Kratke zdravstvene novičke

Dobro počutje | jul. '11

Vse več okužb s hepatitisom A in B
Med najpogostejšimi boleznimi, za katerimi lahko zbolimo na potovanju zaradi okužene hrane ali pijače, slabih sanitarnih razmer in pomanjkljive higiene, sta hepatitis A in hepatitis B. Čas od okužbe do izbruha bolezni je od 4 do 28 tednov, nekateri okuženi sploh nimajo zdravstvenih težav, pri drugih pa se lahko bolezen čez leta razvije v akutni ali kronični hepatitis, cirozo in rak jeter.
Največje tveganje za okužbo so potovanja v dežele Afrike, Azije ter srednje in južne Amerike, kaže pa opozoriti, da okužbo z virusom hepatitisa A tvegamo že s potovanjem v BIH, Srbijo, Črno Goro, Makedonijo in na Kosovo, pa tudi v Albanijo, Bolgarijo, Romunijo, Moldavijo, Ukrajino, Belorusijo in Rusijo. Najučinkovitejše zaščita pred hepatitisom A in B je cepljenje, in to za vsako bolezen posebej ali kombinirano (v tem primeru en odmerek cepiva stane blizu 50 evrov). Priporočljivo se je cepiti vsaj pet ali šest tednov pred odhodom na pot, za dolgoletno zaščito pa so potrebni trije odmerki cepiva.
Najboljše nasvete o zaščiti pred okužbami in cepljenju dobite v potniških ambulantah, ki delujejo na zavodih za zdravstveno varstvo.


Probiotiki in prebiotiki so lahko koristni
Probiotiki in prebiotiki vplivajo na presnovo v črevesu in na imunski odziv. Nekateri dokazano povečujejo odpornost organizma, drugi lajšajo potek nekaterih bolezni (driske, nekatere alergije) ali zmanjšujejo možnosti za njihov pojav (denimo driska ob zdravljenju z antibiotiki ali na potovanjih).
Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo pozitiven učinek na zdravje. Prebiotiki pa morajo selektivno spodbujati razmnoževanje in s tem prevlado koristnih bakterij v naših prebavilih ali pa tistih, ki jih vnesemo z uživanjem probiotikov.
Probiotiki so na trgu na voljo kot prehranska dopolnila ali zdravila, ki pa morajo imeti dokazane učinke. Izdelkov je na trgu res veliko, žal pa si mnogi sploh ne zaslužijo oznake »probiotičen«, zato se je pred nakupom dobro posvetovati s farmacevtom ali zdravnikom.  Predvsem pa bodite pozorni, da so na embalaži naslednji podatki: opomba, da so prisotne žive bakterije z imenom rodu in vrste bakterij, število posameznih bakterij v svežem izdelku in proti koncu izteka roka uporabnosti (v potrošniku razumljivih enotah); minimalno število bakterij, ki še zagotavlja za zdravje koristne učinke, priporočena dnevna količina, s katero dosežemo zdravstveni učinek, zdravstvene trditve, ki morajo biti dokazane s kliničnimi raziskavami na ljudeh in za vsak izdelek posebej (ne le za mikroorganizem), ter opozorilo, kakšne so lahko posledice prekomernega uživanja izdelka.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media