Sonce v očeh je nevarno!

Sonce v očeh je nevarno!

Dobro počutje | jul. '11

Nevarnost, ki jo sončni žarki pomenijo za nastanek kožnega raka, bržčas poznamo vsi. Malo manj pa je znano, kako lahko sonce poškoduje oči. In vendar so prav postopne poškodbe zaradi sončnih žarkov tiste, ki v starosti povzročijo mreno na očeh in vplivajo na starostno degeneracijo rumene pege (makule).

Oči je treba vedno zavarovati pred sončnimi žarki. Velikokrat pride do poškodb (ki jih sprva niti ne čutimo) povsem nevede, ko, denimo, delamo na vrtu, pa nam še na misel ne pride, da bi si nadeli sončna očala. Sončna očala ljudje povezujejo z morjem, dopustom, počitnikovanjem, ne z vsakdanjim delom.
Poškodbe očesne veznice. Ljudje, ki so večkrat izpostavljeni sončnim žarkom (ne da bi dobro zaščitili oči), so v večji nevarnosti, da jim začne na beločnici rasti tkivo, tvorba, ki ji okulisti pravijo pinguecula. K nastanku take tvorbe, ki jo lahko vidimo kot izbočen, želatinast del bele ali sivo-bele barve, pripomoreta tudi veter in prah. Če ste na sončni plaži z zelo drobnim peskom ali mivko, ki jo veter občasno dvigne in zanese v vaše oči, je nevarnost za to obliko očesne bolezni še veliko večja. Dobra zaščita oči je zato nujna. Poleg pinguecule je možen tudi pterigij, ko je prav tako poškodovana očesna veznica. To je nevarnejše stanje, saj povzroča degenerativne spremembe z odebelitvijo in popačenjem. Tkivo začne rasti, vid se slabša, lahko pride do dvojnega vida in celo do slepote.
Siva mrena. Sončni žarki lahko povzročijo tudi nam bolj znano sivo mreno ali katarakto. Ljudje večinoma mislijo, da gre pač za spremembe, povezane s starostjo, vendar ni tako. Deloma je že res, da se tudi leča v očesu stara, toda veliko vlogo imajo tudi vplivi okolja. Med njimi so UV žarki na prvem mestu, sledijo nekatere bolezni (predvsem sladkorna bolezen) in še drugi možni vzroki, ki pripomorejo k nastanku sive mrene. Seveda jo je mogoče odstraniti z operacijo. Vendar pa na to operacijo čaka med 10.000 in 20.000 ljudi, kar pomeni, da je čakalna doba dokaj dolga. Zato je zelo pametno poskrbeti za čim manj negativnih vplivov na oči, saj bodo stanje samo še poslabšali.
Degeneracija makule. Druga težava, ki je tudi povezana s starostjo, je tako imenovana degeneracija makule ali rumene pege. Tudi to lahko sončni žarki poškodujejo. Ljudem, ki so pogosto nezaščiteno izpostavljeni sončnim žarkom, grozi nevarnost za degeneracijo makule. Tisti pa, ki to bolezen že imajo, jo lahko še poslabšajo, če se izpostavljajo sončnim žarkom.
Nevarnost odbojne svetlobe. Kdor dela ali počitnikuje kje na prostem, bi moral svoje oči dobro zavarovati. Dejstvo je, da posledice prizadenejo prav vsakogar - od majhnega otroka do starostnika. V resnici je tako, da se poškodbe (podobno kot pri koži) začnejo »nabirati« v otroštvu in mladosti, zobe pa pokažejo v starosti. Strokovnjaki svetujejo, da nosimo sončna očala tudi tedaj, ko je zunaj oblačno. Marsikomu ne pride na misel, da ima škodljiv učinek na oči tudi odbojna svetloba. To je svetloba, ki jo odbijata voda ali sneg. Če radi hodite v hribe in naletite na ledenik, ki odbija svetlobo, si lahko poškodujete oči, če jih seveda niste dobro zavarovali. Enako velja za vsako vodo, morje, jezero ali reko. Sončne žarke odbija celo pločnik, po katerem hodite, zato so sončna očala eden najbolj nujnih pripomočkov, ki mora biti vedno pri roki, da zavarujete svoje oči.
Temnejše leče niso boljše
Sončna očala niso samo modna muha, so nujna za zdravje vaših oči, le izbrati je treba prava. Ko kupujete sončna očala, bodite pozorni, da imajo certifikat o zaščiti pred UVA in pred UVB žarki. Lahko so še tako lepa, ali jih je oblikoval znan modni oblikovalec in so zaradi tega tudi zelo draga, pa za vaše oči niso primerna, lahko so celo škodljiva. Najprej se torej prepričajte, da imajo očala certifikat, ki jamči, da bodo v resnici varovala vaše oči. Nikar ne bodite zadovoljni z očali, ki blokirajo sončne žarke v manj kot 99 ali sto odstotkih. Sončna očala, ki komaj pokrijejo oči, omogočajo žarkom, da s strani dosežejo oči, kar pa je prav tako škodljivo. Očala se torej morajo tesno prilegati obrazu.
Marsikdo misli, da so sončna očala s temnejšimi stekli boljša, da bolje varujejo oči kot svetlejša stekla. V resnici pa to ne drži. Temne leče povzročijo, da se leče razširijo, da bi dobile več svetlobe, s tem pa omogočijo, da jih doseže več škodljivih žarkov in jih poškodujejo. To se zgodi, če očala ne pokrivajo oči v celoti.
Ljudje smo samovšečni in radi izberemo očala, za katera menimo, da se nam podajo. S tem ni nič narobe, a poskusite najti taka ki bodo obenem vaše oči varovala pred sončnimi žarki. Morda bi razmislili tudi o klobuku s širokimi krajci, ki bo še dodatno varoval obraz in oči.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media