Razgibani in sproščeni

Razgibani in sproščeni

Dobro počutje | jun. '11

Na prvi pogled so tokratne vaje zelo lahke, a za marsikoga to še zdaleč niso. Bodo pa to hitro postale ob rednem, četudi le kratkotrajnem, vsakodnevnem razgibavanju. V nadaljevanju je opisana tudi lažja različica prikazanih vaj.

Med nami ni skoraj nikogar, ki ne bi vsaj kdaj pa kdaj potožil, da ga zavoljo tega ali onega razloga boli hrbet. In skoraj nikogar ni, ki bi vedel, da je to težavico ali težavo mogoče v številnih primerih dokaj enostavno ublažiti in celo povsem odpraviti. Tudi medicinski strokovnjaki prav dobro vedo, da so pri nekaterih ljudeh že opazne t. i. starostne spremembe na hrbtenici in kosteh, vendar nimajo prav nobenih težav. In vedno pogosteje je prav nasprotno: vse več (tudi mlajših) s hudimi težavami obiskuje zdravnike, a za bolečine nikakor ne morejo odkriti pravega vzroka. Poznam pa kar nekaj ljudi, ki so si z redno vadbo precej pomagali in tudi čisto odpravili bolečine.
Vaje je še posebej priporočljivo delati, ko se počutite odlično, saj z njimi to stanje enostavno vzdržujete.
Izhodiščni položaj za vse vaje je sedenje. Po možnosti sedite s kar se da ravnimi nogami, spuščenimi rameni in, kolikor je le mogoče, z vzravnanim hrbtom ter rokami, kot je to prikazano na fotografijah. Sedite lahko tudi na stolu s tršim sedežem. Sproti popravljajte morebitne napake, vaše dihanje pa naj določa hitrost vadbe. Pri vajah bodite pozorni na to, da so ramena spuščena in sproščena. To vam bo omogočilo nemoteno dihanje in boljši učinek na telo.
Pri prvi vaji nežno razgibajmo vratno hrbtenico naprej in nazaj. Ob tem naj bo vedno gib z brado naprej proti prsnici globlji od giba nazaj. Vseskozi pa čutite, da je vrat rahlo raztegnjen in ramena sproščena. Ob predklonu z glavo izdihnite in vdihnite ob vzravnavi in zaklonu. Vajo ponovite vsaj petkrat.
To vajo lahko naredite tudi s sukanjem glave v desno in v levo. Brada naj bo vzravnana. Ko obrnete glavo na eno stran, izdihnite, ko jo obrnete na sredino, vdihnite, in tako povezano naprej v ritmu dihanja.
Na koncu naredimo še nekaj krogov v vsako stran. Ti naj bodo majhni in narejeni z občutkom. Ob morebitni vrtoglavici popravite položaj ali se bolj posvetite pravilnemu in enakomernemu dihanju. Vrtoglavica je namreč pogosto znak nesproščenosti ob zadrževanju dihanja.
Nagibanje zgornjega dela telesa v stran. Vedno začnite iz udobnega in čvrstega sedenja. Gib vedno začnite z vratnim delom hrbtenice in ob vsakem nagibu boste začutili nežno raztezanje vse do spodnjega, ledvenega dela hrbtenice. Tudi to vajo ponovite najmanj petkrat na vsako stran. Če rok ne morete dvigniti za glavo, pa uporabite izhodišče prejšnjih vaj in upoštevajte vsa priporočila.
Se vidimo v Šibeniku, ko bomo posneli poletno razgibavanje. Pa pridno vadite


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media