Homeopatija – novost s tradicijo

Homeopatija – novost s tradicijo

Dobro počutje | jul. '11

Homeopatsko zdravljenje poteka po načelu, da podobno zdravimo s podobnim. Zdravilo, ki ga izbere homeopat, bo v organizmu vnovič vzpostavilo ravnovesje, ki ga je porušila bolezen. Zdravilo, ki ga homeopat izbere za bolnika, hkrati sproža podobne simptome kot bolezen.

Homeopatska zdravila so namenjena zdravljenju človeka kot celote in ne le obravnavi posameznih simptomov. Zdravljenje je prilagojeno vsakemu človeku posebej, je torej individualno, tako lahko tri prehlajene osebe dobijo popolnoma različna homeopatska zdravila. Naj ob tem omenimo, da lahko zdravnik v Franciji in Nemčiji poleg uradne medicine uporablja tudi komplementarne metode zdravljenja, kamor sodi tudi homeopatija.
Ker so pred nedavnim homeopatska zdravila sicer med zadnjimi v Evropi, končno le prišla tudi v slovenske lekarne, smo se o homeopatiji pogovarjali z dr. Marušo Hribar, mag. farmacije in predsednico sekcije za homeopatijo pri Slovenskem farmacevtskem društvu.
»V nekaterih lekarnah po Sloveniji, za zdaj še ne v vseh, že imajo na policah homeopatska zdravila. Namenjena so samozdravljenju in so samoplačniška. Izdajajo jih lahko le tisti magistri farmacije, ki so opravili strokovni izpit in si pridobili dodatna znanja s področja homeopatije. Trenutno je na voljo sedemnajst zdravil in še ne celotna paleta kot v tujini,« je povzela dr. Hribarjeva.

Kaj je homeopatija?
Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki ga je pred približno dvesto leti utemeljil in v praksi potrdil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755 - 1843).
Zdravnik homeopat za vsakega človeka izbere posebno zdravilo, in sicer ne le na podlagi diagnoze bolezni, pač pa predvsem po bolnikovih simptomih, in to splošnih, fizičnih in psihičnih.
»Življenjsko ogrožajoče poškodbe in bolezni so absolutno v pristojnosti konvencionalne medicine,« dodaja naša sogovornica. Homeopatija pa je marsikje uspešna kot podpora, včasih tudi lahko kot primarna pomoč.
»S homeopatijo zdravimo akutne in kronične bolezni. Homeopatija odlično dopolnjuje konvencionalno medicino, pa naj gre za zmanjševanje stranskih učinkov posameznih zdravil ali postopkov ali za dodatno pomoč pri kroničnih težavah. Tudi v tem primeru homeopatija ni edina, zelo učinkovita je tudi akupunktura, ayurveda, joga, šport, tai-chi, odvisno pač od tega, kakšne so bolnikove težave.«
Pri vsakem obisku homeopat določi, kakšne so specifične težave bolnika in tej podlagi izbere ustrezno zdravilo. Prav zaradi individualnega pristopa je nekoliko daljši predvsem prvi obisk pri zdravniku homeopatu.

Kdaj obiskati homeopata?
»Na homeopatijo je smiselno pomisliti, ko nismo resno zdravstveno ogroženi in želimo za svoje zdravje poskrbeti na bolj naraven način in brez zdravnika.«
Tako bolniki največkrat obiščejo homeopata, ko so prehlajeni, kašljajo, imajo seneni nahod, so v stresu ali so kar naprej utrujeni, ne morejo spati, imajo herpes, ognojek, previsok krvni tlak, holesterol in podobno.
Sogovornica poudari, da je homeopatija univerzalna metoda, saj uspešno zdravi otroke, nosečnice, starostnike in športnike. Torej vse ljudi od rojstva do konca življenja. Mnogim ljudem se zdi idealna tudi zato, ker homeopatska zdravila nimajo stranskih učinkov!
Homeopatsko zdravljenje traja različno dolgo, odvisno od specifičnosti bolezni in odziva organizma, starosti in discipline osebe ter od pravilne izbire zdravila.
Homeopatsko zdravilo v obliki kroglic bolnik raztopi pod jezikom. Med hranjenjem in uporabo zdravila mora miniti najmanj dvajset minut. Enako velja tudi za umivanje zob in kajenje.
»Med homeopatskim zdravljenjem ni priporočljivo uživati kamiličnega in metinega čaja. Enako velja za mentol in kofein (žvečilni gumi, zobna pasta, mehurčkaste pijače s kofeinom). Omenjene snovi lahko zmanjšajo učinkovitost homeopatskih zdravil.«
Homeopatska zdravila je treba hraniti na hladnem, vendar ne v hladilniku, v prostoru, kjer ni močnih vonjav, ne preblizu virov sevanja (televizor, računalnik, mobilni telefon, mikrovalovna pečica). Prav tako ne smejo biti izpostavljena močnemu soncu in vlagi.

Kaj zdravi homeopatija?
»Predvsem bolezni, kjer bolniki nimajo nepopravljivih okvar na organih in tkivih. Takšne so, poleg že naštetih, še težave z želodcem zaradi prekomernega izločanja želodčne kisline, anksioznost, depresije, nespečnost, različne kožne bolezni, migrenski glavoboli, alergije, revmatične težave v začetni fazi, težave s ščitnico, menstrualne in menopavzne težave, ponavljajoče se okužbe, hiperaktivnost pri otrocih, težave pri učenju itd.
Pri hudih degenerativnih in drugih obolenjih, kjer je prišlo do nepopravljivih okvar na organih in tkivih (denimo hude okvare hrbtenice in sklepov, okvare srčnih zaklopk, okvare ledvic in drugih notranjih organov, itd.), ozdravitve ne moremo pričakovati, možno pa je težave lajšati ali upočasniti napredovanje bolezni,« pojasnjuje naša sogovornica.
Omeniti moramo, da je teže zdraviti starejše ljudi, ki imajo veliko kroničnih težav, kot tiste, ki jih imajo manj. Najhitreje lahko homeopatija pomaga otrokom in tistim, ki nimajo dolge zgodovine kroničnih težav. Danes so mnogi starejši ljudje tudi v pozni starosti dokaj zdravi. Kako zdravi so, je največkrat odvisno od njihove dedne zasnove in načina življenja. »Znano je tudi, da na zdravje bolj pazijo ženske,« še doda Hribarjeva, zato tudi pogosteje kot moški posežejo po homeopatskih zdravilih.
Posebej omeni, da je homeopatska pomoč starejšim možna pri utrujenosti, prebavnih težavah, težavah pri krvnem in venskem obtoku (predvsem krčnih žilah in hemoroidih), slabi koncentraciji, nespečnosti, slabšanju sluha in vida, pri bolečih sklepih in revmatičnih težavah ter pri osteoporozi. Homeopatija lahko blaži tudi duševne stiske. Maruša Hribar svetuje, da pri dalj časa trajajočih kroničnih težavah obiščejo homeopata, pri kratkotrajnih, akutnih pa lahko kar sami stopijo do lekarne, kjer prodajajo homeopatska zdravila, in tam jim bodo svetovali, kateri pripravek naj vzamejo.
Če so starejši brez posebnega vzroka utrujeni, denimo, priporoča Arnico montano, homeopatsko zdravilo, ki zmanjša utrujenost. Tistim, ki imajo težave s prebavo, zgago, ko jih napenja ali imajo preveč kisline v želodcu, priporoča homeopatsko zdravilo Nux vomica. Poudarja, da je slaba prebava lahko vzrok za kronične težave, ki so v starosti še bolj izrazite: alergije (kožne ali dihalne), vrtoglavice, migrena, vzdraženo črevesje ... Zaradi slabe prebave se na starost zmanjša tudi vitalna energija v telesu, kar se kaže kot splošna utrujenost, žalost, človeka zebe, nohti in lasje postanejo krhki. »Pogosto je vzrok za težave prebavil napačna prehrana, ki povzroča oksidativni stres za organizem in s tem poškodbe na celični ravni. Pri težavah s prebavili ni priporočljivo uživati belega sladkorja, rogljičev, tortic, klobas in drugih delikatesnih izdelkov ter maščob. Prav tako je treba omejiti vnos soli. Priporočeno pa je uživanje nenasičenih maščobnih kislin (hladno stiskano oljčno olje), pitje vode in omejitev pitja kave (bolj priporočljiv je zeleni čaj),« sklene Hribarjeva.


Prvi obisk pri homeopatu traja približno eno uro, saj homeopat natančno izpraša bolnika. Pogovor s pacientom s kroničnimi obolenji je daljši od tistih, ki jih nimajo. Sicer pa vsak bolnik najprej natančno spregovori o svojih težavah, temu pa sledijo usmerjena vprašanja o splošnem stanju: o občutljivostih, spanju, počutju. Po potrebi homeopat tudi klinično pregleda bolnika. Zdravnik homeopat nato analizira simptome, značilne za bolnika, in na njihovi podlagi izbere ustrezno homeopatsko zdravilo.
Za določitev homeopatskega zdravila so odločilni simptomi, specifični za posamezno osebo, in ne le tisti, na podlagi katerih postavimo konvencionalno diagnozo. Zaradi tega lahko različni bolniki z enako diagnozo dobijo povsem različna homeopatska zdravila.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media