tekstilij za dom naj omenim predvsem zavese in okrasne blazine. S svojimi barvami, vzorci, strukturami in stilom soustvarjajo želeno ozračje v prostoru. Če dvomimo v svojo odločitev, se posvetujmo s strokovnjaki za opremo prostora.

 

Zavese s pomladnim pridihom

Kljub različnim trendom opremljanja so zavese za mnoge še vedno nepogrešljiv del notranje opreme. V prostor vnašajo barvitost, toplino in mehkobo. Izbor materialov, vrste tkanja, potiskov (barv in vzorcev) in izvedb (krojev in dimenzij) je zelo bogat. Upoštevaje značaj prostora, se odločimo za klasične zavese, različne dvižne zavese (denimo za klasične ali gubane roloje), panelne zavese (trakovi na posebnem mehanizmu) ali panoje (večji ravni in premični kosi tkanine na karnisi) in podobno. Zanimive so tudi kombinacije različnih izvedb okenske dekoracije (na primer klasične zavese z gubanim rolojem in drugo). Pri izbiri in izvedbi zaves in drugih tekstilij se lahko obrnemo na strokovnjake z oblikovalskega in tehničnega področja, ki nam bodo svetovali pri izbiri primerne okenske dekoracije in nam izbrano tudi strokovno izdelali in montirali. Če smo spretni, lahko tudi sami oblikujemo in izdelamo zavese. Za dekoracijo oken lahko uporabimo tudi nenamenske kose tkanine, na primer ročno tkan ali poslikan kos blaga, ki smo ga prinesli iz kake eksotične dežele. Tudi ročno izdelan (denimo kvačkan) ali okrašen starinski prt naših babic lahko spremenimo v zanimiv okenski okras. Prepustimo se domišljiji in domiselnosti. Včasih je veljalo, da naj bodo dnevne zavese v beli ali pastelnih barvah. Modni trendi pa narekujejo barvne zavese, tudi drznejše kombinacije svetlih in močnejših barv, kot so zelena, rdeča, siva in turkizna, pa tudi vijoličasti in sivo vijoličasti odtenki. Vendar ne pozabimo na rumeno, oranžno ali modro, če ustrezajo barvni shemi prostora. Modni so tudi atraktivni vzorci iz narave, kot so veliki cvetovi in listi, ter drzni geometrijski vzorci. Tkanine za zavese so iz povsem naravnih materialov ali pa iz umetnih materialov, ki s svojo malce bolj grobo strukturo dajejo vtis, da so iz svile, lanu ali bombaža. Pri izbiri materiala velikokrat odtehta enostavno vzdrževanje, pri barvah in vzorcih pa tudi velikost in osvetljenost prostora. Pomembno pa je, da materiali prepuščajo dovolj svetlobe v prostor.

 

Okrasne blazine kot osebna nota prostora

Za učinkovito (enostavno in cenovno dokaj ugodno) popestritev tako dnevne sobe kot spalnice si omislimo primerne okrasne blazine. Lahko so skladne z barvami in vzorci zaves, preprog in drugih tekstilij v prostoru ali pa s svojo barvo, vzorcem ali teksturo ustvarjajo kontrast. Umirjen prostor poživimo z barvitimi in živahnimi blazinami. Dominanten, lahko celo malo kričeč vzorec sedežne garniture umirimo in oplemenitimo z enobarvnimi blazinami v barvah vzorca tkanine sedežnih elementov. Velikost, obliko (kvadratne, pravokotne, trikotne, večkotne, okrogle, ovalne in nepravilnih oblik) in izvedbo blazin prilagodimo stilu pohištva in ozračju v prostoru. V majhno sobo ali na majhen kavč položimo več manjših blazin. Na sedežno garnituro, kavč, fotelj ali posteljo ne položimo preveč blazin, ki jih moramo odstraniti vsakič, preden sedemo ali se uležemo. Blazine naj bodo udobne, da se lahko nanje naslonimo. Dekorativne prevleke blazin so iz raznovrstnega tekstila, naravnega in umetnega. Blazine vsebujejo različna polnila. Naravna polnila (vlakna živalskega in rastlinskega izvora) so ekološka, prijazna našemu zdravju in okolju. Ko se naveličamo dekorativnih prevlek, kupimo ali izdelamo samo nove prevleke za blazine, ki jih že imamo. Prevleke lahko izdelamo iz ostankov dekorativnega blaga zaves ali prevleke sedežne garniture, lahko pa iz unikatnih tkanin. Lahko jih tudi stkemo, spletemo ali skvačkamo. Okrasimo z vezenjem, z različnimi aplikacijami (iz blaga ali usnja) in okrasjem (koraldami, gumbi in podobnim), porišemo ali potiskamo (žigi in šablone). Tudi pri dekorativnih blazinah velja, da ne smemo pretiravati ne pri njihovem številu, različnosti materialov in oblik ne pri raznovrstnosti barv in vzorcev in tudi ne pri njihovi dekoraciji.

 

Barve pomladijo dom

Pomlad je primeren čas za pleskanje stanovanja. Delo lahko opravimo sami ali pa ga prepustimo strokovnjakom. Prepleskamo lahko vse stanovanje, postopoma barvno osvežimo posamezne sobe ali pa s svojo najljubšo barvo prebarvamo zgolj eno steno v prostoru. Barvna industrija nam nudi široko paleto barvnih odtenkov, tako da zlahka najdemo želeno barvo. Letošnji pomladni toni so jabolčno zelena, rumena in rožnata. Izbira barv zelo vpliva na videz prostora in na naše počutje v njem. Bela barva sten ali nežni pasteli naredijo prostor večji, svetlejši in vanj vnesejo svežino. Hladne barve prostor optično zmanjšajo in mu dajo globino, tople ga povečajo. Hladne barve (odtenki modre in zelene) nas pomirjajo, tople barve (odtenki rdeče in rumene) pa poživijo. Ponavadi velja, da so za spalnice primernejše umirjene barvne kombinacije in vzorci, za dnevne prostore in kuhinje močnejše, tople barve, za kopalnice pa hladne barve. Vendar menim, da moramo poleg posplošenih pravil tudi pri izbiri barv upoštevati predvsem svoje želje, naš odnos do določene barve in občutke, ki jih določena barva zbuja v nas. Stanovanje opremimo v barvah, ki so nam všeč in ki pozitivno vplivajo na naše počutje in razpoloženje. Predvsem naravni toni prinašajo mir in harmonijo. Skladnost in občutek reda vnese v prostor uporaba več odtenkov iste barve. Priporočljivo pa je, da v posameznih prostorih uporabimo največ tri barve v različnih odtenkih. Dokazano je, da bivalno okolje, ki je barvno usklajeno z nami, pozitivno vpliva na naše počutje in tudi zdravje ter celo lajša naše zdravstvene težave. Zato se ne odločajmo prehitro za korenite spremembe v stanovanju. Nasvete lahko poiščemo v revijah, na internetu ali pri strokovnjakih s tega področja.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media