Za prožnejše telo

Za prožnejše telo

Dobro počutje | apr. '11

Če smo se prejšnji mesec ukvarjali s spretnostjo in stabilnostjo nog, je zdaj čas za ramena in za zgornji del telesa. Vaje so predstavljene stoje, a jih lahko – če boste utrujeni od pomladanskega dela, naredite tudi sede. Za boljši občutek in učinkovitost naj bo sedalo trdo.

Urejanje vrtov in še kako drugo pomladansko opravilo močno, včasih kar premočno obremeni naše telo, še posebej ramena, roke in zgornji del telesa, zato se bomo danes ukvarjali z njimi. Še prej pa naj vas spomnim na enakomerno dihanje skozi nos in dvigovanje ramen gor in dol, na usločenje zgornjega dela hrbta naprej in nato potisk ramen nazaj ter globok vdih z močnim »izprsenjem« in kroženjem v ramenih naprej in nazaj.

Če boste vadili stoje, dobro učvrstite stojo na nogah. Ta naj bo rahlo razkoračena, v širini bokov ali malo širša, kolena naj bodo sproščena, kar pomeni nekoliko pokrčena, da se počutite udobno. Pred trebuhom se primite za komolce, sproščeno dihajte in izdihnite, preden dvignete roke. Pred dvigom in ob njem se potrudite in mislite na ramena, ki naj bodo čim bolj nizko, da boste začutili gib navzgor tudi med lopaticama in v zgornjem delu hrbta. Vaja je kar zahtevna in dvig bo za nekatere precej nižji, kot kaže slika. Vseeno pa se potrudite in se ob dvigu poskusite tudi rahlo pretegniti. Čim večkrat boste vajo ponovili (pa ne preveč ponovitev naenkrat), boljši občutek boste imeli, še zlasti, če boste zavestno spremljali tudi pravilno dihanje: vdih – dvig navzgor in takoj nato izdih in gib navzdol.

Druga vaja je namenjena tistim s precej razgibanimi rameni, saj ob dvigu sledi še za potisk ramen nazaj. Poravnava hrbta bo s to vajo skorajda popolna. Priporočam, da vajo na začetku naredite sede in pazite na vzravnavo v predelu križa in pasu. Ko boste to naredili čvrsto in brez ukrivljanja v omenjenem delu, se lotite vaje stoje.

Zasuki telesa s pogledom, ki spremlja gib, so dobri za gibljivost, mehkobo gibanja in ravnotežje. Pravilen oprijem komolcev, podrobno opisan pri prvi vaji, je osnova. Tudi zelo čvrsta stoja je izrednega pomena zaradi spremljajočega obračanja glave v smeri giba. Ramena naj bodo kot pri obeh prejšnjih vajah spuščena in telo kar se da sproščeno. Prav ta sproščenost naj bo vodilo zasukov z zgornjim delom telesa. Po pravilni vadbi se boste zagotovo dobro počutili. Ob morebitni rahli vrtoglavici takoj prenehajte z vajo, nekajkrat normalno zadihajte skozi nos in ko ste pripravljeni, nadaljujte. Lahko tudi naslednji dan.

In zdaj še k zadnji vaji, s katero se bomo močno pretegnili. Zasuke z visokim dvigom komolcev, ki jih tako kot prejšnjo vajo delamo zdaj na eno in nato še na drugo stran ter ponavljamo, dokler nam gre dobro z usklajenim in povezanim dihanjem. Prav dihanje je tisto, ki to vajo naredi najbolj učinkovito. Če vas kje malce zategne, se nikar preveč ne trudite z zadrževanjem vdiha ali izdiha. Vajo raje nežneje ponovite večkrat. Vem, da boste zelo kmalu začutili njen blagodejni učinek. Prav tako blagodejno pa se počutite do prihodnjič.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media