Sproščena in razgibana hrbtenica z mačko

Sproščena in razgibana hrbtenica z mačko

Dobro počutje | maj '11

Tako po domače in tudi učeno rečemo tokratnemu miganju. Po delu doma ali na vrtu, pa tudi po sprehodu ali pohajkovanju kar tako se priležejo naslednje vaje, ki pomagajo odpreti prsni koš in celoten hrbet. Obenem pa lahko raztegnete in okrepite tudi noge in roke.
 

Koliko učinkov naenkrat boste pobrali od tokratne vaje, je odvisno izključno od vas. Izjemno pomembno se mi zdi poudariti, da so vaje primerne za vse. Vedno, ko jih pripravljam, imam v mislih tudi tiste, ki ste zavoljo najrazličnejših razlogov gibalno omejeni in tudi tiste, ki vam miganje prav nič ne diši, veste pa, kako pomembno je vsaj pravilno dihati. Že če prebirate te vrstice, vas bo morda zamikalo in boste z nami vsaj nekajkrat globoko in povezano vdihnili in izdihnili skozi nos.
Tokratno vajo priporočam za zaključek kakršnekoli obremenitve telesa. Izhodiščni položaj vaje je vedno enak: noge so v širini bokov, kolena rahlo pokrčena, noge sproščene, telo sklonjeno naprej in komolci / roke na opori (v našem primeru na klopi) v širini ramen. Le tak položaj zagotavlja dober občutek ter optimalno in varno izvedbo.
Začetni položaj je na sliki prikazan za tiste, ki zmorejo globlji predklon, obenem pa je ta položaj, če boste vajo delali, denimo, ob mizi, primeren za vse, ki svoje teže ne morete nositi na dlaneh. Pomembno je, da se v tem položaju počutite udobno in da v njem zlahka umirjeno dihate.
Kar takoj se prestavimo v naslednji položaj. Pomemben je položaj dlani, ki so položene tako, da prsti gledajo naprej.
Tisti, ki zmorete, vajo naredite kleče na tleh.  To pa je tudi tista prava mačka, ki jo največ med vami tudi pozna.
Iz začetnega položaja globoko vdihnite in sprostite trebušne mišice. Ob tem poglejte naprej, glavo pa nagnite nazaj. Začutili boste, da se je prsni koš močno razširil. Ob tem boste začutili rahel razteg vratu na sprednji strani.
Ob izdihu pa počasi pritisnite brado navzdol ter počasi in z občutkom izdihnite in kolikor morete dvignite hrbet. Ob tem bodite pozorni na to, da imate občutek malo daljšega vratu. Izjemno pomembno je, da so tudi ramena sproščena, raje jih poskusite potisniti navzdol, kot da jim pustite, da samodejno hočejo navzgor. Pri tem položaju je zelo pomembno, da glava sproščeno visi med rokami. Ob koncu izdiha pa še trebuh potegnite noter.
Pomembno je, da ta dva giba, uleknjenost in izbočenost hrbta delate povezano. Tudi dihanje naj bo povezano in brez prekinitev. Vajo naredite počasi in usklajeno z dihanjem. Vse gibe, tudi tiste najbolj drobne, ki jih boste zaznali, spremljajte zavestno. Vajo ponovite večkrat na dan, a naredite največ 5 ponovitev. Če boste vztrajni, boste kmalu začutili, da se vaše dihanje poglablja, hrbtenica postaja volnejša, vaše gibanje pa mnogo lahkotnejše. Ob tem si še dobro oglejte vašo ali sosedovo mačko in se od nje učite. Si predstavljate, kako prožni bi bili, če bi se tolikokrat, kot si ona privošči svoje vsakodnevno pretegovanje, temeljito pretegnili tudi vi?


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media