Nakazila pokojnin brez obvestil

Nakazila pokojnin brez obvestil

Dobro je vedeti | jul. '11

Že večkrat je že bila dana pobuda, da bi upokojenci dokazovali svoj status s posebno izkaznico. Tako jim pri uveljavljanju popustov ne bi bilo treba kazati nakaznice o izplačilu pokojnine. Svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je pobudo podprl in tako bodo vsi upokojenci predvidoma že letos dobili posebno statusno izkaznico.
Člani sveta zavoda so na junijski seji podprli projekt izdaje »upokojenske kartice« ter dali napotke za izvedbo javnega razpisa za zbiranje ponudb. Kartico naj bi predvidoma še letos dobili uživalci starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine, uživalci pokojnine po zakonu o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja nekdanjih vojaških zavarovancev, uživalci pokojnine po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov in tudi uživalci državne pokojnine. Po statističnih podatkih iz meseca aprila je bilo takih upravičencev blizu 587 tisoč. Ob tem je bilo tudi predlagano, naj bi »upokojenska kartica« veljala le ob predložitvi osebnega dokumenta.
Upokojensko izkaznico imajo tudi upokojenci v nekaterih drugih evropskih državah, denimo v Nemčiji, na Finskem, v Veliki Britaniji, na Irskem in v Italiji.

Že oktobra brez obvestila
Pošiljanje pisnih obvestil o nakazilu pokojnine in drugih denarnih prejemkov je velik strošek za pokojninski zavod. Samo priprava obvestil zahteva blizu 9 tisoč evrov na mesec, k čemur je treba prišteti še približno 156.000 evrov za poštnino. Na letni ravni je to skupaj približno 2 milijona evrov. Služba zavoda je pripravila predlog za bistveno znižanje teh stroškov, kar pa bi bilo izvedljivo le tako, da prejemnikom pokojnin ne bi več vsak mesec pošiljali pisnih obvestil o nakazilu pokojnine. Na svetu zavoda so ob tem posebej poudarili, da zavod teh obvestil ni dolžan pošiljati po nobenem zakonskem določilu in da tudi v drugih evropskih državah jih praviloma tudi ne pošiljajo. Svet je pobudo podprl in poudaril, da je pred izvedbo potrebno poskrbeti za temeljito informiranje vseh prejemnikov denarnih dajatev, ki jih nakazuje ZPIZ.
Do sprememb zdajšnjega načina obveščanja o nakazilih naj bi prišlo že oktobra. Od tedaj dalje bodo zavarovanci dobivali obvestila o nakazilih le še v mesecih, ko bodo opravljene uskladitve pokojnin, ob izplačilu letnega dodatka in ob spremembi višine premije za prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Še vedno pa bodo vsak mesec dobili obvestila o nakazilu vsi tisti prejemniki pokojnin, ki imajo različne odtegljaje, pa naj gre za odplačila različnih posojil, za sodne ali kake druge administrativne prepovedi. Enako velja za upravičence, ki se jim različni denarni prejemki izplačujejo v gotovini in s poštno dostavo in torej ne na transakcijski račun.
Upravičencem različnih denarnih prejemkov iz pokojninsko invalidskega zavarovanja se ni treba bati, da ne bi bili nakazani vsak mesec, čeprav ne bi dobili obvestila za posamezen mesec. O spremembi pošiljanja obvestil pa boste obveščeni že z obvestilom o nakazilu junijskih pokojnin.

Razdeljen denar za šport, rekreacijo in kulturo

S finančnim načrtom ZPIZ za letošnje leto je bilo predvidenih 188.774 evrov za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in invalidov, ki jo opravljajo njihova združenja na državni ravni. Na junijski seji je svet ta sredstva razdelil organizacijam, ki so se prijavila na javni razpis in so izpolnjevala razpisne pogoje. Največ denarja je dobil ZDUS, saj združuje tudi največ upokojencev.

Preoblikovanje Kapitalske družbe
Svet zavoda pa je posebno pozornost namenil preoblikovanju Kapitalske družbe, saj je njena osnovna dejavnost in poslanstvo zagotavljati dodatna sredstva za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Kapitalska družba je v postopku privatizacije pridobila določeno družbeno premoženje, s katerim je in bo upravljala tudi v prihodnje. Doslej je v pokojninsko blagajno prispevala 495 milijonov evrov, od tega samo v minulem letu 100 milijonov evrov. Kapitalska družba pa ne upravlja le s tem premoženjem, temveč v njeno dejavnost sodi tudi upravljanje določenih skladov prostovoljnega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Gre torej za dve povsem različni dejavnosti, zato je država že dalj časa načrtovala preoblikovanja sklada. Zakonska podlaga za tako preoblikovanje je bila zagotovljena v letu 2010.
Na seji sveta je predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik odločno poudaril, da je cilj preoblikovanja nastanek stabilne finančne skupine, ki bo pripomogla k dolgoročni finančni vzdržnosti pokojninskega sistema. Iz KAD pa se bo izločilo upravljanje skladov prostovoljnega pokojninskega zavarovanja in določene storitve s področja zavarovalništva. Nastal bo nov pravni subjekt, to je »Modra zavarovalnica«. KAD ji bo zagotovil 152 milijonov evrov in tako postal 100-odstotni lastnik delnic te zavarovalnice in njen edini delničar.
Člani sveta so podprli načrtovano izvedbo preoblikovanja Kapitalske družbe z učinkovito ločitvijo njenih temeljnih funkcij, hkrati pa so opozorili na svojo zaskrbljenost, ali bo s tem v zadostni meri poskrbljeno za dolgoročno finančno stabilnost pokojninske blagajne. Z novo pravno ureditvijo je KAD namreč dolžna vsako leto zagotoviti zavodu 50 milijonov evrov. Višina obveznosti KAD do ZPIZ doslej z zakonom ni bila jasno določena in je bila odvisna od vsakokratnih sklepov vlade. Za gospodarno upravljanje s premoženjem KAD pa je vnaprej določena obveznost vsekakor pozitivna. Pri tem pa ni mogoče prezreti tega, da novi organi KAD v prihodnje ne bodo povsem samostojni pri upravljanju premoženja, saj ima pomembne pristojnosti tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki v imenu KAD uresničuje glasovalne pravice v vseh družbah, določenih kot strateške naložbe ali kjer knjigovodska vrednost naložbe presega 20 milijonov evrov, pa tudi v vseh družbah, ki predstavljajo nove naložbe in katerih delež presega 5 odstotkov glasovalnih pravic. Načrt izvedbe preoblikovanja naj bi bil dokončan letošnjo jesen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media