Varstveni dodatek in državna pokojnina še po starem

Varstveni dodatek in državna pokojnina še po starem

Dobro je vedeti | maj '11

Državni zbor je julija lani sprejel zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) in zakon o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre), ki sta izjemno pomembna za zagotavljanje socialne varnosti. Uporabljati naj bi se začela z letošnjim 1. junijem! Zdaj pa je predvidena preložitev uporabe na 1. januar 2012.

Namen ZUPJS je preglednejši in za uporabnike preprostejši sistem uveljavljanja naslednjih socialnovarstvenih pravic: otroškega dodatka, denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, subvencije najemnine, prispevka k plačilu družinskega pomočnika, oprostitve plačila socialnovarstvenih storitev, državne štipendije, znižanega plačila vrtca, subvencije kosila za učence in subvencije prevoza za dijake in študente. Nov način naj bi omogočal pridobitev navedenih pravic le tistim, ki jih resnično potrebujejo, in tako preprečil pogosto izkoriščanje in zlorabe. V ta namen predvideva tudi uvedbo centralne evidence in povezavo informacijskih sistemov, odločanje o teh pravicah na enem mestu in poenotenje elementov, ki vplivajo na dodelitev, ter spremenjene kriterije za njihovo dodelitev.
ZSVarPre pa ureja pravico do denarne socialne pomoči in pravico do varstvenega dodatka, določa upravičence, pogoje za pridobitev, višino pomoči, obdobje trajanja, način usklajevanja in izplačevanja ter druge zadeve, povezane s tema pravicama. Ta zakon med drugim odpravlja pravico do varstvenega dodatka, urejeno v zakonu o varstvenem dodatku in pravico do državne pokojnine, urejeno v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ter ju nadomešča s pravicami, ki jih tudi podrobno določa. V ta namen pooblašča centre za socialno delo, da v roku treh mesecev od začetka uporabe zakona (torej od 1. 6. 2011!) po uradni dolžnosti ugotovijo, ali njihovi prejemniki izpolnjujejo pogoje za preoblikovanje dosedanjih pravic v pravico do socialnovarstvenih prejemkov, določenih v ZSVarPre. V tem postopku bodo upravičencem do teh prejemkov izdali odločbo, s katero bodo razveljavili odločbo o pravici do varstvenega dodatka ali do državne pokojnine in jim z isto odločbo dodelili novo pravico, če bodo seveda izpolnjeni pogoji zanjo. Pozitivna odločba bo podlaga za izplačilo nove pravice, negativna pa za prenehanje izplačila dotedanjega prejemka.
Kot vse kaže, pa do začetka uporabe ZUPJS in ZSVarPre ne bo prišlo v sedaj predvidenem roku. Pristojno ministrstvo je namreč že začelo aktivnosti za njuni spremembi in dopolnitvi. Predloga med drugim predvidevata tudi spremembo roka za začetek njune uporabe, saj za uspešno uresničevanje še niso zagotovljeni vsi pogoji, zlasti pa še ni uvedena centralna evidenca. Predloga sprememb in dopolnitev predvidevata zamik začetka uporabe na 1. 1. 2012.
Če bo do sprejema obeh zakonskih sprememb v resnici prišlo v maju, bo to pomenilo, da bosta varstveni dodatek in državna pokojnina zagotovljena upravičencem po zdaj veljavnih predpisih še vse do začetka novega datuma uporabe ZUJPS in ZSVarPre. Ali bo to res 1. 1. 2012 ali morda kasneje, bomo poročali.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media