Divji kostanj za neboleče noge

Divji kostanj za neboleče noge

Dobro počutje | maj '11

Veliko ljudi ima težave z nogami in mnogi se s tem sprijaznijo, češ, saj to je tako ali tako posledica let, kaj bi se pritoževali. Toda bolečin, pekočega občutka in občutka težkih nog ni treba prenašati, saj lahko ublažimo težave.


Če je venska stena slabše zgrajena, sčasoma popusti, se razširi. Kri začne (predvsem tedaj, ko sedimo ali stojimo) zastajati v venah nog, kjer se pritisk poveča. Ker kri zastaja, zastajajo tudi vse škodljive snovi, ki bi normalno odtekale iz nog. Zaradi zastajanja krvi začnejo noge najprej otekati okrog gležnjev, nato otekajo goleni. Sprva noge otekajo čez dan, ponoči pa oteklina splahni. Začnejo se kazati večje ali manjše krčne žile. Pojavijo se različna vnetja, na primer vnetje na goleni, kar je predstopnja zadnjega stadija kroničnega venskega popuščanja, to je razjede na nogi.
Bolnik s kroničnim venskim popuščanjem v prizadetih delih občuti bolečine. Golen peče predvsem po gretju, noge so nemirne. Nekateri bolniki povedo, da zvečer ne prenašajo stika z odejo, ker so noge vroče.
Gibanje lahko upočasni nastanek bolezni, saj tako preprečimo prisilne položaje, dolgotrajno sedenje ali stanje na mestu. Če imate sedeče delo ali če radi sedite ob knjigi, je priporočljivo, da pod mizo gibljete z nogami, krožite v gležnjih in jih upogibate navzgor in navzdol. Pametno je tudi, da si pri dolgotrajnem sedenju podložite pručko, saj s tem zmanjšate pritisk na stene ven. Izogibati se je treba gretju nog. Med počivanjem je najprimernejši ležeči položaj ali pa dvignjene noge.

Stiskanje ven


Bolniki, pri katerih je bolezen ugotovljena, vedo, da je pomembno, da so noge primerno stisnjene. S kompresijo namreč preprečimo, da bi popuščale stene ven. Poleg elastičnih povojev (ki pa so uporabni največ dva tedna) so na voljo tudi nogavice (te zdržijo kakih šest mesecev), ki se skoraj ne ločijo od navadnih nogavic. Žal pa si morajo bolniki te nogavice plačati sami. Nošenje nogavic je priporočljivo tudi za tiste, ki imajo bolezen v družini, sami pa še nimajo težav. Na žalost je treba take nogavice nositi tudi poleti.
Zdravljenje bolezni ven je odvisno predvsem od tega, koliko se je bolezen že razvila. Zato je priporočljivo, da bolniki, ki bodo prepoznali naštete znake, o njih povedali svojemu zdravniku. Ni dobro, da pri razviti bolezni ukrepamo sami, si kupimo nogavice ali katero od krem. Vedeti je namreč treba, kolikšno kompresijo potrebujemo, kar pa lahko izmeri samo zdravnik.
Nekateri bolniki si pomagajo tako, da dvignejo vznožje postelje in imajo tako ves čas spanja dvignjene noge. Čevlji morajo biti udobni, kar pomeni, da niso primerne visoke pete. Paziti je tudi treba, da oblačila niso pretesna, zlasti ne v predelu dimelj. Ko sedite, nikar ne prekrižajte nog. Za kožo nog je treba ves čas dobro skrbeti. Namazane naj bo s primernimi kremami. Če že želite na sonce, izberite zgodnje jutranje in pozne večerne ure, ko sončni žarki nimajo več moči. Nekaterim bolnikom prijajo hladni obkladki ali kopeli nog v hladni vodi. Pri hrani je treba paziti, da zaužijete čim manj soli.
Tudi za preprečevanje in zdravljenju bolezni ven zdravniki svetujejo zdrav način življenja. Poleg gibanja (najbolj primerna je hoja) je pomembno, da opustite kajenje, saj raziskave dokazujejo povezavo med tobakom in nastankom bolezni ven. Pomembna je tudi zdrava hrana, ki naj vsebuje predvsem veliko sadja in zelenjave. Posebej priporočljivo je piti sokove iz špinače in korenja, od sadja pa jesti čim več jagodičevja, zlasti jagod, češenj in borovnic. Za borovnice pravijo, da varujejo stene ven in jih krepijo.
Od zdravilnih rastlin so že naše babice za krčne žile uporabljale divji kostanj.
Učinkovine iz semena divjega kostanja delujejo protivnetno, zmanjšujejo otekanje nog in krepijo stene ven. Te učinkovine so tako imenovani escini, kar je skupno ime za več kot 20 triterpenskih saponinov. Z raziskavo je bilo dokazano, da escini iz divjega kostanja delujejo proti vnetju tako, da se vmešajo v presnovo in preprečujejo nastanek spodbujevalcev vnetja. Poleg tega escini in semena divjega kostanja preprečujejo zadrževanje vode, zaradi česar nastajajo edemi (otekline). Dokazano je bilo tudi, da povečujejo elastičnost, tonus ven, poleg tega pa povečajo pretok venske krvi od stopal do dimelj.
Zdravilo iz semen divjega kostanja je mogoče dobiti tudi pri nas. Nastalo je na podlagi spoznanj znanega švicarskega naturopata Alfreda Vogla, ki se je ukvarjal z raziskovanjem snovi v rastlinah, za katere ga je njegova babica učila, da imajo zdravilne učinke zoper marsikatero bolezen. Semena divjega kostanja naberejo, jih sesekljajo in namočijo v alkohol. Iz izvlečka potem naredijo zdravilo v obliki tablet. Druga možnost pa je gel, s katerim si namažemo prizadete predele nog.
Tistim, ki imajo težave zavoljo venskega popuščanja, bodo pomagala predvsem zdravila, se pravi učinkovina v obliki tablet, ki jih lahko kupimo v lekarnah. Zelo pomembno je, da je pripravek registriran kot zdravilo, kar je zagotovilo za tri zakonitosti, ki jih mora dokazati vsak proizvajalec, če hoče zdravilo registrirati: je učinkovito, kakovostno in varno. To pa lahko dokažejo le z znanstvenimi raziskavami, ki so bile seveda v tem primeru tudi opravljene.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media