Vzemimo si čas in se posvetimo vnukom

Vzemimo si čas in se posvetimo vnukom

Dobro počutje | jul. '11

V zadnjih nekaj desetletjih se življenjska doba ljudi daljša, zato vse več pozornosti posvečamo staremu starševstvu. Stari starši so integralen del družinskega življenja in vedno več je družin, v katerih živijo štiri generacije. Povezava med starimi starši in vnuki traja od zgodnjega obdobja otrokovega življenja in lahko sega vse v pozno odraslo obdobje, zato postaja ena izmed najpomembnejših točk človekovega življenja.

Odnosi med starimi starši in vnuki so otrokom pomembni ne glede na to, ali živijo stari starši v njihovi bližini ali daleč stran, saj njihova prisotnost bogati psihološko in čustveno blaginjo vnukov. Otroci, ki so močno povezani s starimi starši, se počutijo varnejše, dosegajo boljše uspehe v šoli in razvijejo bolj naraven odnos do starosti in staranja. Močna povezava s starimi starši daje vnuku povečan občutek družinske povezanosti in varnosti ne glede na to, ali so njihovi odnosi direktni ali indirektni.
Odnos med vnukom in starim staršem vključuje medsebojno druženje, izmenjavo čustev in naklonjenosti ter oblikovanje vlog in diferenciranje pomembnosti. Stari starši svojo vlogo veliko laže uveljavijo, kadar uživajo podporo srednje generacije, zato je kakovost odnosa med starim staršem in vnukom v veliki meri odvisna od kakovosti odnosa z vnukovimi starši. Stari starši, ki vzdržujejo tesno povezanost s svojimi odraslimi otroki, imajo z njimi odprte komunikacije in se skupaj z njimi pripravljajo na rojstvo otroka, bodo laže gradili povezavo z vnukom. Pogovor s starši o strahovih, pričakovanjih in upanjih razjasnjuje njihovo vlogo in daje trdnejše temelje razvoju odnosa z vnukom. Trdnost povezave z vnukom temelji na prizadevanjih starih staršev, da si za vnuka vzamejo čas in mu posvetijo svojo pozornost. Drobne pozornosti, kot so prebiranje knjig, pripovedovanje zgodbic, pečenje piškotkov itd., so tiste, ki bodo vnukom ohranile tople spomine na babice in dedke. Stari starši igrajo v vnukovem življenju pomembno vlogo, med najpogostejše pa sodijo: družinski zgodovinar, blažilec stresa, razsodnik, varuh miru, človek čustvene opore itd. Stari starši mlade družine pogosto tudi finančno podpirajo, z vnuki hodijo na izlete, igrajo z njimi igrice in se z vnuki vključujejo v druge aktivnosti.
Sodoben način življenja priganja mlade starše k hitremu tempu življenja, zato jim prezaposlenost pogosto skrajšuje čas za otroka in družino. Vključenost starih staršev v vnukovo življenje pogosto pomaga zapolniti starševske vrzeli, ker s svojo prisotnostjo stari starši pomagajo vnuku graditi njegovo samozaupanje in samozavest. Stari starši sodobnega sveta so v vnukovem življenju lahko fizično in čustveno prisotni, imajo nanj neposreden vpliv, mu pomagajo razvijati njegove talente in potenciale. Stari starši, ki nimajo možnosti direktnih interakcij z vnukom, so v njegovem življenju prisotni tako, da so mu dostopni in na voljo, kadar jih vnuk potrebuje. Poslanstvo starega starševstva je zagotavljanje ljubezni in pozornosti vnukom, kar se kaže v tem, da sta babica in dedek prisotna, a ne motita in ne obsojata vnukovih dejanj. Stari starši, ki svoje poslanstvo opravljajo dobro, bodo ostali v vnukovem razmišljanju kot njegovi zavezniki, ki so mu čustveno dostopni in ki pripomorejo k njegovi splošni blaginji.

Vez med generacijami
Medgeneracijski stiki imajo posebno veljavo v življenju družine in stari starši igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju družinskih tradicij in vrednot. Stari starši so pomemben medgeneracijski člen, ker družinske podatke iz prejšnje generacije posreduje novi. Na ta način skrbijo za prelivanje informacij, ki so za identiteto družine in njenih članov neprecenljivega pomena. Dedki in babice radi zbirajo podatke o posameznih članih družine iz prejšnjih generacij in vnuki se jim radi pridružijo pri odkrivanju posameznih družinskih skrivnosti ter neizmerno uživajo v poslušanju družinskih zgodbic. Na ta način odkrivajo svoje korenine in krepijo družinsko pripadnost. Navkljub idealom neodvisnosti mlade družine stiki med generacijami zagotavljajo članom družine občutek povezanosti in pripadnosti. Generacijska izmenjava zagotavlja članom družine tudi medsebojno pomoč in oporo. Tako je, denimo, veliko starih staršev vključenih v varovanje vnukov, vnuki pa jim v zameno nudijo pomoč pri opravljanju hišnih opravil. Prijateljski medgeneracijski odnosi so vir čustvene opore, nege in socialne pomoči itd., vnuki pa so del družinske konstelacije ter predstavljajo pomemben člen družinske podpore v življenju ostarelega človeka, bodisi da gre pri tem za finančno pomoč ali emocionalno oporo.

Drobne pozornosti
Čeprav zdajšnji način življenja ni v prid sobivanju starih staršev z družinami odraslih otrok, je po navadi eden od odraslih otrok tisti, s katerim živijo stari starši. Življenje z družino odraslih otrok omogoča starim staršem boljšo povezanost in večjo vključenost v vnukovo življenje, kar krepi njihovo povezanost. Nekateri stari starši imajo s svojimi odraslimi otroki omejene stike bodisi zaradi medsebojnih nesoglasij ali geografske oddaljenosti, kar otežuje njihove stike z vnuki. Stari starši, ki se zavedajo pomembnosti stikov z vnukom, bodo kljub oviram skušali ohranjati stike z njim tudi takrat, ko ne morejo biti fizično prisotni. Tako bodo svojim vnukom pošiljali majhna presenečenja, kot so pisani balončki, barvaste kartice, naprstne lutke itd. in darilcem pa bodo pripeli drobna sporočilca, kot na primer: »Mislim nate«, »Imam te rad« ipd. Take drobne pozornosti bodo krepile vnukove občutke ljubljenosti in pripadnosti in ga prepričale, da v življenju dedka ali babice igra pomembno vlogo. Izkazane pozornosti bodo babicam in dedkom kljub geografski oddaljenosti pomagale vzdrževati trdno povezanost z vnukom. Sleherni ljudski odnos gre skozi kritična obdobja in dokazano je, da imajo stari starši ponavadi tesnejše stike z mlajšimi vnuki, kar je posledica večje vključenosti in vpliva srednje generacije na življenje lastnih otrok. Stiki pa postanejo ohlapnejši z vnukovim vstopom v mladostniško obdobje, kar je posledica njegove potrebe po neodvisnosti in okupiranosti s seboj. Vedeti moramo, da se bo vnukovo zanimanje za stike s starimi starši povrnilo, ko si bo ustvaril lastno družino, zato spremembo v odnosu sprejmimo brez večje zaskrbljenosti..
Vloga starega starša, ki jo človek dobi z rojstvom vnuka, je izrednega pomena v življenju starejšega človeka, ker mu ohranja občutek pomembnosti, mu zvišuje raven notranjega zadovoljstva in mu krepi spoznanje, da ostaja pomemben član družine. Aktiven odnos s starim staršem zagotavlja otroku večjo varnost in mu razvija občutek trdnejše družinske pripadnosti. Tako kot sleherni ljudski odnos, prinaša tudi odnos med starim staršem in vnukom določene frustracije in razočaranja, zato je pomembno, da smo pozitivni, uživamo v lepih trenutkih in se pripravimo na morebitne frustracije in skrbi. Vnuki vseh generacij ohranjajo mnenje, da jim odnos s starim staršem zagotavlja toplino in sprejetost in jim prinaša vrsto pozitivnih učinkov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media