VAŠ SVETOVALEC Milena Paulini

VAŠ SVETOVALEC Milena Paulini

Dobro je vedeti | apr. '11

Datum upokojitve

Bralka A. Z. iz Novega mesta piše, da se je zaposlila v drugi polovici leta 1974 in bila nato zaposlena brez prekinitev. Zanima jo, kdaj bo izpolnila pogoje za starostno pokojnino po veljavnem zakonu in z upoštevanjem znižanja upokojitvene starosti zaradi skrbi, nege in vzgoje enega otroka in kdaj brez upoštevanje znižanja starosti za nego otroka. Zanima jo tudi, kdaj se bo lahko starostno upokojila po novem zakonu, če bo prijavljena pri zavodu za zaposlovanje zaradi prenehanje delovnega razmerja iz poslovnega razloga.

Po veljavnem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine, ko izpolni pogoje starosti in pokojninske dobe, to je z dopolnitvijo starosti 58 let in 38 let pokojninske dobe. Ti spremenjeni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine seveda niso bili v celoti uveljavljeni z uveljavitvijo zakona leta 2000, temveč se postopoma zvišujejo, in sicer vsako leto po 4 mesece starosti, od leta 2002 dalje po tudi za 3 mesece pokojninske dobe. Zakon določa tudi pogoje, ki zavarovanki omogočajo izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine z znižanjem starostne meje zaradi nege otrok, zaposlitve pred 18. letom starosti in zavoljo zavarovalne dobe s povečanjem. Ker je bila bralka rojena spomladi 1955, bo pogoje za starostno pokojnino in z upoštevanjem znižanja starosti zaradi nege enega otroka izpolnila dne 14. 5. 2012, brez upoštevanja znižanja starosti za nego otroka pa 28. 9. 2012. Do prvega možnega datuma izpolnitve pogojev za starostno pokojnino bi bralka ob izpolnjenem pogoju pokojninske dobe, ki je v letu 2012 za ženske določen na 37 let in 9 mesecev, tudi že izpolnila pogoj starosti z upoštevanjem znižanja za nego enega otroka. Brez upoštevanja znižanja starosti za nego enega otroka pa bi bralka pogoje za starostno pokojnino kljub že izpolnjenemu pogoju pokojninske dobe izpolnila šele 28. 9. 2011, saj bi šele takrat dopolnila starost, ki jo določa zakon za priznanje pravice do starostne pokojnine v letu 2012, to pa je starost 57 let in 4 mesece.

Ker bo o veljavnosti novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju odločal referendum, katerega izida pa ni mogoče vnaprej napovedati, bralki tudi ni mogoče zanesljivo odgovoriti na vprašanje, kdaj bi se lahko starostno upokojila, če bi novi zakon začel veljati v letu 2011.

 

Štetje vojaškega roka v pokojninsko dobo

Bralec F. F. iz Slovenskih Konjic je v januarski reviji Vzajemnost zasledil, da se lahko služenje vojaškega roka upošteva v pokojninsko dobo. Zanima ga, ali bi se tudi njemu lahko štel v pokojninsko dobo čas služenja vojaškega roka v obdobju 11. 6. 1957 - 11. 6. 1959.

Veljavni zakon določa, da se za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine poleg pokojninske dobe upoštevajo tudi obdobja dodane dobe, med katera se štejejo leta zaključenega dodiplomskega in podiplomskega šolanja, dejanski čas služenja vojaškega roka, čas prijave pri zavodu za zaposlovanje ter četrtina obdobja vključitve v obvezno dodatno zavarovanje. Dodana doba pa je čas zunaj zavarovanja in se upošteva le pri ugotavljanju minimalne pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ne vpliva pa na odmero starostne pokojnine, razen v primeru upokojitve moškega pred dopolnitvijo polne starosti.

Bralec je že precej pred letom 2000 uveljavil pravico do predčasne pokojnine pri dopolnjeni starosti 56 let in z malo več kot 36 leti pokojninske dobe. V času njegove upokojitve takrat veljavni zakon ni omogočal upoštevanja vojaškega roka za izpolnitev minimalnih pogojev za starostno pokojnino kot dodane dobe, možen je bil le dokup vojaškega roka in se je zavarovancu, če je plačal prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, upošteval za priznanje pravice do pokojnine, kot tudi za njeno odmero. Zavarovanec ali upokojenec lahko dokupi čas služenja vojaškega roka tudi po veljavnem zakonu, možnost tega dokupa je pod ugodnejšimi pogoji vključena tudi v novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, katerega veljavnost še ni znana. Spričo povedanega se torej bralcu čas služenja vojaškega roka ne more všteti v pokojninsko dobo, ne da bi bili plačani prispevki za ta čas, saj se dodana doba upošteva le za izpolnitev minimalnih pogojev za starostno pokojnino zavarovancev, ki uveljavijo pravico po veljavnem zakonu.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media