Po tirih južne železnice

Po tirih južne železnice

Zgodbe | apr. '11

Maribor – Pragersko - Ptuj

Ko po progi proti Trstu zapustimo Maribor, čez nekaj časa uzremo dvorec Betnava, last mariborskega škofa. V času reformacije so bili njegovi lastniki Herbersteini, ki so tukaj sezidali evangeličansko cerkev. Protireformacijska komisija je ukazala tako cerkev, kot tudi šolo in župnišče razstreliti in na tem mestu postaviti vislice.

Naš vlak pa hiti naprej blizu viničarij, kmetij in nekaj gradičev. Mimo postajališč Hoče, Slivnica in Orehova vas je proga speljana v ravni črti proti postaji Rače in dalje do Pragerskega. Grad Rače je zgodovinsko pomemben kot kraj znane zarote Zrinjskih in Frankopanov. V njej so sodelovali Nikolaj Zrinjski, Krsto Frankopan, Franz Wesselenyi, Nadasdy, Tököly in Hans Erasmus Tattenbach. Slednjega so obglavili v Gradcu.

Na Pragerskem se v pravem kotu proti vzhodu odcepi proga proti Budimpešti. Prek ravninskih področij prispemo na Ptujsko polje, ki se občasno spremeni v prizorišče topničarskih strelskih vaj. Pri vasi Hajdina zapeljemo na območje rimske Petovione z rimskimi arheološkimi izkopavanji. Najdeni predmeti gredo deloma v muzej Joaneum v Gradcu in deloma v muzej na Ptuju.

Mesto Ptuj z velikim gradom Gornji Ptuj na grajskem griču nudi veličastno podobo. Na Glavnem trgu nas na nekdanjo rimsko veličastnost spominja le še slabih 6 metrov visok blok iz marmorja z zanimivim reliefom. Ta blok je bil v srednjem veku uporabljen kot sramotilni steber. Cerkev svetega Jurija in dominikanski samostan sta vredna ogleda. S Herbersteinovega gradu na Gornjem Ptuju je krasen razgled proti Hrvaški, na vinske gorice pri Zavrhu, na slikoviti grad Borl, Donačko goro in Boč, na Solčavske Alpe in Pohorje, na pogorje Schwanberg (v Avstriji, o. p.), Vendske gorice (danes Slovenske gorice, o. p.) itd.. Mimo vinogradniških vasi okrog Moškanjcev pridemo do vasi in gradu Velika Nedelja, ki je od konca 12. stoletja komenda nemškega viteškega reda. Železna cesta pa nas popelje naprej do nekdanje štajerske mejne utrdbe Ormož z gradom nad njim, dokler ne pridemo v trg Središče ob Dravi, ki je najvzhodnejši kraj Štajerske. Za njim naš vlak zapelje na Madžarsko (danes Hrvaško, o. p.).

 

Dopolnilo uredništva:

Mesto z lastno politično upravo leži neposredno ob Dravi na nadmorski višini 232 m. Po svoji legi in privlačni lepoti se lahko primerja z Gradcem. Za oskrbo tujcev in poletnih gostov je najbolje poskrbljeno v hotelih Osterberger, Nemški dom, Mesto Dunaj in v mnogih cenenih zasebnih stanovanjih.

Zaradi pomembnega izboljšanja sanitarnih in prometnih razmer (plinska razsvetljava, kopališča itd.) tujski promet raste iz leta v leto. Mesto ima urejene nasade, mestni park z lepim Ornigovim nabrežjem, odlično negovan ljudski vrt s privlačno švicarijo in čolnarjenje na ribniku. Klima je skoraj blaga, poleti jo blaži bližina Drave.

Poleg različnih sprehajalnih poti tako po gričih kot po ravnini in izletov (gradovi Vurberg, Borl, Trakoščan) skrbijo za zabavo zimsko gledališče, marljiva glasbena kapela, koncerti, praznovanja itd. Raziskovalcu ali radovednežu nudi Ptuj neizčrpen vir starorimskih najdb, ob Dravi so kopališča z zdravilnimi učinki.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media