Zdravo srce je največje bogastvo!

Dobro počutje | jun. '11

Društvo za zdravje srca in ožilja je aprila letos praznovalo 20. obletnico delovanja in je eno najštevilčnejših, saj ima več kot 8000 članov. Glavna dejavnost društva je osveščanje ljudi o nevarnosti srčno-žilnih bolezni, zlasti srčnega infarkta, možganske kapi in visokega krvnega tlaka.

V društvu, ki je nastalo na pobudo prof. dr. Josipa Turka, izdajajo zgibanke, brošure in plakate, vsako leto tudi strokovni priročnik o zdravju srca, ter sedemkrat na leto poljudnoznanstveno revijo z naslovom Za srce. Pripravljajo tudi športne in kulturne prireditve, kot je spomladanski koncert Melodije srca. Še posebej veliko dejavnosti pa pripravijo zadnjo septembrsko nedeljo, na svetovni dan srca. Letos bo ta dan posvečen skrbi za zdravje srca v družinskem krogu, njegovo geslo pa bo En svet, en dom, eno srce.
Sicer je društvo član Svetovne federacije za srce (WHF), evropske mreže za srce (EHN) in evropske organizacije za prirojene srčne napake (ECHDO).
Da bi v preventivne programe vključili kar največ prebivalcev, ima Društvo za zdravje srca in ožilja po vsej Sloveniji 12 podružnic, v katerih prirejajo predavanja o srčno-žilnih boleznih (v Ljubljani vsako prvo sredo v mesecu), opravljajo preventivne meritve, prirejajo delavnice in tečaje, vodene pohode; tako, denimo, vsak prvi torek v mesecu vabijo na Srčno pot Becel po Golovcu.
V posvetovalnicah, ki delujejo v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu in drugje, prirejajo tečaje o temeljnih postopkih oživljanja odraslih in malčkov. Opozarjajo na nevarnosti kajenja, pitja alkohola, uživanja hrane z obilico maščob živalskega izvora, pomanjkanja gibanja, nedoslednega zdravljenja sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka. Program so v društvu obogatili z iskanjem bolnikov z nerednim bitjem srca, kar ugotavljajo z uporabo priročnega aparata za registracijo krivulje EKG in z meritvijo zasičenosti krvi s kisikom.
»V zadnjem obdobju lahko med pomembne novosti uvrstimo merjenje gleženjskega indeksa, ki opozori na morebitne zamašitve žil. Posebej pomemben je t.i. program »obleči me v rdeče«, ki javnost opozarja na težave ženskega srca. Nov je program pomoči otrokom s prirojenimi srčnimi napakami. V zadnjem času se ukvarjamo s programom preprečevanje atrijske fibrilacije. To je bolezen bližnje prihodnosti, saj se bo po napovedih strokovnjakov delež ljudi, ki imajo težave s srčnim ritmom, v kratkem času celo podvojil,« pravi Franc Zalar, direktor društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.
Dodaja tudi, da so rezultati pri zmanjšanju bolezni srca in ožilja spodbudni in so sad prizadevanj številnih vladnih in nevladnih organizacij, stroke in posameznikov. »Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je eno izmed njih in upamo, da smo v dvajsetih letih vsaj malo prispevali k skupnemu uspehu. A na področju preventive z doseženim nikoli ne smemo biti zadovoljni. V Evropi je znano, da tisti, ki so člani takih organizacij, kot je naše društvo, veliko bolj skrbijo za svoje zdravje kot tisti, ki niso člani. Zato vabimo v naše vrste vse ljudi, ker vemo, da je to koristno za njihovo zdravje.«
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ima sedež na Dunajski 65 v Ljubljani.
Telefon: 01 234 75 50, e-naslov: drustvo-zasrce@siol.net, www.zasrce.si

Za zdravo žensko srce
Bolezni srca in ožilja so glavni vzrok umrljivosti in samo v Evropi povzročijo 54 odstotkov smrti pri ženskah. Ženske obolevajo 10 let kasneje kot moški, vendar pa so pri njih znaki bolezni srca in ožilja pogosto zelo neznačilni in zato napačno ocenjeni. Tveganje se povečuje z menopavzo. Ženska, ki živi zdravo, je zaradi spolnih hormonov estrogena in progesterona v rodni dobi nekoliko zaščitena pred angino pektoris, srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi boleznimi srca in žil. Vendar ta zaščitni učinek ni zanesljiv pri tistih, ki kadijo, ki so debele, se premalo gibljejo, imajo zvišan sladkor v krvi ali so v nosečnosti bolehale za sladkorno boleznijo.
Po menopavzi in zlasti po 65. letu starosti se zmanjša naravna zaščita, saj v telesu primanjkuje estrogena. Zato se pomembno poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki jih povzroča ateroskleroza, pogosto pa se povečajo tudi vrednosti holesterola in maščob v krvi.
Za večjo osveščenost žensk in spodbujanje k zdravemu življenjskemu slogu Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pripravlja številne dejavnosti:
- pohode po Srčnih poteh »Ženske, pojdimo v rdečem!« v Ljubljani, na Krasu, na Primorskem, Obali, Koroškem, v Mariboru in Podravju;
- rdeče točke po vsej Sloveniji, kjer potekajo meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, EKG odkrivanje motenj srčnega ritma; stojnica bo tudi na »Čarobnemu dnevu« v Kopru, ki bo 12. junija;
- kolesarsko pohodniško prireditev Za srce bo v soboto, 4. junija, v Ljubljani, udeležijo pa se je lahko celotne družine.
• paket »Srčno dobrodošli na Pediatrični kliniki«, ki ga prejmejo mamice ob rojstvu otroka s prirojenimi srčnimi napakami.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media