Prijetno bivanje na prostem

Prijetno bivanje na prostem

Prosti čas | jun. '11

Toplo sonce in ozelenela narava nas že vabita na prosto. Zdaj je pravi čas za ureditev ali prenovo kotička na prostem, kjer bomo uživali v lepih jutrih in večerih.

Učinkovita prenova ali obnova zunanjega bivalnega prostora ni nujno velika investicija. Marsikaj lahko kar sami izdelamo ali obnovimo. Dosedanje vrtno pohištvo na novo pobarvamo; dodamo nove sedežne blazine v modnih barvah in vzorcih, pa živahen prt ali kak manjši kos pohištva (denimo odlagalno mizico ali dekorativno stojalo za rože). Brez velikih sprememb, že z drugačno postavitvijo pohištva dosežemo učinek novega. Tudi s postavitvijo novih senčil ali svetil enostavno osvežimo zunanji ambient. Načrtovanje in izvedbo večjih sprememb pa raje prepustimo strokovnjakom.
Predvrt (dovoz in dostop do hišnega vhoda) daje obiskovalcu prvi vtis o nas in našem bivališču. Prijaznejše so zaobljene linije poti in ozelenitve ter dobra osvetlitev. Bivalni vrt je neposreden podaljšek dnevne sobe. Zagotavljati mora zasebnost (oaza sprostitve) in prijetno zavetje pred dežjem, soncem in vetrom. Vse bolj se uveljavlja vrt na strehi (zelena streha). Terasa je pogosto vezni člen med hišo in vrtom, lahko pa tudi nadomesti bivalni vrt. To dnevno sobo na prostem načrtujemo tako, da je z nje lep razgled, pravilno osončenje in zavetrje ter občutek zasebnosti. Če živimo v stanovanju, je naš dragocen stik z naravo balkon, ki je ponavadi s treh strani odprt in izstopa iz fasade. Loža ima odprto le eno stranico, je umaknjena v stavbo in ima streho. Z zasteklitvijo terase, balkona ali lože lahko ustvarimo verando ali zimski vrt, ki je uporaben vse leto. Poleti ga hladimo, pozimi ogrevamo. Z naravnim prezračevanjem poskrbimo za prijetno bivanje.

Vrtno pohištvo za vsak okus in žep

Pri ureditvi zunanjega bivalnega prostora je poleg primerne ozelenitve najpomembnejša izbira ustreznega vrtnega pohištva. Osnovni elementi so različne mize, vrtni stoli in klopi, ležalniki in počivalniki ter drugi sedežni elementi. Pri izbiri bodimo pozorni na kakovost, stabilnost, velikost in težo, udobnost in primerno višino ter globino sedišča, da bomo laže sedeli in vstajali. Priporočljiva so ročna opirala in tabure, na katerem si odpočijemo noge.
Vrtno pohištvo mora biti odporno na vremenske razmere (dež, vlaga, veter, sonce). Njegova trajnost je odvisna od pravilne zaščite, uporabe in vzdrževanja. Pomembno je tudi enostavno shranjevanje. Materiale (naravne ali umetne), velikost in stil izberemo po prostoru, ki nam je na voljo, in predvidenih dejavnostih. Vrtno pohištvo je različnih oblik in stilov (na primer podeželski stil); lahko je masivno, fiksno ali zložljivo. Izdelano je iz različnih domačih in tropskih vrst lesa, kovin (lito železo, aluminij, nerjaveče jeklo) in plastičnih materialov, pa tudi iz pravega ali umetnega kamna, stekla ali pa je pleteno (različna šibja, ratan, bambus, sintetično pletivo). Moden je tehno-ratan, kakovosten sintetičen material, odporen na vremenske vplive, preprost za čiščenje in vzdrževanje. Iskana je tudi kombinacija lesa (sedalo in naslon) in kovinskega ogrodja iz nerjavečega jekla ali aluminija kovinsko črne, rjavo sive, sive ali srebrno sive barve. Moderno vrtno pohištvo vse bolj spominja na opremo dnevnih sob (fotelji, dvosedi, trosedi, počivalniki, še posebej izstopa vrtna zofa). Po navadi je v nevtralnih odtenkih, barvitost dosežemo predvsem s tekstilnimi dodatki (pisane blazine). Prav pride servirni voziček, ki je lahko iz enakega materiala kot drugo vrtno pohištvo, lahko pa z drugačnim materialom ustvarimo razgibanost in kontrast. Med vrtno opremo sodijo tudi različna korita in stojala za rože, ki nam polepšajo bivanje na prostem.

Zastrta zasebnost
K dobremu počutju v zunanjih bivalnih prostorih prispeva učinkovita zaščita pred soncem, vetrom in dežjem ter pogledi. Omislimo si različna senčila, senčnike (senčno jadro) ali sončnike, markize (tudi mobilne ali vpenjalne), tende, strehe in nadstrešnice, pergole ali gosto obraščene opore za plezalne rastline, vetrolove ali vetrobrane ter paviljone. Raznovrstno rastlinje, ki ustvarja prijetno klimo, je obenem najcenejše senčilo in zaslon pred nezaželeni pogledi. Na balkonih in ložah lahko uporabimo zavese, žaluzije, roloje in pliseje iz različnih materialov. Zaščita pred vetrom in pogledi je tudi prevleka za ograjo in različni zasloni ter ponjave iz goste tkanine z ojačanimi robovi. Učinkovita vrtna in balkonska zaščita so različne fiksne in premične pregradne stene – paravani ali zasloni iz umetnih in naravnih materialov, denimo rogoznice iz bambusa, zastirke iz ratana, ločja ali lubja (povezano z najlonsko vrvico), vrbovih vej ali borovega lesa. Zastirke iz umetne mase lahko posnemajo listje in drugo zelenje. Goste ločevalne stene so leseni, plastični ali kovinski okvirji s prepletenim polnilom iz različnih materialov ali različne mreže. Vrt lahko ogradimo z lesenimi ograjnimi sistemi in z konstrukcijami iz aluminija ali kompozitnih materialov (mešanice lesa in umetnih materialov). Zanimiva je moderna različica kamnite ograje, ki je kombinacija konstrukcije iz jeklene žice in vanjo položenih kamnov.

Ležalniki naše mladosti
Le kdo ne pozna klasičnega zložljivega ležalnika s trpežnim lesenim ogrodjem in sediščem iz bombažnega, ponavadi črtastega, platna. Primeren je tako za udoben počitek v prijetni senci domačega vrta ali balkona, kot za lovljenje sončnih žarkov na morski plaži. Pred nakupom preverimo konstrukcijo in način zlaganja, da ne bi prišlo do nesreče in priščipnjenih prstov. Leseni ležalniki morajo biti izdelani iz debelejšega lesa in povezani s pocinkanimi vijaki. Priporočljiva je snemljiva in pralna tekstilna prevleka, pa tudi streha. Ležalniki, nekateri so zložljivi, drugi ne, so tudi iz plastičnih materialov in kovin. Sodobno oblikovani ležalniki ali počivalniki (nekateri oblazinjeni) so primerni za opremo zunanjih in notranjih bivalnih prostorov. V večji »dnevni sobi na prostem« (obsežen vrt, prostorno teraso ali velik balkon) si lahko omislimo vrtno gugalnico. Med dve drevesi pa lahko napnemo visečo mrežo, sodobne so celo samostoječe.

Majhen balkon – popoln kotiček sprostitve
Balkoni so velikokrat majhnih dimenzij ali ponesrečenih oblik, dolgi in ozki, pogosto tudi niso pokriti. Z opremo manjših dimenzij in z zložljivimi ter večnamenskimi elementi kot je klop za sedenje in shranjevanje, lahko majhen balkon spremenimo v kakovosten zunanji bivalni prostor. Omislimo si visečo mizico, ki jo obesimo na balkonsko ograjo ali jo pritrdimo na steno balkona. Pravokotna ali polkrožna mizica iz različnih materialov in z nastavljivo višino je po navadi zložljiva. Dodamo ji primerne plosko zložljive stole iz lesa, kovine ali plastike, ki jih je preprosto shraniti. Uporabna je tudi zložljiva balkonska garnitura, sestavljena iz zložljive mize z eno ali dvema zložljivima klopema, ki jo pritrdimo na zid ali ograjo. Zaradi omejenega prostora skrbno izberimo opremo. Za posedanje v družbi namestimo prostostoječo ali konzolno mizico in dva stola. Za počivanje pa si omislimo ležalnik ali počivalnik, najbolje zložljiv. Poskrbimo za ozelenitev in primerno zaščito pred soncem (fiksen ali premični zaslon ali senčnik, samostoječ ali pritrjen na steno). Če je balkon na vremensko izpostavljeni fasadi ali če gleda na prometno ulico, razmislimo o njegovi zasteklitvi. S tem bomo tudi izboljšali toplotno in zvočno izolacijo stanovanja.
Balkon, ki ni primeren za bivanje, uporabimo za sušenje perila ali drugo servisno dejavnost. Pazimo le, da ne postane odlagališče stare šare in druge navlake.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media