Domiselne rešitve za majhne prostore

Domiselne rešitve za majhne prostore

Prosti čas | jul. '11

Zlasti v manjših stanovanjih moramo dobro premisliti o ustrezni opremi in izkoristku prostora ter poiskati najboljše rešitve za prijetno in kakovostno bivanje na omejenem prostoru.
Opremljanje počitniške hišice ali apartmaja, garsonjere ali večnamenskega bivalnega prostora je tudi za strokovnjake zahtevna naloga. Ni lahko ustvariti ravnotežja med velikostjo prostora in želenimi bivalnimi vsebinami. Vsebini prilagojena prostorska rešitev je obenem tudi dobro organizirana in zračna ureditev prostora, v katerem se dobro počutimo. Elementi notranje opreme so ponavadi večnamenski (lahko so sestavljivi ali zložljivi, raztegljivi, izvlečni in podobno) in prostoru primernih, ne prevelikih dimenzij. Pri pomanjkanju prostora si omislimo zložljive stole, zložljivo ali raztegljivo mizo, fotelj ali kavč, raztegljiv v ležišče, lahko celo posteljo v omari. Ponavadi hitro zmanjka predvsem prostora za shranjevanje. Z mostom nad ležiščem ali sediščem, nad jedilno garnituro in podobno pridobimo prostor za shranjevanje, obenem pa soba ni prenapolnjena. Zelo uporabne so vgradne omare z raznovrstno vsebino za drsnimi vrati, ki se popolnoma prilagodijo razpoložljivemu prostoru. Prostor za shranjevanje najdemo v spalnici pod posteljo (predali ali podest) ali pa v dnevni sobi v sedežni garnituri z elementom za shranjevanje. Predvsem drobne predmete lahko shranjujemo v ta namen prilagojenih pohištvenih elementih, denimo v predalu klubske mize, v sedalu stola ali v votlem tabureju. Zelo priročne so tudi različne poličke (prostostoječe ali stenske), regali (stenski, dvostranski ali pregradni), pa kotni elementi (odprti, zaprti ali zastekljeni) in različni sestavljivi elementi v obliki kock, pravokotnih ali večkotnih oblik. Izkoristimo lahko vsak kotiček, pazimo le na občutek utesnjenosti v prostoru. Pohištvo v manjših prostorih naj bo svetlih barv, ki povečajo in odprejo prostor, ter ravnih linij (minimalizem). Razgibanost in živahnost v prostoru dosežemo s skrbno izbranimi poudarki, z barvami in vzorci ter dodatki, kot so tekstil, luči, dekoracija in podobno.

Večnamensko pohištvo
Načrtovanje in izvedba notranje opreme sta soodvisna z načinom življenja stanovalcev. V sodobnem stanovanju so vse bolj zabrisane meje med posameznimi bivalnimi prostori. Predsoba lahko prehaja v dnevno sobo; ta pa je velikokrat združena z jedilnico in kuhinjo. Tudi spalnica je lahko del večjega dnevnega bivalnega prostora. Sodobno pohištvo je oblikovano večnamensko. Iz istega pohištvenega sistema lahko sestavimo opremo za različne bivalne prostore. Vse bolj se uveljavlja prilagodljivo pohištvo. To so sodobne inovativne in minimalistične različice pohištva za vse prostore, imenovane tudi »vse v enem«, ki jih je le z nekaj potezami mogoče preoblikovati (iz delovnega kotička nastane ležišče in podobno). Tako lahko s sestavljanjem, zlaganjem, razstavljanjem ali prelaganjem elementov tudi na manjšem prostoru enostavno in učinkovito ustvarimo različne bivalne vsebine.

Ne povsem vsakdanje ležišče
Zelo pozorno moramo izbrati svoje vsakodnevno ležišče, saj je nočni počitek zelo pomemben za naše zdravje in počutje. Premnogokrat v stanovanju ni možnosti, da bi postavili posteljo, kaj šele da bi si uredili spalnico. Takrat posežemo po rezervnih ležiščih. Na trgu je veliko na različne načine raztegljivih ležišč. Tudi priložnostno ali rezervno ležišče mora biti udobno, stabilno, predvsem pa mora nuditi dobro oporo hrbtenici. Pred nakupom premislite, kako pogosto boste uporabljali ležišče. Ne glede na večnamembnost pohištvenega elementa pa mora biti uporaba ležišča enostavna, z mehanizmom za čim lažje odpiranje in zapiranje. Ima naj kakovostno vzmetnico, ki jo moramo pred nakupom vsekakor preizkusiti. Izvlečna ali raztegljiva postelja je lahko v sklopu sedežne garniture, in to kot raztegljiv fotelj za eno osebo ali raztegljiv kavč za dve osebi. Nekateri kavči imajo celo dve samostojno raztegljivi postelji.
Zelo uporabne so omare z vgradnim ležiščem. V tujini so že dolgo v uporabi, zadnje čase jih (tudi po naročilu) izdeluje vse več slovenskih mizarstev. Sodobne stenske, zložljive ali dvižne postelje odlikuje zelo enostavna uporaba, ki ne zahteva prevelike moči. Njihovo okovje ima namreč vgrajene plinske dušilce, ki omogočajo enostavno in prav nič naporno odpiranje in zapiranje postelje. Nekatere dvižne postelje imajo vgrajeno tudi daljinsko upravljanje. Ne glede na izbrani sistema odpiranja, ki je lahko navpičen (pokončna izvedba, po širini ležišča) ali vodoraven (prečna izvedba, po dolžini ležišča), so postelje v omari vedno zelo funkcionalna izraba prostora. Različni sistemi sodobnih oblik zelo popestrijo sobo, obenem pa je poraba prostora, ko je postelja postavljena, skrbno načrtovana. Dvižne postelje v omari so lahko dvojne ali enojne. Preklopne postelje, ki jih dobimo prečno iz omare, pa so po navadi enojne. Lahko pa sta preklopni ležišči v dveh ravneh (kot pograd) in sta popolnoma samostojni in neodvisni pri uporabi. Ko je katerokoli tovrstno ležišče zaprto v omari, ima vedno vsaj še eno dodatno uporabnost. Ležišče je lahko del regala ali pohištvenega sestava v dnevni sobi; lahko je shranjeno za delovnim kotičkom ali za pisalno mizo. Za večnamenske bivalne prostore so zelo primerne postelje, skrite v omari za kavčem ali kotno sedežno garnituro. Omara z ležiščem je lahko tudi zanimiva in uporabna pregrada v prostoru. V spalnici nam lahko mizar po naročilu izdela rezervno ležišče kar pod zdajšnjo posteljo. Ležišče je lahko zaprto v predalu ali pa je v premičnem elementu na kolesih. Nekateri modeli postelj že vsebujejo rezervno ležišče v podnožju. Zelo zanimiva je stropna postelja, ki se s posebnim mehanizmom spusti izpod stropa, ko jo potrebujemo. Spravljena pod stropom bivalnega prostora pa je skoraj nevidna.

Soba za goste ali dodatno ležišče
Velikokrat potrebujemo rezervno ležišče. Morda za priložnostno namestitev gostov, prijateljev ali sorodnikov, pa za vnukinjo ali vnuka, ki pride študirat v vaše mesto in potrebuje namestitev pri babici in dedku. V večjem stanovanju si lahko omislimo samostojno sobo za goste. Za to uporabimo kabinet, ki je ponavadi že tako večnamenska soba (delovna soba, utility in podobno). Če je v sobi dovolj prostora, vanjo postavimo samostojno posteljo ali kavč. Lahko pa tudi enega od različnih modelov dvižnih postelj v omari, ki se dobro prilagodijo prostoru. Tako tudi majhna soba zlahka ostane zračna in urejena. V nadstandardno visokih prostorih uredimo posteljo na omarastem pohištvu ali podestu in galeriji, dostopni po stopnicah ali lestvi.
Če v majhnem stanovanju resnično ni prostora za omenjene različice dodatnih ležišč, si omislimo klasično zložljivo posteljo, ki jo lahko shranimo kjerkoli. Sodobne napihljive blazine so lahko zelo kakovostno dodatno ležišče. Prazne in zložene zavzemajo zelo malo prostora, ko pa jih potrebujemo, jih dokaj enostavno napolnimo z akumulatorsko ali ročno tlačilko.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media