Razigrano in koristno

Razigrano in koristno

Dobro počutje | jul. '11

Po srečanju v Šibeniku ste me nekateri poklicali in me prosili, naj v tokratnem prispevku najprej opozorim na tisto najpomembnejše, kar ste nekateri ponovili in drugi prvič preizkusili v živo. Preden pa začnem, naj se vam zahvalim: vsem tistim, ki redno vadite in se vam to tudi pozna navzven in navznoter, predvsem pa vsem novincem, ki ste se odločili nekaj preizkusiti in to vnesti v svoje že utečeno življenje.
Prva in zame najpomembnejša stvar je pravilno dihanje. In to vedno. Dihanje naj bo najprej sproščeno, povezano in skozi nos. Ves čas skozi nos in le izjemoma naj bo izdih skozi usta, ko je napor res tako velik, da tak izdih tudi zahteva; še večja izjema naj bo vdih skozi usta. Pravilno povezano dihanje skozi obe nosnici že samo po sebi čisti in krepi. Poglejte v številke Vzajemnosti pred približno letom in pol, pobrskajte v knjižnicah po tovrstni literaturi in preizkusite. Tistim, ki imate težave z dihanjem, pa polagam na srce vztrajnost in še enkrat vztrajnost, saj tudi dela čudeže.
Druga stvar je vaša dobra volja, ki omogoča delo brez napora. Saj vem, nekateri boste poskočili: »Kako brez napora?« Tako, preprosto, brez napora pač! Pomembna je vaša odločitev in redno delo, ki mu po domače rečemo vztrajnost. Vsak dan nekaj, vsakič, ko začutite tako, pa kaj dodajte. Tako boste ob dodajanju novih vaj čutili veselje in radovednost. Končni rezultat bo boljše počutje in občuten napredek.
Tretja pomembna stvar pa je, da delate toliko, kot zmorete. Vse primerjave z drugimi so brezpredmetne, pomembno je le, da niste leni.
Poletno razgibavanje začenjamo s kroženji. Kolena so lahko rahlo pokrčena, telo pa sproščeno. Roki naj zaradi boljšega občutka držita boke. Krogi, ki jih delate, naj bodo ravno prav veliki. To pomeni raje manjši, da je kroženje udobno. V obe strani naredite enako število ponovitev. To je vaja, ki je nikoli ni preveč, še posebej, če veliko sedite. Lahko jo naredite tudi sede na trdem sedalu.
Drugo vajo smo že predstavili. Ob zasuku telesa nazaj, v trdni razkoračni stoji naj roke nežno zaplavajo po zraku in zadaj rahlo udarijo po boku. Sledi naj jim tudi zasuk glave ob sočasnem izdihu. Pri zasuku na drugo stran vdihnite in takoj ob zasuku spet izdihnite. Vajo naredite nekajkrat na vsako stran. Zagotavljam vam: čim večkrat jo boste naredili, tem večkrat jo boste želeli delati. Vse to zaradi njenega blagodejnega učinka.
Večina ljudi pozablja na pazduhe, ki jih je priporočljivo pretegniti. Odklon spremlja enakomeren in nežen izdih, ki mu ob dvigu sledi prav tako nežen vdih. Vajo naredite na obe strani tolikokrat, da začutite pretegnjeno ogretost.
Kroženja v vseh sklepih so za telo kot voda na mlin. Tokrat smo izbrali gležnje in kolena. Vajo lahko delate v parih, lahko tudi ob prijemu za mizo ali stol. Po kroženju v eno stran, ki naj traja do prijetnega občutka toplote v sklepu, stopite na obe nogi in naredite nekaj korakov. Nato vajo ponovite na drugo stran. Najprej krožite v gležnjih in nato še v kolenih.
Razgibavanje rok in dlani ima dober učinek na vse telo. Prvo priporočilo, ki je ena od mojih stalnic, pa je, da morajo biti ramena sproščena in spuščena. Vajo začnite z umirjenim dihanjem z rokami na prsih. Potem ob izdihu roki in dlani s prsti iztegnite naprej in takoj nato vdihnite ter roki nežno pritegnite na srce. Ponovite tolikokrat, da začutite udobno raztegnjenost. Potem dlani in roke še nežno zmasirajte in stresite.
Pri tej vaji se poskusite dodobra raztegniti navzgor. Tudi tu velja pravilo spuščenih ramen, čeprav sta roki dvignjeni visoko. Vajo zaključite kot prejšnjo, lahko pa ju tudi povežete. Tudi pri tej vaji udobno stojite z nogami rahlo narazen. Lahko pa jo naredite tudi sede; priporočam, da jo naredite vsaj 5-krat, in to sede na postelji tik pred spanjem. Ker poravnava hrbtenico in sprošča ramena, je lahko dober uvod v prijetne sanje. Roki držite skupaj na križu in se ob sproščenem izdihu rahlo nagnite naprej in dvignite roki, kolikor gre. Če zmorete, pritisnite brado nežno na prsi. Ob dvigu sproščeno vdihnite, roki spustite nazaj na križ in na koncu dvignite brado in se še posebej posvetite sprostitvi ramen. Če ste med vajo bosi, še toliko bolje, saj z bosimi nogami masiramo in okrepimo vse telo.
O zviranju po otročje sem že večkrat pisala. Je tipičen in prijazen odsev otročje sproščenosti, ki prinaša največ dobrega. Spomnite se nikoli mirujočih otrok ter mačk, ki se pretegujejo. Mislite, da so zdravi zato, ker non stop sedijo in buljijo v ekrane?
Za umirjanje še trije sproščeni vdihi in izdihi. Dvigu rok in vdihu naj sledijo tudi oči. Ob izdihu in spustu rok pa oči nežno priprite. Vajo je priporočljivo narediti pred drugimi vajami, ki ste si jih izbrali.
Mnogi ste nekatera moja priporočila zadnjih nekaj let vzeli za svoja. Rezultat tega so žareči obrazi, čvrstejša telesa, več vaših vprašanj, več bosih na jutranji vadbi in po njej, tudi več bosih na kamenčkih in v morju. Le tako naprej! Tudi doma.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media