Pozitivne ocene poslovanja zavoda v letu

Pozitivne ocene poslovanja zavoda v letu

Dobro je vedeti | apr. '11

Člani sveta pokojninskega zavoda so na zadnji seji, 28. februarja, pozitivno ocenili predlog letnega poročila zavoda, ki s številnimi statističnimi podatki osvetljuje ne le stanje v letu 2010, temveč tudi gibanja na posameznih področjih v celotnem obdobju uresničevanja zdajšnje reforme, to je od leta 2000 do leta 2010.

Tako pripravljeno gradivo omogoča članom sveta, pristojnim državnim organom in drugim, da se temeljito seznanijo z učinki zdajšnje reforme obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja in se na tej podlagi dogovorijo, kako je treba ukrepati v prihodnje. Ukrepati pa je treba še zlasti, ko gre za zaustavitev zniževanja razmerja med povprečno pokojnino in povprečno plačo ter številom zavarovancev in upokojencev. Kar zadeva starostno strukturo zavarovancev, zbuja skrb predvsem dejstvo, da se zmanjšuje število zavarovancev, še zlasti v starostni skupini med 20 in 30 leti. Nadaljevanje negativnih tokov in nadaljnje upadanje števila zavarovancev ob hkratnem naraščanju števila upokojencev pa bo v prihodnje nedvomno zahtevalo še več sredstev iz državnega proračuna.

Svet je pozitivno ocenil, da je pokojninski zavod tudi minulo leto (tako kot že nekaj let prej) sklenil poslovanje z izravnanimi prihodki in odhodki v obsegu 4.804.911.446 evrov. Gospodarska in finančna kriza, s katero se sooča tudi naša država, pa je vplivala na to, da se je v primerjavi z letom 2009 v strukturi prihodkov za 1,3 odstotne točke zmanjšal delež prihodkov od prispevkov (s 70,7% na 69,4%) in da se je zaradi tega za 1,2 odstotni točki povečal delež prihodkov zavoda iz proračuna (z 28,7% na 29,9%). Kar zadeva prihodke zavoda iz državnega proračuna je treba poudariti, da mora proračun zavodu zagotavljati sredstva za kritje ugodnejših pravic po posebnih predpisih, ki v strukturi prihodkov predstavljajo 9,2 odstotka, 17,5 odstotka pa predstavlja zakonska obveznost, da mora država kriti vso razliko med prihodki in odhodki. Morda ne bo odveč spomniti, da je država sprejela to obveznost, ko je leta 1996 delodajalcem znižala prispevno stopnjo.

Zavod je vse leto posloval likvidno in mu ni bilo potrebno najemati posojil. K takemu poslovanju je pripomoglo tudi dobro sodelovanje z ministrstvom za finance. Zato je lahko zavod tekoče in vsak mesec upravičencem izplačeval vse dajatve iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Tako je v letu 2010 skupno opravil 8.187.869 nakazil, kar je 2,3 odstotka več kot v letu 2009. Ker pa je z enim nakazilom mogoče nakazati več dajatev, je pokojninski zavod skupno nakazal 10.313.492 denarnih nakazil (2,1% več kot v letu 2009).

 

Pokojninska reforma je povečala delo

Na poslovanje zavoda je močno vplivalo tudi nastajanje nove pokojninske zakonodaje. Pokojninski zavod ni le pripravljal ustreznih gradiv ter predlogov in pripomb za snovalce te reforme, temveč so se nanj v veliko večjem obsegu kot prej obračali zavarovanci in tudi drugi. Kljub večji obremenitvi delavcev pa je služba tudi v minulem letu dosegla zelo dobre delovne rezultate in nekatere zastavljene cilje celo presegla. Tako je rešila 378.211 zahtevkov in za 10,8 odstotka presegla realizacijo iz leta 2009, plan za leto 2010 pa presegla za 5,9 odstotka. Ne glede na to pa se je, žal, povečalo število nerešenih zahtevkov, in to predvsem zaradi povečanega dotoka v zadnjih dveh mesecih. Do tega je vsaj pri nekaterih prišlo zaradi bojazni pred strožjimi upokojitvenimi pogoji po ZPIZ-2. Po mnenju članov sveta so bili namreč zavarovanci premalo seznanjeni z možnostjo, da se tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje za upokojitev po zdajšnjem zakonu, lahko upokojijo tudi kadarkoli kasneje.

Vloge reševati v zakonitem roku

Člani sveta so poudarili, da si bo morala služba kljub morebitni večji obremenitvi tudi v prihodnje prizadevati za reševanje zahtevkov v zakonitem roku. Prejemki iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja namreč upravičencem zagotavljajo socialno varnost, zato bo treba pripraviti strategijo skrajševanja postopkov, povezanih z izdajanjem izvedenskih mnenj o pravicah iz invalidskega zavarovanja.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media