Bodimo modri in odgovorni za boljšo prihodnost

jun. '11

Le še nekaj dni nas loči od referenduma, na katerem bomo odločali o treh zakonih, med drugim o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Sama menim, da gre za izredno zahtevno odločitev in da bodo mnogi v zagati, kako naj se odločijo. Tudi sama sem bila med tistimi, ki so poudarjali, da zakon s tako zahtevno strokovno vsebino, ki ima več kot 400 členov, ni primeren za referendumsko odločanje, čeprav je referendum ena od pomembnih oblik demokratičnega odločanja.
V predreferendumski kampanji nas mediji vsak dan »bombardirajo« z različnimi mnenji, predlogi in pripombami, kar mnoge bega. Skoraj enotni smo v tem, da je pokojninska reforma potrebna, ko pa gre za njeno vsebino, žal te enotnosti ni mogoče doseči. Pri tem naj vnovič poudarim, da so nekatera dejstva neizpodbitna in da jih bo treba upoštevati pri referendumskem odločanju. Ta dejstva so: s pokojninsko reformo se ne soočamo le v Sloveniji, temveč so se in se še bodo soočili tudi v drugih evropskih državah. Reforme ne pogojuje zdajšnja ekonomska kriza, v kateri se je znašel svet, temveč predvsem demografski tokovi. Smo namreč dolgoživa družba, v kateri narašča število starejšega prebivalstva, s tem pa tudi število upokojencev. Če je bilo še pred desetletji to razmerje 4 : 1, je zdaj 1,6 : 1. Zato je hvalevredno, da so razprave o pokojninski reformi namenile posebno pozornost problematiki odpiranja novih delovnih mest in s tem povečevanju števila zavarovancev, ki poleg delodajalcev vplačujejo prispevke v pokojninsko blagajno.
S pokojninsko reformo skušamo doseči dva najpomembnejša cilja, to je dolgoročno finančno stabilnost pokojninskega sistema in primerne pokojnine za zdajšnje in nove upokojence. Pri tem se zavedamo, da s to reformo ne moremo rešiti vseh problemov, na katere opozarjajo nasprotniki ZPIZ-2, saj so nujne še druge reforme. Da bi naše gospodarstvo postalo bolj konkurenčno in zanimivo tudi za tuje investitorje, bodo potrebne reforme na več področjih (trg dela, davčni sistem, izobraževanje, zdravstvo). Le tako bo mogoče zmanjšati število brezposelnih in vsem državljanom zagotavljati blaginjo. Tega bi se morala zavedati (poleg gospodarstva) predvsem politika in tako dokazati, da je državotvorna.

Udeležimo se referenduma

S tem bomo dokazali svojo odgovornost za razvoj naše mlade države in za njene prihodnje rodove. Pri odločitvi ne smemo izhajati le iz svojih osebnih interesov, interesov posameznih interesnih skupin ali iz različnih političnih opcij, temveč iz interesov celotne družbe. Zato prisluhnimo strokovnjakom, še zlasti tistim, ki se že dolgo ukvarjajo s pokojninskimi sistemi in jih dobro poznajo. Ti menijo, da je ZPIZ-2 pomemben korak naprej v prilagajanju pokojninskega sistema bistveno spremenjenim družbenoekonomskim razmeram in demografski strukturi prebivalstva. V teh težavnih razmerah se moramo zavedati, da je treba bremena enakomerno porazdeliti in da moramo biti pravični do vseh, tako tistih, ki so že upokojeni, pa tistih, ki se bodo na novo upokojili, kot tudi do tistih, ki ustvarjajo prihodke za blaginjo vsega prebivalstva. Rešitve ZPIZ-2 si prizadevajo za to, v prihodnje pa bodo skladno z razvojem družbe potrebne vnovične družbene presoje.
Prepričana sem, da se boste tudi vi odločili po tehtnem premisleku, preudarku in po svoji vesti ter s svojo modrostjo dokazali, da se zavedate odgovornosti za uspešen razvoj naše države.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media