Dekameron na odru

Zgodbe | apr. '11


 

V Mestnem gledališču ljubljanskem so to sezono pripravili muzikal Dekameron. Avtorica libreta in dramaturginja Ira Ratej je izbrala deset novel renesančnega mojstra pripovedi Giovannija Boccaccia, režiser Boris Kobal pa je iz njih sestavil duhovito in mediteransko radoživo uprizoritev, kjer je ves čas v ospredju posameznik, včasih razpet med ljubeznijo in smrtjo, drugič spet izpostavljen pritiskom trenutne religije, ideologije in družbene razslojenosti.

Da celota ne le zabava, ampak glasbeno in pevsko prepričljivo zveni, imajo

veliko zaslug avtor glasbe Milko Lazar in avtor songov Matej Krajnc ter sedemčlanski spremljevalni orkester. Igralci, pevci in plesalci so oživili po več vlog, med njimi Ana Dolinar Horvat, Anja Drnovšek, Ana Facchini, Gregor Gruden, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Karin Komljanec in Tanja Ribič.

Novi muzikal je nastal v koprodukciji MGL in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, kjer bo premiera aprila letos.

 

Antični Grki na Hrvaškem

Tak je naslov razstave, ki si jo lahko do 30. maja ogledate v Mestnem muzeju Ljubljana. Pripoveduje o prvih stikih Grkov z vzhodno obalo Jadranskega morja in o kasnejši kolonizaciji ter prikazuje kar 266 eksponatov, ki veljajo za najpomembnejše predmete iz obdobja od 12. do 1. stoletja pred našim štetjem. Med njimi izstopa kip mladega atleta Apoksimena, saj je eden od osmih znanih primerkov na svetu. Med potapljanjem jugovzhodno od Lošinja ga je leta 1998. po naključju našel turist. Na razstavi je mogoče videti tudi številne predmete, vezane na pomorstvo, kot so amfore, ladijska sidra, pa nagrobnike z grškimi napisi ter najdbe, povezane z mitologijo. Izjemen je portret boginje lova Artemide.

Pokrovitelji razstave sta hrvaško in slovensko ministrstvo za kulturo ter mestna občina Ljubljana.

Fotka: Matevž Paternoster/MGML

 

Silfida - romantični balet

Biser med romantičnimi baleti La Sylphide uprizarjajo na Danskem nepretrgoma že 175 let. Ljubljanska postavitev Silfide pa je delo Franka Andersena, nekdanjega solista ter umetniškega direktorja Danskega in Švedskega kraljevega baleta. Umetniški vodja ljubljanskega baleta Irek Mukhamedov je povedal, da je uprizoritev pomenila velik izziv za ljubljanske baletne plesalce, vživeti so se morali v baletni slog, ki je nastal pred mnogimi leti, zahteva pa drugačno, zelo zahtevno plesno tehniko, vključuje pa tudi obrazno mimiko, igro in pantomimo.

Dirigent Igor Švara pa je poudaril, da je romantična glasba Hermana Severina Loevenskjolda na prvi pogled lahkotna, vendar za orkester precej zahtevna. Ker je Silfida čarobno bitje, je seveda neulovljiva, James svoje zračne ljubice ne more ujeti in ljubezenska zgodba tega velikega baleta se konča tragično.

Postavitev baleta je podprlo tudi dansko veleposlaništvo v Sloveniji.

Fotka podpis

Petar ?orčevski, Ritta Pollacchi, foto SNG Opera in balet Ljubljana

 

Razstava japonske umetne obrti

V Narodnem muzeju Slovenije si lahko v enoti na Metelkovi v Ljubljani do 3. maja letos ogledate stvaritve japonskih obrtnikov in umetnikov. Razstavljeni so sodobni predmeti iz vsakdanjega življenja in vrhunski izdelki anonimnih obrtnikov, visoko specializiranih mojstrov umetne obrti, ki so študirali tradicionalne japonske rokodelske tehnike in materiale. Jedro razstave so značilni tradicionalno rokodelski predmeti, kot so kimoni, skodelice za čajni obred, čajniki, svetila, košare, pahljače in drugi uporabni predmeti. Organizatorji razstave so veleposlaništvo Japonske, japonska fundacija in Narodni muzej Slovenije. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media