Roke in noge si zaslužijo večjo skrb

Roke in noge si zaslužijo večjo skrb

Dobro počutje | jul. '11

Koža na rokah je zelo tanka in nima podkožnega maščevja, z leti postaja vse bolj suha ter izgubi prožnost. Pogosto se na njej pojavijo obarvane lise kot posledica sončnih žarkov. Zato koža na rokah potrebuje posebno intenzivno, redno nego, da bo dlje časa ostala mlada in gladka.
Navadne kreme za roke kožo oskrbijo s hranilnimi snovmi, vlago in jo varujejo pred soncem. Bogate kreme za roke proti staranju pa dodatno vsebujejo obnovitvene snovi, ki spodbujajo presnovo. Znaki staranja in premajhne pozornosti se največkrat pokažejo na hrbtni strani dlani, kjer ni maščobnega tkiva in zato je ta predel še kako pomemben in občutljiv.
Umivajte jih pravilno. Ko umivate roke, uporabljajte pH nevtralna mila, umivajte si jih z mlačno vodo, na koncu pa splahnite s hladno vodo, saj to spodbudi prekrvavitev. Priporočljivo je, da si roke po vsakem umivanju (ali vsaj čim pogosteje) natrete s kremo.
Pravilna nega. Za zaščito in nego rok zjutraj, pa tudi večkrat čez dan nanesite kremo za roke z zaščitnim faktorjem, zvečer pa obnovitveno nočno kremo. Hrapave roke zvečer na debelo natrite s kremo proti staranju. Če si ponoči na roke nadenete bombažne rokavice, se bodo snovi še bolj vpile. Enkrat na teden jih namažite s hranljivo kremo, ki ji lahko primešate nekaj kapljic jojobinega olja!

Za lepe, negovane nohte. Ker so nohti na rokah v nenehnem stiku z vodo, milom in čistilnimi sredstvi, moramo zanje še posebej skrbeti. Redno striženje in piljenje jih varujeta pred lomljenjem. Posebne kreme nohtom in obnohtni kožici obnovijo vlago, da se nohti lepo svetijo, obnohtna kožica pa se zmehča. Ta učinek lahko še okrepite s kopeljo v toplem oljčnem olju in z uporabo polirnega sredstva za nohte. Krona negovanih nohtov je lak za nohte. Polirno sredstvo poskrbi za gladko podlago. Nato najprej nanesite zaščitni podlak in nanj še lak poljubne barve. Zdravi nohti nimajo brazd in madežev. Nikotin in okužbe z glivicami nohte obarvajo rumeno, kar lahko odstranite z mešanico limoninega soka in sladkorja v prahu. Če so nohti lomijo in so brez sijaja, je ponavadi krivo pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki ga lahko odpravite s spremembo prehrane ali z uživanjem prehranskih dopolnil.

Starostne pege na rokah. Lentigines ali starostne pege so ploski, svetli ali rdečkastorjavi madeži na površini koži, ki se najpogosteje pojavljajo na hrbtu rok in na zapestjih, na obrazu in grlu ali pa na kateremkoli delu telesa, ki je veliko izpostavljen soncu. Nekatere so res majhne kot pege, druge pa dosežejo premer nekaj centimetrov. Lentigines so posledica pretiranega izpostavljanja soncu: ultravijolična svetloba preveč spodbuja pigmentne celice v koži, ki se zberejo v nepravilne lise temne barve. So neškodljive, vendar tudi ne prav lepe, zato jih nekateri želijo odstraniti. Za to so na voljo različne tehnike s spremenljivimi rezultati, za nasvet pa je najbolje vprašati dermatologa.
Kriokirurgija – zamrznitev območja s tekočim dušikom – olušči površino kože. Pri tem postopku je včasih težko doseči potrebno natančnost, tako da lahko poškodujemo zdravo kožo, zaradi česar ostanejo na koži bele lise.
Lasersko zdravljenje je ponavadi učinkovito in tudi  belih lis ni.
Izdelki za beljenje delujejo le, če so lise svetle.
Retinolna kislina naredi pege manj vidne, popolnoma odpravi pa jih ponovadi ne.
Kemični izdelki za piling odstranijo vrhnjo plast kože in tako tudi pege. Toda po odstranitvi, se bodo naredile nove, če ne boste zaščitili kože pred soncem. Izogibajte se sončenju in si namažite roke z močno zaščitno kremo, kadarkoli ste na prostem.

Kako do lepših rok?
Papajina moč. Papaja vsebuje encim papain, ki obnavlja kožo in jo naredi gladko in mehko. Ta encim učinkuje podobno kot sadne kisline, ki odstranjujejo poroženele kožne celice, ne da bi dražile kožo. Tako počasi izginjajo gubice in sončne pege – celo s kože na rokah.
Sami lahko naredimo papajino oblogo za roke. Potrebujemo majhno, zrelo papajo. Meso izdolbemo iz lupine in ga pretlačimo. Kašo nanesemo na roke, podlakti in komolce ter vse namazane dele rok ovijemo s plastično folijo. Oblogo pustimo učinkovati dvajset minut, zatem jo speremo z vodo in roke namažemo s hranilno kremo. Če želite, si nataknite bombažne rokavice in kremo pustite učinkovati preko noči.

Z rižem do negovanih rok. Če vam zmanjkuje časa za manikiro, si jo privoščite vsaj tedaj, ko pripravljate kosilo z rižem. Skuhajte ga v nekaj več vode, ki jo odcedite, zatem pa v mlačno vodo za deset minut namočite roke. V rižu so kemične snovi, nadvse podobne naravnemu ceramidu iz kože, ki jo obnavlja. Dokazano je še, da riž spodbuja nastajanje kolagena, ki napenja kožo. Zdaj nam je končno jasno, zakaj so Kitajke večno mlade ...

Ne pozabimo na noge
Poleti so noge posebej izpostavljene tako pogledom kot tudi raznim nevšečnostim. Res nosim bolj odprto obutev, a ker se bolj potimo, je večja možnost za nastanek žuljev. Cokli, natikači in moderne japanke povzročajo trdo kožo na petah, ki jo moramo redno odstranjevati. Zato poletni čas izkoristite in čim več hodite bosi (po drobnem pesku, mivki ali travi), še posebej pa nogam dobro dene brodenje po morski vodi.
Če ne boste veliko na morju, pa doma poskrbite za tople kopeli z dodatkom morske soli, izvlečka iz divjega kostanja ali čaja iz preslice. Taka kopel ne krepi le nog, temveč blaži pekoče in trudne noge in obenem mehča trdo kožo. Po kopeli zdrgnite noge z brisačo in jih na koncu nežno zmasirajte z oljem za telo.

Težave – kako jih rešimo?
Vlažne noge. Enkrat ali dvakrat na dan umijte z milom, ki odpravi vonj, nato pa jih posujte s salicilnim pudrom in orosite z razpršilom za noge. Pomembno je, da oblečemo vsak dan sveže nogavice, čevlje pa zamenjamo po možnosti enkrat ali dvakrat na dan. Pri tedenski negi nog dajte v kopel dodatek hrastove skorje.
K vsakdanji negi nog sodi tudi suha masaža, ki kožo prekrvavi in ji da rožnat sijaj. Vsako jutro si od stopal proti srcu noge krepko zmasirajte z rokavicami iz sisala in jih zatem namažete z losjonom za telo ali mastno kremo. Če postopek ponovite vsak dan, bodo vaše noge lepše in predvsem bolj zdrave.

Odebeljeni nohti. Slaba cirkulacija povzroča, da postane naša koža na dotik mrzla, da se nohti na nogah odebelijo. Pomembno je, da jih redno obrezujemo, denimo enkrat na teden, saj jih tako ohranimo v dobrem stanju. Kadar strižete nohte na nogah, jih nikoli ne smete prirezati ob straneh globoko navzdol. Nohti naj bodo po vsej širini postriženi ravno, saj to preprečuje, da bi vraščali. Če so zelo debeli, jih lahko pogosto pilite, lahko jih poskušate tudi stanjšati in ne le skrajšati.
Trda koža in kurja očesa. Trdo kožo je treba redno odstranjevati s plovcem ali s strgalnikom za trdo kožo.  A nikdar do skrajnih meja, saj to bi le še pospešilo nastanek nove. Zatem mesto s trdo kožo (po navadi je to peta) zmasirajte z oljem ali glicerinsko kremo. Kurje oko lahko odstranite sami s posebnim obližem ali pa obiščite pedikerja.

Vrasli nohti. Nastanejo, če nosimo premajhne čevlje in če si napačno strižemo nohte. Najbolje je, če vrasel noht prepustite v oskrbo pedikerju, in če ne preostane nič drugega, ga lahko odstranite.

Otekli členki. Povzročajo jih lahko bolezni srca in ledvic. Pojdite k zdravniku, da opravi preiskave. Večkrat je krivo tudi zastajanje krvi v venah. Proti temu si lahko pomagate tudi sami. Delajte izmenične kopeli z izvlečkom iz divjega kostanja, ki krepi žile, masirajte s suho krtačo ali rokavico iz lufe, noge čim večkrat položite na visoko podlago, veliko se gibajte, malo stojte in ne sedite s prekrižanimi nogami.

Puder proti potenju nog

Potrebujemo: 50 g smukca, 15 g bele gline, 15 g v prah zmletega hrastovega lubja, 10 g cinkovega oksida, po želji kapljico parfuma. V porcelanasti posodi vse sestavine dobro pretresemo, da se zmešajo. Puder hranimo dobro zaprt. Po vsakem umivanju dobro osušene noge potresemo s pudrom. Če se nam noge potijo in imajo neprijeten vonj, pomaga, da popudramo tudi notranjost nogavic in čevljev. Ker vsebuje hrastovo lubje čresleno kislino, tak puder močno zavira potenje in veže nase vonj. Priporočljiv je tudi kot sredstvo proti glivičnim obolenjem nog.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media