Peklenska bolečina v trebuhu

Dobro počutje | jun. '11

Nenadna, huda bolečina v desnem zgornjem delu trebuha, pod rebrnim lokom lahko pomeni, da imate težave z žolčnimi kamni. Vendar ni nujno, da se žolčni kamni »oglasijo«. Zdravniki pravijo, da je zelo veliko ljudi, ki imajo žolčne kamne, pa sploh ne vedo za to in tudi ne doživijo napada, katerega bolečine sodijo med najhujše.

Znak, da ima človek žolčne kamne, je lahko tudi bolečina v hrbtu med lopaticama, na kar ne bi niti pomislili. Bolečina se lahko pojavi tudi pod prsnico ali v desnem ramenu in traja nekaj minut ali nekaj ur. Ker gre za hudo bolečino, ki je ljudje ne moremo prenašati, nas hitro pripelje k zdravniku. Ta bo najprej poskrbel za omilitev bolečine, nato pa bo skušal ugotoviti, od kod izvira in kje tiči vzrok zanjo.
Čeprav medicina zanesljivo ne ve, kaj je vzrok za nastanek žolčnih kamnov, pa je iz statističnih podatkov jasno, da se kamni raje naredijo pri ljudeh, ki jedo nezdravo. To predvsem velja za enolično, z maščobami in sladkorji bogato hrano. Kamni pogosteje nastanejo pri ljudeh, ki so debeli. Prav tako se raje pojavljajo pri ženskah, čeprav seveda tudi moški niso brez njih. Žolčni kamni so ena najpogostejših zdravstvenih težav, zaradi katere bolniki pridejo v bolnišnico, zato je tudi čakalna doba na operacijo nekoliko daljša. V akutnih primerih pa operirajo takoj, sicer lahko pride do zelo nevarnih zapletov. Težav torej ne gre podcenjevati.

Od riževega zrna do žogice za golf
Žolčni kamni so majhne tvorbe, podobne produ, ki se naredijo v žolčniku. Žolčnik je vrečka hruškaste oblike, ki jo najdemo pod jetri v zgornjem delu trebušne votline. Tekočina, shranjena v žolčniku, se začne strjevati v majhne delčke, podobne pesku. Ta tekočina se imenuje žolč in je namenjena presnovi maščob. Žolč se tvori v jetrih, shranjuje pa v žolčniku, dokler ga telo ne potrebuje. Žolčnik se krči in iztiska žolč v žolčevod, od koder gre v tanko črevo, kjer pomaga pri presnovi ali prebavi. Žolč vsebuje vodo, holesterol, maščobe, žolčne soli, beljakovine in barvilo bilirubin, ki je odpadni produkt. Žolčne soli presnovijo maščobe, bilirubin pa daje žolču in trdnim odpadkom v črevesju rumenkasto ali rjavkasto barvo. Če žolč vsebuje preveč holesterola (in bilirubina) in premalo žolčnih soli, se lahko začne strjevati, kar pomeni, da nastajajo žolčni kamni.
Žolčni kamni so lahko holesterolni ali pa pigmentni. Holesterolni so ponavadi rumeno zeleni in so sestavljeni predvsem iz otrdelega holesterola. Takih je tudi največ, blizu 80 odstotkov. Pigmentni so manjši, temnejši, sestavljeni iz bilirubina. Kamni so različnih velikosti: tako majhni kot zrnce peska, kot riževo zrno, denimo, ali pa so večji oziroma, celo tako veliki, kot je žogica za golf. Lahko se naredi samo en kamen, lahko pa nastane na stotine manjših kamnov, ali pa se naredijo oboji. Žolčni kamni lahko zablokirajo pretok žolča, če se premaknejo iz žolčnika po žolčevodu naprej. Lahko zaprejo pot iz jeter v žolčevod ali iz njega, ali pa sam žolčnik, od koder žolč potuje v tanko črevo. Če je žolč ujet v teh vodilih, cevkah, lahko pride do vnetje. Vnetje lahko prizadene tudi jetra, čeprav se to dogaja bolj poredko. Prav tako se lahko zgodi, da se vname trebušna slinavka, ki je tudi povezana z omenjenimi cevkami. To je izjemno boleče vnetje in potencialno tudi zelo nevarno.
Kadarkoli taka blokada traja dlje časa, povzroči škodo. Poleg vnetja lahko pride tudi do okužbe, kar se lahko zgodi tako v žolčniku kot tudi v jetrih ali v trebušni slinavki. Če bolezni ne zdravimo, je lahko usodna. Opozorilni znaki so vročina, rumena barva kože in vztrajna bolečina.
Kot rečeno, kamni nastajajo leta dolgo in marsikomu ne povzročajo večjih težav. Pogosto jih zdravniki odkrijejo ob preiskavah, povezanih z drugimi boleznimi. Vidijo jih lahko, denimo, pri ultrazvočni preiskavi trebušne votline. Kamni lahko povzročajo manjše težave, ki jih čutimo predvsem, kadar se »pregrešimo« za mizo. Se pravi, kadar si privoščimo bolj mastno ali težjo hrano. Če se odločimo, da se bomo pri hrani kljub vsemu nekoliko spustili z vajeti, pa je smiselno, da se oskrbimo z zdravili, ki nam bodo pomagala, če pride do težav. Pametno je, da ima bolnik, ki ima žolčne kamne, za blaženje bolečine na voljo rastlinsko zdravilo iz tako imenovanih triterpenov. To so večinoma sestavine smol različnih iglavcev. Uživamo ga za preprečevanje nastajanja žolčnih kamnov, kar priporočajo tudi zdravniki. Uporabljajo ga tudi po operaciji žolčnih kamnov, da preprečijo nastanek novih. Poleg tega učinkovine pomagajo raztapljati že nastale kamne, in to predvsem tiste, ki so nastali iz holesterola.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media