Ko brenči in pika ...

Dobro počutje | jun. '11

Vsako leto komaj čakamo poletje, lahka oblačila in posedanje na prostem v toplih večerih. Ob vsem navdušenju pa se kaže pripraviti tudi na različne nevšečnosti, ki nas utegnejo doleteti. Zagotovo so to nadležni komarji, obadi, mušice in druge žuželke, ki ne le nadležno brenčijo in nam dobesedno pijejo kri, pač pa vse pogosteje prenašajo različne nevarne bolezni. Enako velja za klope, pa tudi pred vse bolj nevarnimi sončnimi žarki se moramo zavarovati.
Najboljša zaščita pred vsem naštetim so oblačila svetlih barv z dolgimi rokavi in hlačnicami ter širokokrajna pokrivala, da imajo brenčači na voljo čim manj kože. Ker pa poleti težko zdržimo tako oblečeni, je dobro, da se zavarujemo z ustreznimi repelenti. To so sredstva, ki jih namažemo ali napršimo na kožo in odganjajo insekte. Na vročem soncu je pravilo, da na kožo najprej nanesemo kremo za sončenje, nato pa repelent.
Če zvečer radi sedimo na prostem, prižgimo posebne sveče s citronelo, ki odganjajo komarje, stanovanje pa pred brenčečimi vsiljivci zavarujemo tako, da na okna in vrata namestimo mreže ali pa uporabimo naprave, ki odganjajo insekte, denimo take, ki jih vdenemo v vtičnice. Pravijo tudi, da tisti, ki pojedo vsaj strok ali dva česna na dan, žuželkam ne dišijo ...
Po piku
Na mestu pika nastane rdeča oteklina, ki močno srbi še kak dan in po navadi sama od sebe izgine. Če pa ne izgine ali se širi; če čutimo bolečine ali motnje v počutju ter pri dihanju, moramo nemudoma k zdravniku. Poleti so dejavne ose in sršeni, na kar morajo biti pozorni zlasti tisti, ki so alergični na njihov strup.
Ne zanemarimo ugriza klopa, saj so pogosto okuženi in prenašajo lymsko bolezen ali klopni meningoencefalitis. Mesto ugriza nekaj tednov skrbno opazujemo in če rdečica ali izpuščaj ne izgineta ali imamo simptome gripe ter bolečine v sklepih, takoj obiščemo zdravnika. Ob tem ne pozabimo, da lahko dobimo klopa tudi na domačem vrtu.
Če nas v morju piči meduza, prizadeto mesto izperimo z morsko vodo, nato pa uporabimo vinski kis (za namakanje ali kot obkladek).
Ob piku ali ugrizu insekta si najprej pomagajmo z domačimi sredstvi. Oteklino blažijo ledene kocke, nekateri mesto pika namažejo tudi s čebulnim sokom ali pa kar z zobno pasto, ki vsebuje poprovo meto. Pri blaženju srbečice po piku komarja se zelo dobro obnesejo pripravki z aloe vero v obliki gela, kreme ali razpršila. Enako velja za čebelji pik, le da prej iztisnete čebelje želo. Še bolje je, če imate rastlino doma in iz lista iztisnete gel neposredno na rano ali oteklino. Aloja je tudi prva pomoč, če vas premočno opeče sonce. Sicer je aloja eno najboljših naravnih zdravil za kožo, saj vsebuje protivnetne snovi, zato pomirja in hladi srbečo kožo. Zelo jo cenijo bolniki z luskavico. Pomaga pri celjenju manjših ran in opeklin ter pri zdravljenju mozoljev in izpuščajev (tudi po britju) na obrazu, pa tudi herpesa.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media