Letni dodatek maja

Dobro je vedeti | maj '11

Pokojninski zavod mora z izplačilom redne pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja za mesec maj izplačati tudi letni dodatek. V izjemnih primerih, ki jih sicer zakon podrobneje ne določa, razumeti pa je, da so vzrok finančne težave, lahko zavod izplača nadomestilo tudi v dveh obrokih ali pa pozneje, vendar je za to potrebno soglasje finančnega ministra.

Po predvidevanjih bo zavodu v sodelovanju z Zakladnico enotnega zakladniškega računa države uspelo zagotoviti potrebna finančna sredstva za izplačilo letnega dodatka v enkratnem znesku v maju. Finančni načrt zavoda za letošnje v ta namen predvideva približno 139,1 milijona evrov!

Dve višini dodatka
Zakon določa dve višini dodatka. Meja za izplačilo višjega ali nižjega zneska je osnova za odmero dodatnih pravic, veljavna na dan izplačila dodatka. Ta je zdaj (in bo tudi v maju) 412,54 evra.
Zneska letnih dodatkov, ki bosta izplačana v letošnjem letu, izjemoma določa že zakon o intervencijskih ukrepih. Višji znesek je 367,95 evra, nižji pa 223,55 evra. Zneska sta enaka lanskima. Višji znesek bo zavod izplačal uživalcem pokojnin, katerih pokojnina je enaka ali nižja od 412,54 evra. Nižji znesek letnega dodatka pa bo izplačal prejemnikom pokojnin, ki presegajo navedeni znesek, ter prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja, priznanih po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnem do 31. decembra 1999, delnih invalidskih pokojnin, nadomestil za čas poklicne rehabilitacije, začasnih nadomestil in nadomestil za invalidnost. Navedeni prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja so upravičeni do izplačila letnega dodatka, če ne prejemajo plače, če niso vključeni v obvezno zavarovanje ali pa so vključeni vanj in so zdravstveno zavarovani kot uživalci pravic iz invalidskega zavarovanja.
Če uživalec prejema sorazmerni del pokojnine, bo dobil v enakem sorazmernem delu tudi letni dodatek. V sorazmernem delu se ne izplačujejo le pokojnine po mednarodnih sporazumih o socialni varnosti, temveč tudi vdovske in družinske pokojnine. Razlog za tak način izplačila vdovskih in družinskih pokojnin je dejstvo, da njihovi upravičenci živijo na različnih naslovih. Višino sorazmernega dela v tem primeru določa število upravičencev do pokojnine.
Sorazmerni del letnega dodatka pa zavod izplača tudi med letom priznanim pokojninam ali nadomestilom po času trajanja pravice.
Do letnega dodatka so pod pogoji in v višini, kot je določena za uživalce pokojnin, uveljavljene pri slovenskem nosilcu zavarovanja, upravičeni tudi uživalci dodatka k pokojnini po zakonu o zagotavljanju socialne varnosti slovenskim državljanom, ki so upravičeni do pokojnin iz republik nekdanje SFRJ, ter prejemniki pokojnin po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju nekdanjih vojaških zavarovancev.
Pravice do letnega dodatka pa nimajo: uživalci delnih pokojnin in polovice pokojnin, pa tudi ne tistih pokojnin in drugih prejemkov, ki jim že v prejšnjih obdobjih veljavne zakonske ureditve niso zagotavljale dodatka za rekreacijo, nadomeščenega s pravico do letnega dodatka (denimo pokojnin po nekdanjem zakonu o starostnem zavarovanju kmetov in pokojnin, osebam, ki so bile zavarovane za ožji obseg pravic).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media