Zdravstveni nasveti na kratko

Dobro počutje | jun. '11

Oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo v Brežicah
V Splošni bolnišnici Brežice od leta 2008 deluje oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo, na katerega sprejemajo bolnike s kroničnimi obolenji, neozdravljivo bolne in ostarele. Večini se z ustrezno nego in rehabilitacijo izboljša zdravstveno stanje v tolikšni meri, da jih lahko odpustijo v domačo oskrbo ali v dom starejših občanov. Diplomirana medicinska sestra skupaj z bolnikom in njegovimi bližnjimi, z negovalnim timom ter zdravnikom in fizioterapevtko določi dejavnosti v času hospitalizacije, zato vsakodnevna prisotnost zdravnika na oddelku ni potrebna. Po navadi bolnik na oddelku biva do 30 dni
Prednosti delovanja oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo je kar nekaj: neakutni bolniki ne ležijo na različnih oddelkih, skrajšane so ležalne dobe na akutnih oddelkih, spremljanje umirajočih in njihovih svojcev poteka celostno in sočutno, boljša je priprava bolnika in svojcev na odpust, saj svojce poučijo o negi bolnika, seznanijo jih z oblikami pomoči na domu, svetujejo pri izbiri pripomočkov in opreme za nego na domu ali pomagajo pri iskanju namestitve v instituciji.
Na oddelku je od letošnjega leta 25 postelj in kljub velikemu povpraševanju sprejemajo samo bolnike s stalnim bivališčem v posavski regiji po zaključeni akutni obravnavi v bolnišnici ali zdravilišču in tudi iz domače oskrbe.
I. V.


Pomoč proti potenju
Znojenje je zdravo, a se zaradi visokih temperatur kaj hitro soočimo z neprijetnim vonjem. Poleg dobre higiene in oblačil iz naravnih vlaken je pomemben tudi kakovosten dezodorant. Izberite takega, ki ustreza vaši koži in  ne povzroča alergijskih reakcij. Niti najmočnejši tako imenovani antirespiranti, ki ožijo žleze znojnice, tako da izločajo od 20 do 50 odstotkov manj znoja, ne veljajo za škodljive, kajti znojnice pod pazduhami le malo pripomorejo k samodejnemu urejanju toplote našega telesa. Med številnimi izdelki so tudi taki, ki ne puščajo belih sledov na temnih tkaninah in zmanjšujejo pojav rumenih madežev na svetlih oblačilih.
Lahko pa za preprečevanje neprijetnega vonja uporabimo bolj naravna sredstva, kakršen je kristalni kamen, ali pa kar sodo bikarbono.
Močnemu potenju bomo laže kos, če si bomo obrili pazduhe. Znoj si namreč najlaže umijemo z gole kože in tako bakterijam preprečimo delo. Poleg tega dezodorant ali kristal na gladki koži ustvarita neprepustno zaščitno plast, pri čemer je pomembno, da sredstvo nanesemo na umito in popolnoma suho kožo.
A. G.

Novo zdravilo za osteoporozo
Čeprav obolevajo tudi moški, je žensk z osteoporozo neprimerno več, saj po 50. letu zboli vsaka druga ženska in vsak peti moški. Slovenske bolnice imajo odslej na voljo novo biološko ali tarčno zdravilo za zdravljenje osteoporoze. Njegova prednost je v tem, da ga dobijo v obliki podkožne injekcije le vsakih 6 mesecev. Učinkovati začne že po 12 urah, in sicer tako, da zavira razgradnjo kosti. V svetu ga uporablja že blizu 50 tisoč ljudi, rezultati raziskav pa doslej niso pokazali večjih stranskih učinkov.
Za bolnice z osteoporozo je značilno, da jih v prvem letu zdravljenja kar polovica opusti jemanje zdravil, zato je novost vsekakor dobrodošla. Le kako pot več bodo morale opraviti. Zdravilo prolia jim namreč predpiše izbrani zdravnik na zeleni recept, s katerim ga bolnica dvigne v lekarni in odnese v ambulanto, kjer ji ga vbrizga medicinska sestra. Sprva bo zdravilo na voljo za bolnice, starejše od 70 let, in za vse tiste, ki ne prenašajo dobro bisfosfonatov. Zdravniki pa opozarjajo, da morajo tisti, ki jemljejo novo biološko zdravilo, še vedno jemati vitamin D, a le enkrat na teden.
Novo zdravilo stane približno 380 evrov na leto, kar je nekaj več kot stanejo zdravila, ki so v uporabi zdaj, stroške pa krije zdravstvena zavarovalnica.
A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media